Szocsi legnagyobb hősei voltak

Rekorderek, éremhalmozók: Björndalen, Björgen, An, Wüst, Zöggeler és a többiek.

2014. 02. 24. 16:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy éve a vancouveri játékokon az oroszok az éremtáblán három aranyukkal mindössze a tizenegyedik helyen végeztek, amibe bele is bukott az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke, Leonyid Tyjagacsov. A pofon azonban jókor jött, mert Szocsiban a házigazda lett a legeredményesebb, tizenhárom első, tizenegy második és kilenc harmadik hellyel. Vlagyimir Putyin számára nyilvánvalóan fontos volt, hogy Oroszország közmegelégedésre rendezze meg az olimpiát, lenyűgöző, vadonatúj létesítményekben, grandiózus sportcsarnokokban, mindenki biztonságban érezhesse magát – így is lett –, de az sem volt mellékes tényező, miként szerepel a hazai csapat. Sokatmondó a Szovjetszkij Szport összeállítása, amely az orosz siker titkait boncolgatja, és az első két „faktor” Putyin és Vitalij Mutyko sportminiszter szerepe.

Hosszasan lehetne sorolni, milyen neves szakemberek érkeztek Oroszországba, legyen elég most csak a bobosok mellé került kanadai Pierre Luederst említeni, a sportág zsenijét, aki a hazaiak kettes- és négyesbobját is aranyéremhez segítette. A legnagyobb húzás azonban kétségkívül az volt az oroszoktól, hogy „leigazolták” a dél-koreai An Hjun Szut, aki a 2006-os torinói olimpia legeredményesebb versenyzője volt a rövidpályás gyorskorcsolyázásban szerzett három arany- és egy bronzérmével. A vancouveri játékokról azonban lemaradt, megsérült, és hazájában lemondtak róla. A tavalyi debreceni vb-n - már mint Viktor An - csak két ezüstöt szerzett, ám Szocsiban három aranyat (kettőt egyéni számban, egyet váltóval) és egy bronzot, és Torino után újra ő lett az egész olimpia legeredményesebb indulója! Hat aranyával és két bronzával pedig az örökrangsor ötödik helyén áll a téli ötkarikás játékokon.

A hódeszkások között két aranyat begyűjtő Vik Vajld sem Oroszországban látta meg a napvilágot, hanem Wild néven az Egyesült Államokban, ahol azonban 2010 után már nem kapott támogatást. A következő évben feleségül vette Aljona Zavarzina orosz versenyzőt, megkapta az orosz állampolgárságot, és most már fájhat az amerikaiak feje. (Amúgy Szocsiban Zavarzina is nyert egy bronzot.) A neve alapján nem tűnne fel, de Tatyjana Voloszozsar is kakukktojás az orosz csapatban. A páros műkorcsolyázásban Makszim Tranykovval olimpiai bajnok, és a csapatversenyben is aranyérmes versenyző dnyepropetrovszki illetőségű, és Vancouverben még az ukrán színekben indult, más párral.

Bevezetőnkben említettük a fehérorosz Darja Domracsevát, ő sílövésztben nyert három aranyat a fehéroroszoknak azután, hogy Vancouverben csak egy bronza volt. 27 évesen még Pjongcsangra is bátran tervezhet. A 33 éves norvég Marit Björgen sífutásban triplázott, neki ez már a negyedik olimpiája volt, s a teljes éremkollekciójával – hat arany, három ezüst, egy bronz – minden idők harmadik legeredményesebb téli olimpikonja. A nők között az első, mert két férfi honfitársa előzi meg.

S a sílövő Ole Einar Björndalen 40 évesen a mostani két aranyával ugrott az élre – 1998 és 2014 között termése: 8 arany, 4 ezüst, 1 bronz –, megelőzve a sífutólegenda Björn Dählie-t (8, 4, 0). „Még hátravan három világkupaverseny. Aztán vége az idénynek, én pedig befejezem az aktív sportot” – nyilatkozta vasárnap Björndalen.

Nagy bravúr a lengyelek új síugrócsillagának, Kamil Stochnak a duplázása, alpesi síben a szlovén Tina Mazétől a két arany, s mások mellett kétszer állhatott a dobogó legfelső fokán Jorien ter Mors holland gyorskorcsolyázó is. Utóbbi esete azért különleges, mert ő valójában rövidpályán versenyez, de ebben a műfajban csak negyedik helyig jutott Szocsiban. S hazája nagypályás csapatába nem könnyű bekerülni: a hollandok a tizenkét számból nyolcban győztek, és négy alkalommal a dobogó mindhárom fokát elfoglalták. Ireen Wüst két aranyat és három ezüstöt vitt haza, senki más nem szerzett öt érmet Szocsiban. A hollandoknak Vancouverben négy aranyuk volt, ezt most megduplázták.

A fehéroroszok az éremtáblázat nyolcadik helyén végeztek, s a hat érmükből öt arany! A legmeglepőbb Alla Cuperé, aki az eddigi négy olimpiáján nem szerzett érmet, most viszont 34 évesen, síakrobatikában egy remekül sikerült tripla szaltóval megnyerte a női ugrást. Még mondja valaki, hogy ez csak a fiatalok sportja! Az olaszok szánkóslegendája, Armin Zöggeler 40 évesen a hatodik olimpiáján lett érmes – most bronz került a nyakába, de van két aranya is –, ezt a bravúrt senki más nem hajtotta végre a téli olimpiákon. Alpesi síben férfi műlesiklásban az osztrák Mario Matt 34 évesen fricskázta meg e mezőnyt, ilyen idősen még nem nyertek olimpiát a sportágban. Szocsiban azonban láthattuk a másik végletet is, az amerikai Mikaela Shiffrin 18 évesen győzött a női szlalomban! Lesz kikre, mire visszaemlékeznünk Szocsiból.



Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.