Változott a csillagok állása Romániában

A hatóságok letartóztatásai beleszóltak az átszervezés előtt álló induló futballbajnokság erőviszonyaiba.

2014. 07. 24. 4:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gazdasági nehézségek és a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) offenzívája alaposan átrajzolni látszik a 2014–15-ös futballidényt. Elfogyóban ugyanis az a pénz, amelyet a Liga 1 erősebb csapatai a viszonylagos sikereket hozó nemzetközi szerepléssel, illetve legjobb játékosaik értékesítésével halmoztak fel, ami a támogatói réteg elvékonyodását is magával hozta, így több klub minden idők legalacsonyabb költségvetéssel kénytelen számolni. Lelombozó volt a DNA közbeszólása is, számos klub tulajdonosa, menedzsere került rács mögé, de legalábbis az illetékes szervek érdeklődésének fókuszába. Sok együttes így támogató nélkül maradt. A szövetség rendkívül kemény licencszabálya, illetve annak következetes betartatása is hozzájárult a zuhanáshoz: csapatok szűntek meg, illetve minősítették vissza őket alacsonyabb osztályokba.

Hogy ennek ellenére mégis mindenki ádáz csatákra számít, azt leginkább az indokolja, hogy jövőre érvénybe lép a Liga 1 új versenykiírása, a 2015–16-os idénytől kezdődően csak 14 csapat indulhat az első osztályban. A most rajtoló bajnokság végén hat csapat esik ki, és csak kettő jut fel. Az új rendszert természetesen bírálta a többség, a profi labdarúgók ligájának volt elnöke, az ugyancsak börtöngyanús Dumitru Dragomir például így: „Sehol a világon nincs ilyen. Fokozatosan kellett volna eljárni: első évben négy, második évben is négy csapatnak kellett volna kiesnie két-két feljutó mellett.” Mások szerint azonban az újítások a román futball fejlődéséhez vezetnek. A jelenlegi 18 csapat mindenesetre most azért küzd, hogy a legjobb 12 között végezzen.

A fentebb vázolt erőviszony-átrendeződések nyomán nehéz megjósolni, kik maradnak talpon az első osztályban. A bajnokság élére az Astra Giurgiut, a Steauát és a Petrolul Ploiesti-et várják – azzal a lényegi különbséggel, hogy ezúttal a mezőgazdasági eurómilliomos vállalkozó, Ioan Neculae csapata, az Astra tűnik az aranyesélyesnek. Két év királyság után a Steaua ugyanis tavaly nemcsak a tulajdonosát és menedzserét veszítette el – Gigi Becali és Mihai Stoica több mint egy éve börtönben ül –, hanem az egész technikai stábját is, miután Laurentiu Reghecampf az Arab-öbölbe telepítette munkatársait. Az új edző, Costel Galca vereséggel kezdte a szezont éppen a legfőbb rivális ellen: a román Szuperkupát tizenegyesekkel nyerte az Astra.

A hármasfogat mögött tolongás várható a középmezőnybeli helyekért, a tülekedők között lehet a Dinamo Bucuresti, a Kolozsvári CFR vagy akár a Kolozsvári U is. Pedig a CFR-nél korántsem rózsás a helyzet: a korábbi sikerkovács tulajdonos, Pászkány Árpád eladta a klubot egy befektetői csoportnak, mindössze 5 százalékot tartott meg magának. Ennek következtében több a részvényes a CFR-nél, mint játékos a keretben. A csapat amúgy teljesen kicserélődött: az újonnan jöttek portugál másod- és német harmadosztályból, valamint gyengébb román első osztályú kluboktól érkeztek. A gyengének tűnő keret mellett az összeszokottság hiánya is gondot okozhat Vasile Miriuta edzőnek, aki viszont a román bajnokságban egyedülálló módon akár hat nyelven is képes kommunikálni tanítványaival.

A másodosztályból felkerült Marosvásárhelyi ASA-nál nincsenek pénzügyi gondok – köszönhetően elsősorban a román többségű önkormányzat nem feltétlenül öncélú bőkezűségének. Ebbe a kategóriába sorolható a megszüntetett, majd több néven is újraalakult, majd egyesült és az első osztályba feljutott Craiova is, amely a sötét ló szerepét játszhatja a holnap kezdődő román futballbajnokságban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.