Kézilabda-Eb: súlyos baleset a célban

Férfi-kézilabdaválogatottunk úgy zárta az Eb-t, mint az az autóversenyző, aki az utolsó métereken töri rommá a kocsiját.

Ch. Gáll András
2014. 01. 23. 7:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hazai sportági szövetség elnöksége a legjobb nyolc közé jutást tűzte ki feladatul, ami első hallásra igen merész vállalásnak tűnt. Pontosabban úgy festett, ha sikerül túlélni a halálcsoportot, azaz bekerülni a tizenkettő közé, onnan már könnyebb út vezethet a nyolcba. Ez így is lett. Együttesünk a spanyoloktól elszenvedett vereséggel, az Izland és Norvégia elleni döntetlennel csusszant be a középdöntőbe. Méghozzá egyedüli nyeretlenként, és utólag már elismerhetjük: ha a norvégok elleni, eszement hajrában labdavesztésünknél, erősen véleményes szituációban nem a javunkra ítélnek a bírók, most az égvilágon semmi dilemmánk nem lenne az értékeléskor.

A második körre fordulva arra figyelmeztettünk, hogy bár évezredes csúcsra járhat a csapatunk – az 1998-as hatodik helyet 2008-ban és 2012-ben két nyolcadik követte, valamint ennél gyengébb teljesítmények –, általában ilyenkor szokott kifogyni az üzemanyag. A Macedónia feletti 31–25 alkalmával még mindenki tövig nyomta a gázt, ez a siker elegendőnek is bizonyult a nyolcba jutáshoz. Úgyhogy akár azt is mondhatnánk, a dánoktól és az osztrákoktól elszenvedett vereség bele is fért – de ez utóbbi semmiképpen sem fért bele. Egy magát a világ élvonalába soroló, eredményei alapján oda is tartozó gárdától végképp nem.

Előzetesen akadtak aggasztó jelek – Nagy László sérülése, kiválása és Harsányi Gergely csapatkapitány babavárás miatti otthonmaradása – mellett Ausztria ellen aztán beigazolódott, hogy a gondokon csak átmenetileg sikerült úrrá lenni, szerencsére éppen a döntő időszakban. Szerdai keserveinket tovább mélyíthette, hogy a herningi záró találkozón a dánok 32–23-ra elintézték az izlandiakat, azaz ha a mieink csak egy árva góllal nyertek volna, pénteken az 5–6. helyért játszhatnának.

E kettősség érződött az első gyorsértékeléseken, Mocsai Lajos szövetségi kapitány például úgy fogalmazott: „Nyilvánvalóan nem öröm így búcsúzni, de azt gondolom, Európa legjobb nyolc csapata közé bekerülni nagy dolog. Emelt fővel utazhatunk haza, hiszen a célunkat elértük.” Iváncsik Gergő balszélső hasonló hangnemben, ám élesebb kontrasztokkal mondta: „Személy szerint szégyellem magam, olyan vereséget szenvedtünk, amit nem lett volna szabad. Amit az első félidőben szépen felépítettünk, azt a második játékrészben teljesen leromboltuk, mintha káosz uralkodott volna a pályán. Nagyon sajnálom, hogy ilyen csúnyán zártuk az Európa-bajnokságot. Összességében elégedettek lehetünk, a célunkat elértük. Nyilván a szurkolók nem számítottak arra, hogy így zárjuk a tornát, le kell vonni a tanulságokat, és fel kell építeni néhány dolgot.”

Fel bizony. Mert való igaz, hogy sérülések, betegségek tették próbára együttesünket – a keret két legígéretesebb teljesítményt nyújtó tagja, Lékai Máté és Ancsin Gábor is megszenvedte egyiket-másikat –, de a vetélytársakat ugyanezek a kínok gyötörték, a legjobbak számára azonban még csak most jön a java. Pénteken az 5–6. helyért Izland–Lengyelország derbi, majd francia–spanyol és horvát–dán elődöntő.

Nekünk pedig az Iváncsik által is említett újjáépítés mellett rövidebb távon marad a jövő januári, katari világbajnokságért zajló selejtezők vasárnapi sorsolása. A mieink Eb-középdöntős tagságuk hozadékaként kiemeltek, így a következő kilenc rivális egyikét kaphatják: Csehország, Montenegró, Norvégia, Németország, Románia, Szlovákia, Görögország, Bosznia-Hercegovina, Litvánia.

Kemény ellenfelek, még az ereje teljében lévő magyar válogatott számára is. Dániában ráadásul ismét megmutatkozott, hogy – Mocsai Lajos egyik korábbi kijelentését idézve – vékony jégen korcsolyázik a magyar férfi-kézilabdázás. Vigyázzunk, nehogy beszakadjon, miközben a riói olimpiáig háromszor is nagyot kellene dobbantani. Először a vb-selejtezőn, majd jövőre a világbajnokságon, ahonnan az első hét szerez jogosítványt az olimpiai selejtezőre, végül a 2016 tavaszi olimpiai kvalifikációs tornán.

Londoni elődöntős egyletünk egyelőre a Coubertinnek tulajdonított elv szerint vallhatja: most még csak a részvétel a fontos.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.