Párviadal a nőknél, tülekedés a férfiaknál

Szombaton és vasárnap Celldömölkön rendezik meg az asztaliteniszezők országos bajnokságát.

2012. 03. 01. 14:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hazai szövetség (MOATSZ) tájékoztatása szerint a Celldömölki VSE szervezésében sorra kerülő felnőtt magyar bajnokság a Mercz Gábor-emlékverseny elnevezést viseli, adózva a klub tragikus hirtelenséggel elhunyt egykori versenyzője emlékének. Celldömölk városa egyébként ranglistaversenyként évente megrendezi a viadalt, ám az idén a legrangosabb hazai esemény szintjére emelkedik a torna. A MOATSZ „múltidézőjében” emlékeztet arra, hogy a sportágban az országos bajnokságok története 1905-ig nyúlik vissza, Redlich Béla személyében ebben az évben avatták az első férfi bajnokot. A hölgyek számára az első ob-t 1925-ben rendezték, s elsőként Kornfeld Mária bizonyult a legjobbnak.

Több mint száz év elteltével a hét végén immár a 95. országos bajnokság érmeit akasztják az utódok nyakába. Az erőviszonyok alapján a nőknél Póta Georgina–Lovas Petra fináléra lehet számítani. A legfrissebb, március 1-jei világranglistán Póta három helyet előrelépve a 35., és Lovas is három pozícióval került előbbre, ő az 56. helyre. S mivel az ob-t kihagyó Tóth Krisztina ellenkező utat járt be, az 54. helyről a 66.-ra csúszott vissza, a világranglistán versenyzőink közül jelenleg Póta és Lovas áll legelőrébb. Érdekesség, hogy mindketten a Berlin Eastside csapatában játszanak, amellyel bejutottak a Bajnokok Ligája döntőjébe. Az ob-n Lovas címvédőként indulhat – a tavalyi elsőség már harmadik volt pályafutása során –, a kétszeres egyéni bajnok Póta ugyanakkor a decemberi hazai top 12 viadal legjobbja volt, ráadásul az elmúlt három idei World Tour-viadalon mindig a legjobb tizenhat közé jutott, bravúrokat bemutatva.

De ne feledkezzünk meg a 19 éves Madarász Dóráról (118.) sem, aki az említett top 12 versenyen a felnőttek között élete eddigi legjobb teljesítményét nyújtva lett ezüstérmes. Ugyanezen a versenyen a Madarász Dóránál csak egy évvel idősebb Ambrus Krisztina (148.) szintén dobogóra állhatott, és ő már rendelkezik felnőtt ob-bronzéremmel, amelyet a két évvel ezelőtti bajnokságon szerzett. Dobogóra pályázhat a budaörsiek erőssége, Pergel Szandra (184.) is, aki az elmúlt két évben egyesben a fináléig jutott, van top 12 aranyérme, emellett húzóembere volt a Bajnokok Ligájában elődöntőig jutott magyar bajnokcsapatnak. Az indulók között levő Braun Éva (197.) és a világranglistán nem szereplő Molnár Zita korábban már nyert magyar bajnokságot egyéniben.

A férfiaknál mindenképpen új bajnokot avatnak, hiszen a négy elsőséggel rendelkező Jakab János (115.) sérülés miatt nem védheti meg 2011-es címét. A roppant peches versenyzőnek az elmúlt időszakban a vállával akadtak komoly gondjai, és további rossz hírként részleges bokaszalag-szakadást is szenvedett…

Az ob-n az esélylatolgatást Lindner Ádámmal (86.) kell kezdeni, aki a Magyar World Touron nyújtott imponáló teljesítménye révén – a 32 közé jutott – jelenleg a legmagasabban jegyzett magyar férfiversenyző a világranglistán. Ráadásul nem lesz új számára a celldömölki környezet, hiszen éveken keresztül erősítette a vasi klub együttesét, bajnoki címekhez segítve.

Egyértelmű győzelmi szándékkal érkezik azonban Celldömölkre Kosiba Dániel (229.) és Nagy Krisztián (305.) is. Kettejük éremgyűjteményéből még hiányzik a legfényesebb ob-medál. A 2011. évi top 12 bajnokság fináléját ők vívták egymással, és akkor Nagy Krisztián nyert. Kosiba a top 12 mellett a 2011. évi országos bajnokságon is döntőt játszott, akkor Jakab bizonyult jobbnak nála.

A hét végén ugyanakkor a nagy tülekedésben nem okozna meglepetést Fazekas Péter (171.), Pattantyús Ádám (173.) vagy Muskó Péter (291.) győzelme sem. Fazekas már két alkalommal, 2004-ben és 2005-ben volt aranyérmes, Muskó pedig két évvel ezelőtt nyerte meg a magyar bajnokságot. A Magyar World Touron Lindner mellett ugyancsak 32-be jutott Zwickl Dániel (214.) olaszországi klubkötelezettségei miatt hagyja ki az országos bajnokságot.

Az ob-n egyesben a dobogósok 150 ezer, 60 ezer és 30 ezer, párosban 50 ezer, 30 ezer és 15 ezer forintot kapnak az érmek mellé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.