Rács mögé kerül nyolc román futballvezér

Hatévi pereskedés után Gheorghe Popescu, a Barcelona korábbi csapatkapitánya is megy a börtönbe.

2014. 03. 04. 16:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyolcévi jogi huzavona, hatévi pereskedés, rengeteg halasztás után kedden adócsalás bűntettében marasztalta el a bíróság George Copost, a Rapid volt tulajdonosát, Mihai Stoicát, a Steaua klubmenedzserét, Cristian Borceát, a Dinamo volt tulajdonosát, Ioan Becali és Victor Becali játékosügynököket – Gigi Becali, a Steaua tulajdonosának unokatestvéreit –, Jean Pădureanut, a Besztercei Gloria volt klubelnökét, Gigi Neţoiu játékosügynököt és Gheorghe Popescu játékosügynököt, a kilencvenes évek román aranycsapata és a Barcelona csapatkapitányát.

Utóbbi az ügy egyik különösen „érzékeny” kárvallottja, hiszen ő volt a Román Labdarúgó-szövetség szerdán tartandó elnökválasztásának legfőbb esélyese. Így viszont nem indulhat, a testület alapszabálya ugyanis csak feddhetetlen előéletű személyek jelentkezését engedélyezi. A 3 év 1 hónap és 6 év 4 hónap közötti időtartamú börtönbüntetéssel sújtott futballvezéreknek 24 órán belül a rácsok mögé kell vonulniuk, így aztán üresen maradhat a dísztribün egy része a szerda esti Románia–Argentína barátságos labdarúgó-mérkőzésen.

A történet a Gazeta Sporturilor című sportnapilap 2006-os oknyomozó riportjával kezdődött, amelyben a lap a nyilvánosság elé tárta, hogy a bukaresti Rapid futballistája, Florin Bratu kétes anyagi körülmények között igazolt 2003-ban a Galatasarayhoz. A bukaresti vasutasklub ugyanis jóval kisebb összeget tüntetett fel a szerződésben, mint amennyit valójában kapott az isztambuli együttestől. A törökök 2,75 millió dollárt utaltak át a bukaresti együttes számlájára, ebből az összegből alig több, mint félmilliót kapott a Rapid, a könyvelésbe pedig mindössze százezer dollár szerepel. A pénzösszeg jelentős része az ügynöki szolgáltatást nyújtó Gheorghe Popescu és Victor Becali számláján landolt.

A feljelentésre nyomozásba kezdő Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) további 12 hasonló ügyre bukkant. A Kínára, Dél-Koreára, Hollandiára, Olaszországra és Spanyolországra is kiterjesztett vizsgálatok nyomán megállapították: a törvénytelen átigazolások alkalmával a vádlottak a román államnak 1,7 millió eurós, a labdarúgó-szövetségnek 600 ezer eurós kárt okoztak. A pénzügyi manőverekkel ugyanakkor a Dinamo, a Besztercei Gloria és a Rapid klubokat is meglopták. A fekete pénzek nagy részét – több esetben egy hollandiai ügynökséget is beiktatva – Virgin-szigeteki számlán gyűjtötték.

A bukaresti táblabíróságon kedden gyakorlatilag lezárult a román labdarúgás eddigi legeredményesebb szakasza. A többi már csak (börtön)emlék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.