Meghaltunk hirtelen

Hosszabbításban 5-4-re kikaptunk Ausztriától a jégkorong-világbajnokságon. Japán megpecsételheti Korea sorsát.

2014. 04. 24. 10:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az osztrák válogatott az olimpiához képest teljesen kicserélődött, s bár három forduló után az élen állt a vb-n, a két héttel ezelőtti felkészülési torna azt mutatta, el lehet csípni.

Hajmeresztő magyar hibával kezdődött a mérkőzés. A magyar bekkek addig totojáztak Hetényi kapuja mögött, amíg kényszerből ki kellett vágniuk a korongot. Persze éppen középre, egy osztrákhoz, aki tisztán lőhetett tíz méterről, szerencsére nem elég pontosan, így Hetényi tudott hárítani.

Ezután viszont a magyar válogatott varázsütésre átvette az irányítást, kapuja elé szögezte az ellenfelét. Az első harmad kapura lövési aránya (16:3) tökéletesen mutatja a magyar fölényt. Több góllal kellett volna vezetnünk, ám maradt a 0-0.

A második húsz perc ugyanígy kezdődött, a negyedik emberelőnyt végre sikerült értékesíteni. A 28. percben Szirányi lőtt a kék vonalról, a korong pattogott az emberek sűrűjében, de csak utat talált Starkbaum hálójába (1-0). S mire az osztrákok felocsúdtak volna, a következő percben újabb gólt kaptak. Benk fordult szépen vissza a kapu mögül, a másik oldalon Sebők érkezett pontosan (2-0).

Már éppen azt kezdtük latolgatni, ha megverjük az osztrákokat, akkor az utolsó fordulóban Japán ellen akár a feljutásért játszhatunk, de korai volt álmodozni. A magyar válogatott pillanatok alatt összeomlott, avagy az osztrák támadt fel. Schiechl büntetőjét még kivédte Hetényi, de aztán négy perc alatt három gólt kaptunk (2-3). Az elsőnél Hundertpfund fűzte át magát Tokajin úgy, hogy Tokit még nagypapakorban is kiveri a víz, ha eszébe jut a jelenet.


A sógorok ugyanezt a macska–egér játékot művelték szerdán a koreaiakkal, de ehhez egér, pontosabban „madár” is kell.

A második játékrész döbbenetesen ért véget. Előbb Sofron hagyott ki büntetővel felérő ziccert, a java azonban az utolsó másodpercre maradt. Sebők kotorta kapura a korongot, ami átcsúszott Starkbaum lába alatt, s becsorgott a hálóba. Dudaszó nem hallatszott, a magyar játékosok ünnepelni kezdtek, aminek a bírók bizonytalansága vetett véget. A csíkos mezesek tanácskozásba kezdtek, szokásos jelenetként telefonáltak, de a vezetőbíró sem középre nem mutatott (gól), sem széttárt karokkal a két kapu felé (nem gól). Ehelyett magához rendelte a két csapatkapitányt, s a két együttest az öltözőbe küldte, mondván majd a szünetben eldöntik, érvényes-e a találat.

Idegfeszítő percek következtek, de mire a két csapat visszatért, az eredményjelző 3-3-at mutatott. Tehát gól

A harmadik harmadban az osztrákok kerültek előnybe, de a magyar csapat nagyon elszánt volt, s Kovács Csaba bombagólt ragasztott a botos felsőbe. Az utolsó percben a már említett sansz, a rendes játékidős győzelem, a feljutás reményében Rich Chernomaz szövetségi kapitány az utolsó percre Hetényi Zoltánt is lehozta. Helyzet volt is, de maradt a 4-4.

Következett a hosszabbítás. Négy a három ellen, hiszen a rendes játékidő végén Kochot kiállították hátulról lökésért. Majd 34 másodperc elteltével Altmann is kiszállt, mivel két mezőnyjátékosra nem lehet fogyatkozni, egy magyar jöhetett be, ám öt a három ellen képtelenek voltunk egy épkézláb helyzetet összehozni, sőt Szirányi kiállításával fordult a kocka.

Mi haltunk meg hirtelen, az egész világbajnoki mezőny legjobbja, Lebler adta meg a kegyelemdöfést.

Ez a meccs mégis a magyar hokitörténelem legemlékezetesebb találkozóinak sorába emelkedik, a magyar válogatott óriási becsvággyal küzdött, jól is játszott, egész kevés hiányzott a diadalhoz.

Ausztria–Magyarország 5-4 (0-0, 3-3, 1-1, 1-0) – hosszabbítás után
Gól: Hundertpfund (32.), Heinrich (34., 36.), Iberer (48.), Lebler (64.), illetve Bartalis (28.), Sebők (29., 40.), Kovács (54.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.