Könnyekbe fulladt a magyar gyakorlat Debrecenben

A világkupán Vass Dóra és együttes kéziszercsapatunk is rontott. Szombaton azonban lehet javítani.

2014. 03. 14. 21:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Büszkék vagyunk rá, hogy a ritmikus gimnasztika idei világkupa-sorozata a mi városunkból, a Főnix Csarnokból startol. Örülünk, hogy egyszerre népszerűsíthetjük a sportágat és öregbíthetjük városunk hírnevét” – fogalmazott a megnyitóünnepségen beszédében Kósa Lajos polgármester, történetesen az ötvenedik születésnapján, s a cívisváros elöljáróját ebből kifolyólag Orendi Mihály, a társrendező Debreceni Sportcentrum ügyvezető igazgatója egy hatalmas tortával, Korom Norbert, a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség elnöke pedig egy világkupa-aranyéremmel lepte meg. Nem tudhattuk, hogy a versenyzőknek melyikre fájt jobban a foguk.

A 24 ország indulóit felvonultató háromnapos seregszemle szombati programjában egyéniben a világkupán, valamint az MTK-kupa nemzetközi juniorversenyen is labdával és karikával kellett gyakorlatokat bemutatni; azzal a két szerrel, amely hajlamos elgurulni – a buzogány és a szalag szombaton másfajta veszélyt rejt majd –, és erre bizony most is jó néhány példát láthattunk. Többek között a junioroknál az egyik legnagyobb ász, az orosz Veronika Poljakova is pórul járt, a legutolsó pillanatban pattant el tőle a labda, miként később sajnos a felnőtteknél Soós Viktóriától is. A Limes Szabadidős SE versenyzője nemcsak azért üde szín a mezőnyben, mert a labdagyakorlata során viselt meze az egyik legszebb – amúgy ő maga készítette –, 24 éves ritmikusgimnasztikázókat ma már lámpással is nehezen találunk.

„Nekem ez a sportág az életem, és a versenyzést sem szándékozom abbahagyni, bár a labdagyakorlatom után ez is megfordult a fejemben – nyilatkozta Soós már egy kis mosolyt is megengedve magának a sokkal jobban sikerült karikagyakorlata után. – Bosszant a hiba a labdával, az edzéseken sikerült ez az elem, de most nagyon izgultam. A korom alapján persze rutinosnak számítanék, ám nemcsak a kor számít, hanem a versenyrutin is, és nekem idén ez az első versenyem. A hazai közönség előtt pedig nem könnyű kimenni a szőnyegre.”

A már edzőként is dolgozó, emellett a Budapesti Kommunikációs Főiskolán harmadéves Soós Viktóriát edzője, Maros Réka a karikagyakorlata után „Szép volt, csibe!” felkiáltással fogadott.

A labda amúgy a világkupa legnagyobb sztárját, Anna Rizatgyinovát is megtréfálta, de az ukrán versenyző az ötödik helyen azért bekerült a nyolcas fináléba. Karikával pedig – ezzel a szerrel a vb-címvédő – ő volt a legjobb.

Első számú versenyzőnk, Vass Dóra karikával szépen dolgozott, a végjáték végzete azonban őt is utolérte, tőle is elpattant a szer. Labdával nem hibázott, mégis mérgelődhetett, mert a tizedik helyen zárt, így lemaradt a fináléról. Viszont egy szerrel biztosan ott lesz a vasárnapi döntőkben, a házigazda legjobbja ugyanis választhat magának egy döntőt. „Nem vagyok túlságosan boldog. A karikagyakorlatom vége rizikós, ettől az elemtől tartok leginkább, de a melegítésnél húszból tizenkilencszer sikerült. Természetesen bosszantó, hogy labdával sem jött össze a finálé” – mondta el a sportoló.

Együttes kéziszercsapatunknak nem kellett aggódnia, hogy nem jut be a nyolcas döntőbe, mert a világkupán csak hat csapat indul, de az mindenképpen kellemetlen, hogy a tíz buzogányos gyakorlat pénteki bemutatásában a mieink négyszer is elejtették a szert, s a legalacsonyabb pontszámot kapták. El is törött a mécses a lányoknál „A bemelegítés jól sikerült, a gyakorlat nem. Nem tudok mit mondani, több ejtésünk is volt. Az biztos, hogy ma este még gyakorolunk, hogy kijavítsuk a hibákat” – nyilatkozta Horváth Csinszka csapatkapitány. A csapat „büntetésbe” került, a verseny után egyből kezdhette az éjszakai edzést.

A junioroknál több sikerélményben volt részünk, az MTK-kupán Kis Alexandra labdával és karikával is döntős lett, mindkét szerrel a hetedik helyen került be a fináléba, így elégedetten vonhatott mérleget. „A labda az egyik kedvenc szerem, magabiztosan tudtam előadni a gyakorlatomat, és éreztem, hogy meglesz a döntő. Ezután karikagyakorlatom sem sikerült rosszul” – szerénykedett versenyzőnk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.