Hatvanhat éve volt ilyen fiatal olimpiai bajnok

A Rómeó és Júlia happy enddel végződött, pedig Juzuru Hanju még soha nem volt ilyen ideges.

2014. 02. 15. 11:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brian Orser, a kanadaiak kétszeres olimpiai ezüstérmes műkorcsolyázója a spanyol delegáció piros zakóját viselve kénytelen volt szembesülni azzal, hogy az Európa-bajnok Javier Fernández nem tudja megelőzni a kazah Gyenisz Tent, ami előrevetítette, hogy lecsúszik a dobogóról. Majd úgy tűnt, hogy a gyors átöltözés után a japánok szürke  zakójában is kényelmetlenül feszenghet, mert másik tanítványa, a rövid program után vezető Juzuru Hanju elpackázta az aranyesélyét. A GP-döntőben győztes Hanju ugyan a kűrje után az élre állt, ám a szabadkorcsolyázására kapott 178,64-es pontszáma komoly aggodalomra adott okot. Az utána következő Patrick Chan – a legutóbbi három világbajnokság aranyérmese – ugyanis a párizsi GP-n 196,5 pontot korcsolyázott össze, s most csak négy pont hátrányt kellett volna ledolgoznia. A 23 éves kanadai nem esett el, de csetlett, botlott a jégen, hajszállal még a kűrben is kikapott Hanjutól, így be kellett érnie az ezüstéremmel. Az arany Japánba került.

„Nagy nyomás nehezedett rám, hogy megnyerhetem Kanadának az aranyat, és tisztában voltam azzal, hogy otthon mindenki ezt várja tőlem. Mindenekelőtt azonban magamnak akartam bizonyítani. Sajnos hibáztam, a műkorcsolyázás nem egyszerű műfaj... Bosszantó így kikapni, csalódott vagyok, de az élet megy tovább” – kereste a szavakat rezignáltan Patrick Chan, aki később a CBC-nek nyilatkozva bocsánatot kért a kanadaiaktól, amiért nem tudta megnyerni az olimpiát.

„Megpróbáltam nem gondolni az aranyéremre, de ettől mégsem tudtam magam függetleníteni. Mi több, még soha nem voltam olyan ideges, mint most. A kűrömmel természetesen nem vagyok elégedett, és utána nem is gondoltam, hogy nyerhetek. De még akkor is meglepődtem, amikor kiderült, hogy én vagyok az olimpiai bajnok. Hibáztam, ám ez most nem számít, nagyon büszke vagyok arra, hogy megnyertem Japánnak az olimpiát” - fogalmazott Hanju.

Aki arra is büszke lehet, hogy történelmet írt, ő az első japán olimpiai bajnok férfi műkorcsolyázó. S legutóbb hatvanhat éve fordult elő, hogy a férfiaknál valaki ilyen fiatalon tudott olimpiát nyerni, az 1948-as St. Moritz-i ötkarikás játékokon az amerikai Dick Button szintén 19 évesen győzött. Button amúgy nyert még egy olimpiai aranyat, ebben Hanju is utolérheti, abban viszont aligha, hogy az amerikai műkorcsolyázó Európa-bajnok is lett: az 1948-as prágai Eb-n! Az Európa-bajnokságokon addig a tengerentúliak is részt vehettek – de ez már egy egészen más történet.


Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.