Szakmai igazgató, avagy egy interjú diszkrét bája

Tajti József, a Barcelona akadémiájára, a La Masiára tartó Tajti Mátyás édesapja nyilatkozott a Digi Sportnak.

Ch. Gáll András
2014. 05. 08. 8:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha egy magyar futballistanövendék bekerül a La Masiára, a Barcelona legendás akadémiájára, az nagyobb szó, mint ha az ember gyerekét felvennék a Harvardra. Joggal dagadhat hát a keblünk a tizenhatodik életévét néhány hét múlva betöltő Tajti Mátyás sikerétől, hiszen a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia büszkeségének már aláírt szerződése van a Barcához, amint a Digi Sport tévécsatornán az édesapja, ifjabb Tajti József által adott interjúból is megtudhatjuk. A beszélgetésből az is kiderül, hogy Matyiból stabil kezdőjátékos lehet bármely nagy nyugat-európai liga csapatában. Persze egy tizenöt éves gyerekről ilyesmit kijelenteni teljes bizonyossággal rejt magában némi kockázatot, de tudjuk be az optimizmust a jogos atyai elfogultságnak.

Azt már nehezebben értjük, hogy Tajtiék miért ódzkodtak annyira a Real Madridtól – amely pedig szakmai és szervezeti együttműködésben van a Puskás Akadémiával –, holott tudni kell: a királyiak valdebebasi nevelőműhelye semmiben sem marad el a La Masiától, sőt! Vélhetően a katalánok hatékony marketingje is közrejátszik abban, hogy világszerte evidenciaként kezelik a La Masia felsőbbrendűségét a madridi akadémiával szemben.

Van azonban itt még egy apróság: a tévéinterjúban Tajti papa azt fejtegeti, abban az életkorban, amelyikbe fiacskája lépett, idehaza már nincs lehetőség a fejlődésre, egyszerűen muszáj külföldre szerződni. Idézzük: „Tizenhat-tizennyolc éves korig tudjuk tartani a szintet, de már ekkor is előfordulhatnak képzésbeli különbségek. (Értsd: hiányosságok – a szerk.) Ugyanakkor ebben a fejlődés szempontjából rendkívül fontos korszakban, amikor a játékosok bekerülhetnének a magyar, profinak nevezett közegbe, a képzési rendszerünk már nem felel meg a tőlünk nyugatra lévő bajnokságok kívánalmainak.”

Csak nagyon halkan érdeklődünk: hogy is hívják a Puskás Akadémia szakmai igazgatóját, aki a „képzési rendszerünk alkalmatlanságára” hivatkozva vitte ki fiát Barcelonába?

Segítünk: ifjabb Tajti Józsefnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.