Michael Phelps legyőzője is innen indult

A nankingi ifjúsági olimpia aranyérmesei között akadhatnak olyanok, akik majd Rio de Janeiróban is nyernek.

2014. 05. 10. 5:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Viktorija Komova nyelhette a könnyeit Londonban, hogy a tornaversenyeken 17 évesen be kellett érnie két ezüstéremmel. A korábbi NOB-elnök, Jacques Rogge ötleteként megvalósult első ifjúsági olimpián három aranyat begyűjtő pöttöm orosz kislány a szingapúri játékok után egy évvel Tokióban világbajnok lett felemáskorláton – a félreértések elkerülése végett a felnőttek között –, így a North Greenwich Arenában is okkal pályázhatott aranyra.

Ami egy házzal odébb, az Aquatics Centre-ben az egész olimpia egyik legnagyobb szenzációjaként jött össze a 200 méteres pillangóúszásban egy dél-afrikai legénynek. Chad le Clos ebben a számban csak ezüstérmes volt Szingapúrban – mégpedig a mi fiúnk, Biczó Bence mögött! –, az olimpián viszont Michael Phelps előtt csapott be a célba. Nem mellékesen pedig 100-on – itt szintén második lett Szingapúrban, csak a 200 vegyest nyerte meg – ezüstöt szerzett az amerikai hérosz mögött. S huszonkét évesen ma már megkérdőjelezhetetlenül Chad le Clos (nyitó képünkön balra a londoni 100-as döntő után) a földkerekség legjobb pillangózója, aki tavaly a barcelonai vb-n mindkét számot simán megnyerte.

Az első ifjúsági olimpiai bajnokok közül Londonban ugyancsak aranyérmes lett ritmikus gimnasztikában az orosz kéziszercsapatból Kszenija Dudkina, Alina Makarenko és Karolina Szevasztjanova; a sportáguk sajátossága, ahol jellemzően kérészéletűek a karrierek, hogy ők azóta már vissza is vonultak. A szintúgy „duplázó” kubai ökölvívó Robeisy Ramírez (52 kg), a brit tékvandós Jade Jones (57 kg) és a dél-koreai sportlövő, sportpisztolyos Kim Dzsang Mi ellenben 20-21 évesen még további szép sikerek előtt áll. Külön kell szólni a hányatott sorsú, kínai születésű, kazah Zulfija Csinsanlóról, aki Szingapúrban 17 évesen már felnőtt világbajnokként indult súlyemelésben, de egy kategóriával fentebb csak ezüstérmes lett. Utána megérte neki fogyókúráznia, Londonban az 53 kg-ban úgy nyerte meg az olimpiát, hogy lökésben megjavította a saját világcsúcsát.

Szingapúrban a magyar csapat hét aranyat szerzett, s ha győzteseink ilyen magasságokba a felnőtt mezőnyben még nem is jutottak, úszásban Kapás Boglárka Európa-bajnok lett 800 gyorson, s Bernek Péternek és Biczónak is vannak Eb-érmei. Az ifjúsági olimpián másodikként zárt öttusázó Földházi Zsófia már Eb-aranyérmes, szingapúri bronza után az ökölvívó Harcsa Zoltán Londonban az ötödik helyen végzett a 75 kg-ban, míg a cselgáncsozó Tóth Krisztián két hete a montpellier-i kontinensbajnokságon is a dobogó alsó fokára állhatott, a 81 kg után immár beleerősödve a 90 kg-ba. Kajak-kenuban nem könnyű betörni a felnőtt mezőnybe – itthon is hatalmas a konkurencia –, de két ifi olimpiai bajnokunk, Tótka Sándor és Farkasdi Ramóna jó úton jár efelé.

A második ifjúsági olimpián, Nankingban augusztus második felében a több mint 200 ország 3600 sportolója között előreláthatóan 44-46 versenyzőnk méreti meg magát. Úszóinkban most is bízhatunk, főként a kétszeres junior vb-2. Szilágyi Liliánában, de említsük meg a cselgáncsozó Gercsák Szabinát is, aki idén már Grand Prix-versenyen is szerzett bronzot a 63 kg-ban, Kínába pedig bevallottan az aranyért megy. S ne feledjük, a tapasztalatok alapján a nankingi aranyérmesek között biztosan akadnak majd olyanok, aki két év múlva Rio de Janeiróban a „nagy” olimpián is nyernek

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.