Hihetetlen: London után Szocsiban is nyerhet!

Az atlétikáról bobra váltó Lauryn Williams ma a harmadik sportoló lehet, aki nyári és téli olimpián is győzni tud.

2014. 02. 19. 7:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kora kiváló műkorcsolyázója, a svéd Gillis Grafström az első olimpiai aranyát 1920-ban Antwerpenben szerezte, ám a belgák nyári olimpiát rendeztek, azon szerepelt a műkorcsolya (!). 1924-ben Chamonix volt az első, majd 1928-ban St. Moritz a második téli olimpia házigazdája, Grafström ezeken a játékokon is győzött (mi több, még 1932-ben is jó volt az ezüstre, de ez most mellékszál), így papíron kétségkívül nyári és téli olimpián is nyert. Az más kérdés, hogy ugyanabban a sportágban és versenyszámban. Nagyobb bravúr az amerikai Eddie Eagané, aki 1920-ban az ökölvívás kisnehézsúlyú kategóriájában bizonyult a legjobbnak, 1932-ben, Lake Placidben pedig négyesbobban!

Ilyen eredményes váltásra senki más nem volt képes, s azok is csak hárman vannak még, akik nyári és téli olimpián egyaránt szereztek érmet, s aranyat is. A norvég Jacob Tullin-Thams 1924-ben síugrásban nagysáncon nyert, majd 1936-ban Berlinben vitorlázásban a 8 méteres hajóosztályban a Silja hajóval hatodmagával ezüstöt gyűjtött be. Christa Rothenburger-Luding keletnémet gyorskorcsolyázónő 1984 és 1992 között két aranyat, egy ezüstöt és egy bronzot szerzett, emellett az 1988-as szöuli nyári olimpián a kerékpárosok között indulva a sprintversenyben második lett. A kanadai Clara Hughes előbb az 1996-os atlantai olimpián kerékpározóként zsebelt be két bronzot, majd gyorskorcsolyázóként 2002–2010 között egy aranyat, egy ezüstöt és két bronzot.

Őket pipálhatja le ma este Szocsiban Lauryn Williams, aki a 2004-es athéni olimpián a női 100 méteres síkfutásban ezüstérmes lett, két éve Londonban pedig tagja volt az Egyesült Államok győztes 4x100-as váltójának. Igaz, a döntőben nem futott. Ám azt, hogy milyen remek sprinter volt, mígnem tavaly 29 évesen egy térdsérülés miatt be kellett fejeznie a pályafutását, a 2005-ös egyéni vb-címe is bizonyítja 100 méteren. S váltóban kétszeres világbajnok is. Ám ha egy ajtó bezárul, egy másik kinyílhat, és a bobozásra váltó Lauryn Williams rögtön egy amerikai bajnoki címmel indított, Szocsiban pedig az Egyesült Államok első számú csapatában Elana Meyers mögött ő a toló. Mayers a vancouveri olimpián bronzérmes volt, abban az egységben még ő ugrott be a második beülőbe, de azóta már átképezte magát pilótává.

Érdekesség, hogy Meyers a világkupaszezonban főleg Aja Evansszal versenyzett, és a kettes nem is ment rosszul, két aranyat és három ezüstöt szerzett. Lake Placidben azonban a szakvezetés a Meyers, Williams felállást is kipróbálta, az egység másodikként zárt, de a jelek szerint nem volt rossz húzás összerakni ezt a párost. Tudniillik Meyersék Szocsiban szenzációsan kezdtek, két futam után 0,23 másodperccel előzik meg a kanadaiak első számú, címvédő csapatát (Kaillie Humphries, Heather Moyse), és 0,56-tal az Egyesült Államok második csapatát, amelyet Jamie Greubel és Evans alkot. Az innsbrucki világkupán amúgy a Greubel, Williams kettős győzött, vagyis a jenkik rendesen kevergetik a kártyákat, de jó a lapjárásuk

Jegyezzük még meg, hogy az amerikaiak harmadik számú csapatában – ez két futam után a nyolcadik helyen áll – a toló az atlétapályákról szintén jól ismert, gátfutóként kétszeres fedett pályás világbajnok Lolo Jones.

2007-es emlék az oszakai atlétikai világbajnokságról, a 4x100-on győztes amerikai váltó első embere Lauryn Williams:

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.