Eb-sors: nyolc norvég csapás a magyar csapaton

Válogatottunknak Norvégiát kellene legyőznie a hatba jutásért, ám Eb-mérlegünk 8 mérkőzés, 8 vereség.

Ch. Gáll András
2014. 12. 17. 10:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyolc találkozásból több egészen traumatikusra sikeredett a mieink számára, méghozzá változatos okokból. Első alkalommal, mindjárt az 1994-es rajton testben, lélekben törődött magyar csapat állt oda a berlini bronzmeccsre, hisz egy nappal korábban, a dánok ellen példátlan csalás áldozata lett a társaság a dánok elleni elődöntőben. A két román bírót két évre el is tiltották, de ez a mieinket nem vigasztalta, 24-19-re alulmaradtak a norvégokkal szemben. Akiknek akkor még ifjú és fokozott igazságérzettel megvert, megáldott szövetségi kapitánya, Marit Breivik az eredményhirdetéskor bronzérmét látványosan a mi mesterünk, Laurencz László nyakába akasztotta. Aztán persze visszavette, ráadásul minimum ezüstöt érdemeltünk volna.

Másodjára, 1998-ban, Hollandiában nem legyőztek, hanem valósággal elütöttek minket a norvégok. 28-14-gyel száguldottak át csapatunkon a hertogenboschi elődöntőben, más kérdés, hogy az tetszhalott állapotából magához tért, és a harmadik helyért legyűrte Ausztriát.

Harmadjára, 2002-ben, a dániai Farumban igazi rangadót vívtunk végre, de a 24-23 azt is megmutatta, hogy bizonyos szempontból keservesebb egy góllal kikapni, mint tizeneggyel. (Akkor még nem sejtettük, hogy egyszer 21-gyel is kikapunk, erről hamarosan.)

Negyedjére, a 2004-es elődöntőben, ráadásul hazai pályán azt hittük, ránk omlik a Budapest Sportaréna. 44-29 volt oda, és többek között azon is sopánkodtunk, hogy lám, eggyel többet lőttünk, mint a norvégok \'98-ban, amikor 28-154-re gyalultak le minket. Ekkor éreztük másodszor azt a sebességbeli különbséget, ami nem is fejezhető ki semmiféle Trabant, Mercedes hasonlattal, mert a két jármű jellege is összevethetetlennek tűnt.
Ehhez képest ötödjére, két évre rá, 2006-ban Göteborgban megúsztuk 34-31-gyel. Figyelem, Eb-randevún ekkor dirigálta eddig egyetlen egyszer Németh András a magyar válogatottat a norvég rivális ellen, amelynek kapuját már Katrine Lunde védte, a mezőnyben pedig feltűnt a most is csatasorban álló Breivang és Riegelhuth is.
Hatodjára, 2008-ban a festői Ohridban, a macedóniai középdöntőben különösebben fenn sem akadtunk a 34-20-as verésen, pedig árulkodó, hogy a mieink közül Pastrovics kapust választották a meccs legjobbjának. Odaátról természetesen kollégáját, Lundét.

Mint hetedjére is, 2010-ben, a lillehammeri csoportmeccsen. Ahol a házigazdák ismét 34 gólt dobtak, mint két esztendővel korábban, a mieink viszont írd és mondd, 13-at! Kézilabdában ez roppant szerencsétlen szám, ha csak nem félidei adat. Pálinger Katalinnak, klasszis kapusunknak nagyjából ott lett elege az egészből.
Nyolcadjára a 2012-es belgrádi elődöntőben kaptunk ki 30-19-re, az a meccs többek között arról nevezetes, hogy előző este szellőztette meg a norvég sajtó Heidi Löke és az azóta elhunyt magyar kapitány, Karl Erik Böhn szakítását.

Nos, így jön ki ez a nyolcból semmi, de tegyük hozzá: az ellenfél számára mindannyiszor volt tétje az összecsapásnak, ám most nincs, mert biztos csoportelső. Emellett azt is felidézhetjük, hogy igazán rangos mérkőzésen legutóbb a 2005-ös szentpétervári világbajnokságon nyertek a mieink – 20-18-ra –, amikor Németh András volt a szövetségi kapitány. Csakúgy, mint 2007. február 28-án, Szombathelyen, ahol barátságos találkozón 32-27-re kerekedtünk felül. Azóta sehol semmi. Úgyhogy kell némi hurráoptimizmus ahhoz, hogy azt mondjuk: majd most!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.