Jó hír a vívóknak, több szám lehet az olimpián

Thomas Bach NOB-elnök nem tartja kizártnak, hogy 2020-tól az olimpiákon vívásban megszűnjön a rotációs elv.

2014. 11. 10. 9:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bangkokban véget ért a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Világszervezetének (ANOC) közgyűlése, melyen Borkai Zsolt elnök és Szabó Bence főtitkár képviselte a Magyar Olimpiai Bizottságot.

Szabó Bence Claudia Bokellel, a NOB tagjával folytatott beszélgetés alapján arról tájékoztatta a Mob.hu-t, hogy Thomas Bach NOB-elnök (nyitóképünkön) nem tartja kizártnak, 2020-tól megszűnjön a rotációs elv a vívásban, és Tokiótól tizenkét versenyszám legyen az olimpiákon. Ismert, a 2000-es, sydneyi olimpián tíz számban osztottak érmeket, majd 2004-ben, Athénban is, de itt bejött a létjogosultságot nyert női kardban az egyéni, ugyanakkor a nőitőr-csapatok versenye lekerült a műsorról. Pekingben női kardban már egyéni és csapatverseny is volt, itt a férfitőr és a női párbajtőr csapatversenye hiányzott, két éve Londonban pedig a női kardozók és a férfipárbajtőr-csapatok versenyét húzták le. Rio de Janeiróban férfikardban és női tőrben nem lesz csapatverseny, hogy ne lépjék túl a tíz számot.

Thomas Bach NOB-elnök maga is kiváló vívó volt, az 1976-os montreali olimpián az NSZK tőrcsapatával aranyérmes lett, s igazán nem bánjuk, ha hazahúz a szíve a víváshoz, ami az olimpiák történetében a legeredményesebb sportágunk. Borítékolhatjuk, hogy Bach honfitársa, Claudia Bokel is a vívás programjának szélesítése mellett lobbizik majd, ő az athéni olimpián párbajtőrvívásban csapatban ezüstérmes volt.

Érdekesség, hogy az ANOC közgyűlésén a FINA, a vizes sportágak világszövetsége prezentációt mutatott be a 2015-ös kazanyi világbajnokságról, ami iránymutató lehet a 2021-es házigazda Budapest számára.

Borkai Zsolt arról számolt be, hogy Patrick Hickey, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) elnöke tájékoztatta, valamennyi alapszabály-módosítás megtörtént annak érdekében, hogy a 2017-es győri EYOF-on, az európai ifjúsági olimpiai fesztiválon a kajak-kenu is bekerüljön a programba. A következő lépés az, hogy az EOB a programváltoztatási kérvényt megtárgyalja a november végi bakui közgyűlésen.




Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.