Hetvennyolc éves legenda a magyar válogatottnál

Udvarhelyi Gábor lett a vívók szövetségi kapitánya, a női kardozók élére a 78 éves Pézsa Tibor került.

2014. 10. 01. 13:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Vívó Szövetség (MVSZ) másfél hete döntött úgy, hogy átalakítja a szakvezetés struktúráját, és a szakági vezetőedzők fölé szövetségi kapitányt rendel. A változtatásban óhatatlanul szerepet játszott az, hogy – bár a korosztályos világversenyeken szépen teljesítettek versenyzőink – júliusban a kazanyi felnőtt-világbajnokságon válogatottunk mindössze egy bronzérmet szerzett, férfi kardcsapatunk révén. Emellett még női párbajtőrcsapatunk negyedik, férfi kard egyéniben az olimpiai bajnok Szilágyi Áron ötödik, valamint női párbajtőr egyéniben a világranglista-vezető Szász Emese ugyancsak ötödik helyét jegyezhettük fel.

Legutóbb 2005-ben volt szövetségi kapitánya a magyar vívósportnak – a Magyar Olimpiai Bizottság jelenlegi főtitkára, a kétszeres olimpiai bajnok kardvívó Szabó Bence –, azóta előbb háromkapitányos rendszer működött, majd hat vezetőedző fogta össze az egyes szakágakat, akiknek a tevékenységét szakmai alelnök felügyelte társadalmi munkában.

Másfél hete a szövetségi kapitányi posztra pályázatot írtak ki, melyre három, a válogatott mellett addig is dolgozó szakember, Kovács Iván, Mincza-Nébald Ildikó és Udvarhelyi Gábor kapott meghívást. Előbbi kettő azonban nem adott be pályázatot. A 61 éves Udvarhelyi Gábor az MVSZ elnökségének egyhangú döntésével lett szövetségi kapitány. A szakvezető mesterként, fegyvernemi vezetőedzőként, MTK-s klubvezetőként évtizedek óta meghatározó alakja a magyar vívósportnak. Nagy Tímea az ő tanítványa volt, amikor 2000-ben megnyerte a sydney-i ötkarikás játékokat, a csapatban olimpiai ezüstérmes és világbajnok Kovács Ivánnak ő adta kezébe a párbajtőrt, és érdemben mástól nem is kapott iskolát nagyjából harminc év alatt. S tavaly férfipárbajtőr-csapatunk vb-aranyérmében nem csak vezetőedzőként vállalt tevékeny részt, az együttesből az idén egyéni Eb-címet szerzett Rédli Andrásnak ő a mestere.

„Végtelenül megtisztelő, hogy Csampa Zsolt elnök úr és az elnökség felkért erre a nagyon szép, de nagyon nehéz feladatra. Azért, hogy az olimpiai kvalifikációban eredményesek legyünk, feltétlenül egy irányba kell elmozdítani a magyar vívást, és összefogásra lesz szükség a szakágak, az edzők, a versenyzők részéről. A kazanyi világbajnokság nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna, és a kvalifikáció tényleges kezdetéig már nincs sok időnk. A stratégiánkat ennek megfelelően gondoltuk át. Az első számú szempont a kvótákért harcoló csapataink és a reménybeli egyéni indulóink maximális támogatása. A férfi kardozók és a női tőrözők csapatversenye a rotáció miatt nem lesz a riói műsoron, de egyéni kvótákra tőlük is számítunk” – mondta el Udvarhelyi Gábor.

A szövetségi kapitány munkáját vezetőedzők és edzők segítik. A férfi párbajtőrt Gelley István, a női párbajtőrt Kovács Iván, a férfi kardot Somlai Béla, a női kardot Pézsa Tibor, a női és férfi tőrt pedig egy személyben Érsek Zsolt irányítja vezetőedzőként. Közülük Kovács Iván és Somlai Béla eddig is betöltötte ezt a posztot. Meg kell említeni, hogy a kerekesszékes válogatottat technikai igazgatóként Szekeres Pál irányítja.

Az olimpiai és világbajnok Pézsa Tibor – az 1964-es tokiói ötkarikás játékok kardvívó egyéni aranyérmese – 78 évesen is aktívan edzősködik, 2005 óta a Városmajorban vezeti az utánpótlás-nevelő Pézsa Tibor Vívóakadémiát. 1978 és 1982 között a kardválogatott szakágvezetője volt, dolgozott Németországban és Szaúd-Arábiában is, a válogatotthoz azonban hosszú évtizedek után tért vissza az ígéretes női csapatunk élére.

„Közel vagyok a nyolcvanhoz, de mindennap megtalálhatnak a vívóteremben. Anélkül, hogy bántani akarnám a férfi szekciót, nem látom túlzottan optimistán a magyar kard jelenlegi helyzetét. Komoly problémákat látok a szakember-garnitúrában, a felfogásban, a szellemiségben, és hitvallásom szerint a régi nagyok közül utolsó mohikánként a régi magyar kardvívás szellemiségét szeretném átültetni a mába. Fontos, hogy a tisztességes munkának legyen meg a becsülete, ne a kerülőutakon történő érvényesülésnek. A beosztott edzőktől a nagyon precíz, minőségi munkát fogom megkövetelni. Ez új lesz nekik, de ez az egyedüli helyes út, és nekünk megvan az irányunk, megvannak a hagyományaink. Kinevelhetünk egy eredményes edzőgarnitúrát, és a legfontosabb az, hogy beléjük is átplántáljuk a szellemiséget” – vázolta ars poeticáját Pézsa Tibor.

A legendás mester kérdésünkre, hogy a külföldi Világkupa-versenyeken is ott lesz-e a válogatott mellett, a következőt válaszolta: „Engem az utazások nem vonzanak, a teljesítmény vonz. De ha én nem is leszek ott ezeken a versenyeken, a szemeim és a füleim ott lesznek. S a versenyzők még haza sem érkeztek, én már tudni fogom, hogy mi történt, és már ki is elemeztem, hogy esetlegesen mit rontottam el, és mit kellene másképpen csinálni.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.