Női rögbiseink a riói olimpiáról álmodoznak

A Magyar Rögbi Szövetség vezetőinek részvételével indult a MOB őszi sportági konzultációs sorozata.

2014. 10. 08. 9:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ezek a már szokásosnak tekinthető konzultációk, melyek alkalmával a szövetségek vezetőivel leülünk és átbeszéljük az eredményeket, nehézségeket, áttekintjük a következő olimpiáig, jelen esetben a Rióig terjedő időszakot. Célunk az információcsere” – mondta Fábián László, a MOB sportigazgatója.

A megbeszélésen a rögbiszövetséget Böhm Balázs főtitkár és szakmai oldalról Gyulcsos Ferenc képviselte. A főtitkár elmondta, Magyarországon 1800 aktív igazolt játékost tartanak nyilván, az iskolai, öregfiúk és szabadidős sportolók száma 3200.

Mint elhangzott, Magyarországon a 15-ös rögbi térhódítása bő negyven esztendeje kezdődött, az olimpiai vonalat azonban a 7-es rögbi jelenti. A riói kijutásra a női csapatnak lehet némi esélye, legalábbis a sportági vezetés így gondolja. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2009-ben a döntött úgy, hogy a hétfős rögbi felkerül a 2016-os nyári olimpia műsorára. Rio de Janeiróban tizenkét férfi és női csapat indulhat, a házigazda brazilok a rendező jogán biztos résztvevők. A kijutási lehetőségek: négy együttes jut ki a Világsorozatból, hat a kontinenstornákról, egy pedig az interkontinentális rájátszásból.

Idén a férfi és női válogatottunk is megnyerte a rögbi7-es divíziós B-s Európa-bajnokságot. Női csapatunk a  tizenkét csapatot felvonultató vilniusi tornán a B csoportban előbb Szerbiát (43–0), majd Luxemburgot (47–0) múlta felül imponáló magabiztossággal, és lendületéből a későbbiekben sem veszített. Az elődöntőben Izrael legyőzése sem jelentett gondot (35–12), a fináléban pedig a házigazdaként favorit Litvániát verte simán (40–5). Csapatunk jövőre így divízió A-ban szerepelhet, ami a sportág második vonalának felel meg, és kedvező pozícióból várhatja az olimpiai kvalifikációs versenyt, ami egyben a kontinensbajnokság is lesz.

A magyar szövetség a férfiak esetében, 15-ös rögbiben célként fogalmazta meg a 2-es divízió C-ből a felsőbb osztályba, a B-be kerülés lehetőségét. 2019-ben Japánban rendezik a világbajnokságot, melyen a sportág szeretne a magyar férfiválogatottal részt venni.

Az egyeztetésen az utánpótlás-nevelés tekintetében hangsúlyozták, kiemelt jelentősége van az U18-as csapatnak. A szakemberek tekintetében kiderült, összesen két szakedző dolgozik a sportágban, sokan OKJ-s képzésben részesültek, több csapatnál pedig külföldi szakember irányítja a munkát.

(ajánlókép: a magyar női 7es válogatott facebook-oldala)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.