Sok kis ember kis helyen Újpesten

Megannyi dzsúdós csemete mutatta be tudását múlt vasárnap Újpesten a Budapest-bajnokságon.

2014. 11. 05. 5:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joó Abigél éppen az olimpiai bajnok Kayla Harrisont döngöli bele a szőnyegbe Abu-Dzabiban a Grand Slam-versenyen, az idén sikert sikerre halmozó Tóth Krisztián is menetel – előbbi végül bronzérmes lesz, utóbbi pedig a dobogó tetejére állhat –, amikor az UTE dzsúdóterme felé baktatunk. A cselgáncs magától értetődően került be az államilag támogatott tizenhat kiemelt sportág közé azután, hogy Londonban Ungvári Miklós ezüst-, Csernoviczki Éva bronzérmes lett; s bő egy éve jelentették be, hogy a magyar dzsúdó 2020-ig 11 milliárd forint állami támogatásban részesül. A legfőbb tételeket említve a Magyar Judo Szövetség sportágfejlesztési programjára, ingatlanfejlesztésre és az élsport támogatására nyíltak meg a kormányzati pénzcsapok.

Versenyzőink közül a „nagyok” folyamatosan szem előtt vannak, a Papp László Sportarénában a budapesti Grand Prix rendezésében még a kukacoskodók sem találhattak kivetnivalót, de mi most a kicsiket lessük meg, a diák a serdülő Budapest-bajnokságot, hogy az alapokról kapjunk képet.

Újpesten a Szusza Ferenc Stadiontól pár lépésnyire fekvő Megyeri úti csarnokba már a bejutás az ajtónál fejleszti a reflexet, a mozgáskoordinációt, akkora a tömeg; a zsivajt már az utcáról halljuk. „Én azt mondom, örüljünk, hogy ilyen sok gyerek van itt, és ennyire népszerű a dzsúdó – jegyzi meg a terem sarkában az első szemlélődő, akibe odabent belebotlunk, történetesen Gergely Gábor, asztaliteniszező világbajnokunk. – Tény, kissé szűkösen vagyunk itt, és akadnak szülők, akiknek ez nem tetszik, de ha messze van a lelátó, akkor meg az a baj, hogy nem látják a gyereküket, tapasztalatból beszélek” – említi Gergely, aki ma már kolléga, az Újpesti Közéleti Televízió szerkesztő-riportere, a pingpongban pedig az utánpótlásban dolgozik.

A teremben négy tatamin nyüstölik egymást a kicsik, ám a gyereksereg java is szinte a küzdőtéren kucorog, mert egyébként lépni sem nagyon lehet. Egy anyuka valahogy a babakocsijával is bepasszírozza magát az előcsarnokba, de látja, hogy innen nincs tovább. „Jobb lesz, ha kimegyünk, és a mózeskosárral jövünk vissza” – békél meg a helyzetével. Rögtönzött közvélemény-kutatásunk során a büfé mellett megtudjuk, hogy a 12 esztendős Benedek és az egy évvel idősebb Anita sem szenved tömegiszonyban, annál inkább izgulnak, amiatt, hogy hamarosan szőnyegre kell állniuk.

Azt már Petrányi Imrétől, a rendező Budapesti Regionális Judo Szövetség elnökétől, egyben az UTE szakosztály-igazgatójától tudjuk meg, hogy a több mint háromszáz indulóval számolva időben szétszabdalták a versenyt, és éppen a csúcsforgalomra estünk be. „Persze más kérdés, hogy nem mindenki olvassa el a versenykiírást, és már korán reggel idehoznak olyan gyerekeket is, akiknek csak délutánra kellene jönniük – tárja szét a kezét irodájában a fővárosi szövetség első embere. – Persze, jobb lenne, ha nagyobb teremben rendezhetnék meg ezt a versenyt, de akkor az ezer forintos nevezési díj helyett sokkal többet kellene kérnünk. A fővárostól mindössze kétmillió forintot kapunk egy évre, a Magyar Judo Szövetségtől pedig csak a tagdíjbefizetésekből folyik be egy ennél kisebb összeg. A Budapest-kupára 15-16 ország versenyzői jönnek hozzánk, itt 1200 indulónk van, nekik kibéreljük két napra a Jégcsarnokot, és csak ez fér bele a költségvetésünkbe. Megjegyzem, a bérleti díj mellett az is pluszkiadás lenne, ha a nyolcszáz négyzetméter szőnyeget el is kellene szállítani valahová, és az sem mindegy, milyen felületre rakjuk le. Itt az UTE-ben úgynevezett rugós tatami van, ami biztonságosabb, mint a beton alap, és a gyerekek esetében erre fokozottan figyelni kell – teszi hozzá Petrányi Imre.

Megtudjuk még tőle, hogy a lila-fehérek cselgáncs szakosztálya 42 millió forintot nyert pályázaton a csarnok felújítására, a munkát idén június 15-éig be kellett volna fejezni, azonban még el sem kezdték. „Teljes bejárati portálfelújítást terveztünk, egy galériát, új lelátórendszert, és huszonnyolcezer fordulón vagyunk túl, de még a mai napig az engedélyeztetéseknél tartunk. Mindenben a Nemzeti Sportközpontok az illetékes, mi nem tehetünk semmit. A Honvéd és a KSI csarnokát már felújították, nekünk egyelőre várnunk kell” – halljuk a rezignált helyzetelemzést.

Petrányi Imre még megjegyzi, a sportágnak az lenne a legjobb, ha megépülne egy dzsúdós központ, ahol versenyeket is rendezhetnének, erre van is ígéret, de jó néhány sportági szakszövetség szeretne magának ilyen centrumot, és jelenleg a lobbizás időszaka zajlik. „Addig mi itt igyekszünk megtenni a tőlünk telhető legtöbbet. Így lett a Budapest-bajnokság nyílt verseny, már jöhetnek a vidéki gyerekek is, és olyan a lebonyolítási rendszerünk, hogy aki elindul, annak legalább két-három meccse legyen. Nagyon szép érmeket készíttettünk, és a dobogósok még emblémázott pólót is kapnak. Ha nagyon rossz rendezők lennénk, nem jönnének ennyien” – summáz Petrányi Imre.

Négyezer kilométerrel odébb az idén már sikert sikerre halmozó Tóth Krisztián a 90 kilogrammban a világranglista második helyére ugrik, és a KSI versenyzője még csak 20 éves, alig hiszük, hogy nem is olyan régen még ő is itt volt a kicsik között. Tényleg úgy tűnik, az alapokkal sincs nagy baj.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.