Érem kell Londonhoz

A hét végén női tőrözőink és párbajtőrözőink próbálnak meg kijutni a londoni ötkarikás játékokra.

2012. 03. 20. 16:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A kínaiak férfi kardcsapata vasárnap bebizonyította, hogy a kvalifikációs sorozat záróversenyén szinte reménytelen helyzetből is ki lehet jutni az olimpiára – indítottuk a beszélgetést a vb-ezüstérmes Szász Emesével.
– Így igaz, és szerintem a kínaiak még hátrébbról indultak, mint a mi jelenlegi pozíciónk. S ha a hét végén Saint-Maurban úgy tudnánk vívni, mint legutóbb Barcelonában, akkor van sanszunk a kvótára.

– Két hete a barcelonai Világkupán úgy végeztek a negyedik helyen, hogy az esélyesebb koreaiakat és az olaszokat is legyőztek, s ha a négy között a verhetőnek tűnő ukránokon is túljutottak volna, akkor gyakorlatilag már Londonban érezhetnék magukat. Ennek tükrében hogyan értékeli az utóbbi egy év legjobb magyar helyezését?
– A negyedik hely természetesen szép eredmény, életben tartottuk vele a reményeinket, én azonban inkább szomorú voltam a verseny után. S most is nagyon sajnálom, hogy a négy között az ukránok ellen nem tudunk élni a sors adta lehetőséggel… Utána a harmadik helyért az oroszokkal szemben már jóval kisebb sanszunk volt, ők mostanában nagyon összekapták magukat. Mindenesetre az, hogy elődöntőbe kerültünk, erőt ad az utolsó versenyre.

– Saint-Maurban a nyolc közé jutásért megint a koreaiakkal, vagy az észtekkel vívnak. Melyik ellenfelet választaná?
– A koreaiak vívására talán most „ráéreztünk”, és számunkra egyébként is fontos lenne, hogy ne szerepeljenek jól. Ha a kvalifikáció zárására visszakerülnének a legjobb négy közé, akkor ugyanis az európaiaktól elvesznek egy kvótát. Az észtek viszont a közvetlen riválisaink, és őket mindenképpen meg kell előznünk, így velük szeretnénk vívni. A vb-n öt-hat tussal is vezettünk ellenük, s ugyan kikaptunk tőlük, de ezt annak a számlájára írom, hogy akkor sérülten vívtam. Ha megint összekerülünk velük, szerintem legyőzzük őket.

– A gond az, hogy a rangsorban ugyancsak előttünk álló franciákat is meg kellene előznünk. Elképzelhetőnek tartja, hogy a franciák hazai pályán két klasszissal, Flessellel és Nisimával felállva elbuknak? Ez számukra akkora kudarc lenne, mint nekünk a férfi kardcsapatunké.
– A franciáknak tényleg erős csapatuk van, de mostanában nem megy nekik. Azt, hogy mi lehet a gond náluk, magam sem tudom. Barcelonában a nyolc közé jutásért éppen az ukránoktól kaptak ki, pedig az utolsó asszóra Nisima három tus előnnyel ment fel a pástra Semjakina ellen. Reméljük, hogy tartják a rossz formájukat!

– Hogy számolnak, milyen eredménnyel érhetnek révbe?
– Mindenképpen éremre lenne szükségünk, de nem mindegy az sem, hogyan szerepelnek a riválisaink. A rangsorban jelenleg mögöttünk állók közül a németekre és a lengyelekre is figyelnünk kell, mert a döntőbe jutás nekik is olimpiai részvételt érhet.

– A csapatverseny előtt önnek nagyon fontos lesz az egyéni verseny is, harcban áll az egyéni kvótáért is. Ezen a fronton hogyan látja az esélyeit?
– A szituáció hasonló, mint a csapatversenyben, itt is csak éremmel lehet esélyem, s igazából a döntőbe jutás segítene rajtam. De egyéniben sem reménytelen a helyzetem, álltam én már többször dobogón. S a könyökműtétem után most már rendben vagyok, fizikálisan is utolértem önmagamat. Az sem okoz problémát, ha egyéniben és csapatban is hosszú lesz a nap számomra. Amennyiben a hét végén nem szerzem meg a kvótát, akkor az európai zónaversenyen még próbálkozhatok, de onnan csak ketten jutnak ki Londonba. Mindenesetre valahol villantanom kell, mert nem adják ingyen a kvótát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.