Ahova a Real Madrid házhoz megy a pofonért

A királyi gárda eddigi huszonöt németországi fellépéséből tizennyolcat elveszített, s csak egyet nyert meg.

2014. 02. 26. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mióta Klaas-Jan Huntelaar felépült a térdsérüléséből, az ősszel még stabil csapattag Szalai Ádám öt meccsen félórányi játéklehetőséget kapott a Schalkében, legutóbb a holland támadó helyén pénteken a 88. percben lépett pályára a Mainz ellen hazai pályán 0-0-ra végződött Bundesliga-összecsapáson. Ezen megtört a tabellán negyedik gelsenkircheniek lendülete, hiszen az idén az addigi négy mérkőzésüket megnyerték a német élvonalban, de Jens Keller tréner ma a Real Madrid ellen aligha változtat a bevett felálláson: elöl egyedül Huntelaar igyekszik a zavarosban halászni. Mert annak azért csekély a valószínűsége, hogy a házigazda a kapujához szögezi a Realt. Huntelaart persze fűtheti a dac, mert 2009-ben maga is megfordult a mai ellenfélnél, azonban nem tudott gyökeret ereszteni. „Mindent megtettem, hogy állandó helyet harcoljak ki magamnak, de nem kaptam meg az esélyt” – mondja keserűen a 30 éves csatár.

Mivel a Primera División legutóbbi fordulójában a Barcelona és az Atlético Madrid egyaránt kikapott, a Real pedig 3-0-ra nyert az Elche ellen, a királyi gárda váratlanul hárompontos előnnyel ugrott a tabella élére. S Carlo Ancelotti együttesével szalad a szekér, amióta még október végén bajnoki meccsen 2-1-re kikapott a Barcelonától, huszonhat találkozójából huszonkettőt megnyert, négyet döntetlenre adott. Ez a széria a klub történetének második leghosszabb veretlenségi sorozata, a csúcsot harmincnégy mérkőzéssel Leo Beenhakker vezetésével az 1988–89-es szezonban érte el.

Ami mégis óvatosságra intheti Cristiano Ronaldóékat, az a BL-ben éppen a múlt. A Real Madrid a Schalkéval még nem került szembe a nemzetközi kupákban, de Németországban már huszonötször pályára lépett, és tizennyolcszor kikapott (!), nyerni pedig csak egyszer tudott, még 2000. szeptember 27-én 3-2-re a Leverkusen otthonában. A legutóbbi BL-kiírásban a csoportküzdelmek során 2-1-re maradt alul Dortmundban, majd a Borussiával az elődöntőben is összefutott, ezúttal 4-1-re veszített idegenben, és utána a 2-0-s hazai győzelem nem volt elég a fináléba jutáshoz. A korosabb Real-szurkolóknak az pedig a rémálmaikban jön elő, hogy kedvenceik a 80-as években Hamburgban, Kaiserslauternben és Mönchengladbachban is öt gólt szedtek be. (Igaz, a ’gladbachi 5-1-es vereségét otthon 4-0-s győzelemmel kompenzálták.)

„A Schalke fizikálisan erős csapat, veszélyes ellenfél, amely stabilan ott van a Bundesliga négy legjobb együttese között” – int óvatosságra a Real kapusa, Iker Casillas is, de a csak a kupákban védő hálóőr jóval előrébb is tekint: „A május 25-i újságokban azt szeretném olvasni, hogy a Real Madrid mindent megnyert, a története során először triplázott” – mondja Casillas. Nos, a Real a spanyol Király-kupában már bent van a döntőben, a Barcával találkozik majd, a bajnokságban sem rosszak a kilátásai, május 24-én pedig a BL-finálét játsszák Lisszabonban.

A Chelsea-nél egyelőre csak a Galatasarayon szeretnének túljutni. Didier Drogba először játszik egykori csapata ellen azóta, hogy két éve a müncheni BL-döntőben a büntetőpárbajban az ő 11-ese tett pontot a történet végére; s győzték így le az angolok a Bayern Münchent. A mai isztambuli mérkőzés előtt a londoniak portugál vezetőedzője, José Mourinho csupa szépet és jót mondott egykori játékosáról: „Nagyszerű emberről van szó, akit szeretünk és tisztelünk mint igazi legendát, ám a mérkőzés idejére megszűnik a barátság.”

Szerdai műsor. Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, első mérkőzések: Schalke – Real Madrid 20.45. (Tv: Digisport 1), Galatasaray–Chelsea 20.45. (Tv: Digisport 2).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.