Fráter most már szublimál

A sportágában itthon nyolcszor volt az év sportolója, most klubot vezet, edzősködik és dresszeket tervez. S vasárnap életműdíjas lesz.

2014. 03. 13. 7:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világkupa zárónapján a Főnix-csarnokban életműdíjjal tüntetik ki a sportág korábbi hazai kiválóságait: Patocska Máriát, Sinkó Andreát, Érfalvy Nórát, Fráter Viktóriát, Szalay Andreát, valamint az 1988-ban, 1992-ben és 1993-ban Eb-bronzérmes kéziszercsapatunk tagjait.

A jelen sajnos kevésbé dicső – legjobbunk, Vass Dóra pechesen két olimpiáról is lemaradt, a pekingiről tényleg csak hajszállal –, s nem szívderítő, hogy az ötkarikás játékokra legutóbb 2000-ben szerzett kvótát versenyzőnk.

Fráter Viktória Sydney előtt Atlantában, mi több, 14 évesen már Barcelonában is ott volt, s ezzel a sportág históriás könyvébe is bekerült: a spanyol Cid Tostado egyedüliként négy olimpián indult, de három részvétel is csak Fráternek és egy cseh versenyzőnek jött össze. „Barcelonában rettenetesen izgultam, de igazából még Atlantában is. Sydney-ben már rutinos versenyző voltam, erre az olimpiára már lelkileg is rá tudtam hangolódni, azt viszont a mai napig sajnálom, hogy az első napi 16. helyemet nem tudtam megtartani. Magyar pontozó nélkül persze nem volt könnyű dolgom” – emlékszik vissza a világ- és Európa-bajnokságon hetedik helyig jutó, és a sportágban itthon nyolcszor az év legjobbjának megválasztott Fráter Viktória.

„Nagyon örülök ennek az életműdíjnak, és magam is vallom, hogy a múltunkat meg kell becsülni, mert enélkül jövőnk sincs” – jegyzi meg.

A 2000-es olimpia után gyakorlatilag befejezte a pályafutását, már csak év végi hazai versenyeken indult, a 2003-as budapesti világbajnokságon – mint az esemény marketingigazgatója – azonban egy bemutatóval még fellépett. S a sportágtól a mai napig nem szakadt el, sőt több szálon is kötődik hozzá.

„Tizennyolc évig az OSC-ben versenyeztem, ahol akkoriban Gyerőné Fritsch Zsuzsa és Molnár Anna, majd Berek Irina voltak az edzőim, most pedig már én vezetem az önállóvá vált OSC Ritmikus Gimnasztika SE-t. Hatvan gyerekkel foglalkozunk a VIII. és a XVI. kerületben, de én még Nógrádsápra is lejárok edzést tartani, ahol nyáron rendszeresen mind együtt edzőtáborozunk. Versenyeket is szervezek, és nem csak kicsiknek, hanem „old girls”-kupát is, jó újra találkozni a régi társakkal. Rendezőként én persze nem indulok, de meglehet, hogy egy bemutató erejéig újra felmegyek majd a szőnyegre, mert próbálnak rávenni” – árulja el a több mint százszoros magyar bajnok Fráter, aki a közelmúltban belevágott a dressztervezésbe is.

„Azt semmiképpen sem mondanám, hogy divattervező vagyok, mindent autodidakta módon sajátítottam el, de dresszeket tervezek és készítek is. Mégpedig az úgynevezett szublimációs eljárással, amely során a szilárd halmazállapotú anyag, jelen esetben a festék melegítés hatására egyből gőzállapotba megy át. Megkapom a méretet, ezután számítógépen megtervezem a grafikát az adott szabásmintára, majd kinyomtatom, felvasalom, felkristályozom, és utána már csak össze kell varrni” – mondja Fráter Viktória, hozzátéve, hogy amíg versenyzőként a koreográfiái összeállításánál élhette ki a kreativitását, most a számítógép előtt teheti ezt meg.




Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.