Nemcsik Zsolt csak a szépre emlékezik

Az olimpiai ezüstérmes és csapatvilágbajnok kardvívó jelenleg Zürichben fitneszedzőként dolgozik.

2014. 03. 11. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Láttam, figyelte, mire jut egymással Decsi Tamás és Julien Pillet. Decsivel együtt nyertek világbajnokságot 2007-ben, és Szentpéterváron a franciák elleni csapatdöntő legvégén éppen Pillet ellen vívta azt az infarktusos állapotot előidéző asszót, amiből szerencsére mi jöttünk ki jól. Nem bizsergett a tenyere, hogy még beszállna? Vagy már nem hiányzik a stressz a 14-14-es állásnál?
– Az ilyen szituációk a vívás sava-borsát jelentik, persze, hogy hiányoznak ezek is, de még inkább a közeg. Ám az edzések, a mindennapos szenvedések nélkül nagyon jól megvagyok. Márpedig ezek nélkül nincs siker.

– Lehet kötni egy versenyhez vagy időponthoz, mikor döntötte el, hogy ennyi, elég volt?
– Nem az történt, hogy egyszer úgy ébredtem, kész vége, ez nálam hosszú folyamat eredménye volt. Be kellett látom, hogy már nem jönnek úgy a mozdulatok, mint régen, és a magammal szemben állított mércének sem tudtam megfelelni. Ahogy a velem éppen egy évjáratú Pillet-t elnéztem, nem vív rosszul (a 32-be jutásért végül Decsi 15-14-re legyőzte – a szerk.), de lassan ő is elgondolkodhatna azon, ideje lenne valami más foglalatosságot keresnie.

– A kardcsapatunk két éve az utolsó versenyig harcban állt a londoni kvótáért, végül azonban elbukott. A kvalifikációs sorozatban vívott, de arra a bizonyos moszkvai világkupára már nem vitték ki. Miért maradtunk le az olimpiáról?
– Rettenetesen kemény sorozat volt, és abban az időben egyikünk sem vívott igazán olyan jól, hogy meg tudtuk volna oldani a feladatot. De most már inkább nézzünk előre. Szilágyi Áron mindannyiunknál nagyobb dolgot cselekedett azzal, hogy olimpiai bajnok lett, azóta is folyamatosan jól teljesít, és minden esélye megvan arra, hogy Rióban megvédje a címét. S mellette akadnak még tehetséges versenyzők, szóval, nem rossz a helyzet.

– A magyar vívás históriás könyvébe mi kerül be, melyik volt az utolsó versenye?
– A tavalyi Gerevich–Kovács–Kárpáti Grand Prix, de az edzésekkel utána még nem álltam le, mert az olasz klubomban kérték, hogy az év végi versenyeken induljak el. Meg is tettem, ám a Coppa Italia is inkább csak háztömb körüli verseny, ezt se számolom be a pályafutásomba.

– Viszont jó néhány érmet számolhat össze. Hogyan állít fel sorrendet közöttük?
– Egyéniben olimpiáról, világbajnokságról és Eb-ről is van ezüstérmem, és a vívás alapvetően mégiscsak egyéni sportág. Ugyanakkor nekem mindig fontos volt, hogy csapatban együtt örülhessünk, és kétszer sikerült vb-t nyernünk. Az első, 1998-ban, La Chaux-de-Fonds-ban is hatalmas élmény, újoncként lettem világbajnok, de a 2007-es arany mégis közelebb van a szívemhez, mert abban több részem volt. S a két vb mellé természetesen a 2004-es athéni olimpia kívánkozik.

– Athén miatt azért maradt keserűség is önben? Elvégre a döntőben 15-14-re kapott ki az olasz Aldo Montanótól, és a bíráskodás enyhén szólva is hagyott kívánnivalót maga után.
– Erre csak azt tudom válaszolni, hogy életem legjobb eredményét értem el, és nem foglalkozom azzal, mi lett volna, ha.

– Csapatban kétszer is világbajnok lehetett, együttesünk azonban három olimpián sem tudott a legjobb nyolcból a négybe jutni
– Kétszer az amerikaiaktól, egyszer az oroszoktól kaptunk ki, és főleg az utóbbi fájó, ami Sydney-ben történt, mert csapatban Ferjancsik Domonkos és én is nagyon jól vívtunk. (Köves Csaba viszont nagyon rosszul az oroszok ellen – a szerk.) S ha én egyéniben nem esek ki a harminckettőben, vagy bármelyikünk nyer még egy asszót egyéniben, akkor a négy közé jutásért nem az oroszokkal vívunk. S állítom, bárki mást megvertünk volna. De ha mérleget kell vonnom, azt mondom: nem érheti szó a ház elejét, szép pályafutás van mögöttem, így volt jó, ahogy volt.

– S mi jön ezután? Olaszország vagy Magyarország, Róma vagy Budapest?
– Most Svájc és Zürich. Tavaly nyáron jött egy lehetőség, amit megragadtam, és jelenleg fitneszedzőként dolgozom egy nagy fitneszklubban. Megvan hozzá a képesítésem, nem csak vívóedző, hanem személyi edző is vagyok. Svájcban amúgy mostanában döntöttek úgy, hogy több külföldi munkavállalót már nem látnak szívesen, én még az utolsók egyikeként csúsztam be, mielőtt bezárták a kaput. Ami a vívást illeti, Svájcban csak a párbajtőrt ismerik, így a sportágamtól elszakadtam, de a reményeim szerint ez nem végleges állapot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.