Miklós Edit: nekünk hős, a románoknak emigráns

A székelyföldi havasokból indulva szédítő karriert futott be a magyar alpesi sísport királynője, Miklós Edit.

2014. 02. 12. 13:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Román színekben zajló pályafutása a vancouveri olimpia egyik védőkorlátjában ért véget, amelybe 100 kilométeres sebességgel szállt bele. Védőangyala azonban megóvta Miklós Editet a súlyosabb következményektől, s bár mentőhelikopter szállította el a versenypályáról, a kórházból még aznap saját lábán távozott.

A Csíkszeredában 1988. március 31-én született sportoló román színekben 2007-ben hatodik, 2008-ban ötödik lett a junior-világbajnokság lesikló számában, három alkalommal volt pontszerző világkupa-versenyen. 2010 óta magyar állampolgár, 2012-ben St. Moritzban 30. helyen végzett kombinációban, s ezzel ő lett a magyar alpesi szakág első női világkupa-pontszerzője, majd a tavalyi Val d’Isere-i lesiklóversenyen elért 12. helyével ismét történelmet írt. Utóbbi helyszín különösen kedves lehet a számára, hiszen legjobb felnőtt világbajnoki eredményeit itt érte el: 2009-ben lesiklásban és szuperóriás-műlesiklásban is a 18. helyen zárt. Eddigi pályafutása legsikeresebb éve a 2013-as volt: 26 világkupa-pontot gyűjtött, a lesiklók rangsorában a 34. helyen végzett.

Miklós Edit az alpesi sízés hatodik, csíkszeredai származású résztvevője. „Ahol felnőttem, ott elég természetes, hogy a gyerekek megtanulnak síelni. Hargita megyében általában hideg van, úgyhogy a téli sportok nagyon kedveltek. A hoki a felkapottabb, de lánycsapat nem volt, ezért a sí és a gyorskorcsolya között lehetett választani. A síelés mellett döntöttem, pedig édesapám hokizott” – ecseteli a „pályaválasztás” körülményeit.

„Az országos bajnokságon gyerekként második helyet értem el a serdülők között. Ez adta az első lökést, elkezdtem versenyekre járni, komolyabban edzeni – idézi fel az első impulzusokat. – 2006-ig Bónis Ferenccel, csíkszeredai edzőmmel készültem, aki a magyar csapattal is dolgozott, de Torino előtt megsérültem, nem tudtam kiutazni. Akkor határoztam el, hogy mással folytatom a felkészülést. Megkértem az erőnléti edzőmet, Zakariás Zsoltot, aki ugyancsak Csíkszeredából származik, még a 80-as években szökött Ausztriába, hogy keressen nekem osztrák edzőt, akivel aztán 2012-ig dolgoztam együtt.”

Kezdetben nehezebb dolga volt, még tanult, ritkábban jutott ki Ausztriába. „Mert hiába vannak Erdélyben hegyek, ott nem lehet készülni, akkoriban még nem voltak igazán jó lejtők, pályák” – magyarázza. Az országváltást mindenképpen jó lépésnek tartja, és nemcsak az összehasonlíthatatlanul jobb felkészülési körülmények miatt. Úgy érzi, Magyarországon tisztelik, támogatják. „Egyértelműen megérte, pedig gyakorlatilag mindent elölről kellett kezdenem, törölték az összes világkupa-pontomat, valamennyi fontos eredményemet. Huszonhárom évesen úgy kezdtem a versenyzést, mintha 16 éves lennék, például utolsó rajtszámmal kellett odaállnom a pályára. A román szövetség adhatott volna zöld kártyát is, és akkor maradnak a pontjaim, de ők inkább megbüntettek.”

Az sem zavarja, hogy míg a sztároknak saját léceket gyártanak, és csak vakszmesterből van nekik négy, ő a honlapján keres fejszponzort, hogy a bukósisakon elhelyezett reménybeli hirdetésből is származzon valamennyi pénze. „Sokat gondolkoztam, mi lenne jobb: egy osztrák csapatban versenyezni, ahová nehéz bejutni, de ha sikerül, mindened megvan, vagy a magyarban, ahol nincs ugyan tolongás, de nehéz megteremteni a hozzávalókat. Nekem ez utóbbi a szimpatikusabb.”

Szocsi előtt úgy nyilatkozott, hogy érdekes olimpiára számít. Azért is, mert ott hatványozottan igaz, hogy egyik percről a másikra ködbe tud borulni minden. „Nekünk, fiataloknak jó, ha új, kiszámíthatatlan egy helyszín, az idősebbek, akik számtalanszor körbesízték már a világ valamennyi jelentős pályáját, nincsenek akkora előnyben” – fogalmazott akkor. Úgy tűnik azonban, hogy köd nélkül is megy. A román sajtó pedig némi keserűséggel ünnepli. „A román Miklós Edit 7. helyen végzett Szocsiban. Kár, hogy Magyarországnak szerzett dicsőséget” – jelent meg villámgyorsan a Prosport.ro című honlapon.

De ez már legyen az ő káruk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.