Négy arany, két világcsúcs: úszóink bevették Dohát

Alighanem a magyar sport legsikeresebb napja volt ez a péntek.

Ch. Gáll András
2014. 12. 05. 18:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mit tesz a környezetváltozás! Bernek Péter a közelmúltban átigazolt a Kőbányától a BVSC-be, s azóta szárnyal. Délelőtt 3:37,34 perces országos csúccsal a legjobb időt úszta a 400 méter gyors előfutamában. Rajta kívül Gyurta Dániel (200 méter mell) és Hosszú Katinka (200 méter hát és 100 méter vegyes) is a legelőkelőbb 4-es rajtkőről indulhatott a délutáni döntőben.

Világcsúccsal nyitott a dán női staféta a 4×50 méteres vegyes váltóban, majd jött a királykategória, a női 100 méter gyors döntője. Jobb benyúlásával, két századdal a szám olimpiai bajnoka, a holland Femke Heemskerk leverte a svéd Sarah Sjöströmöt.

Hosszú Katinkának hovatovább a hát a kedvenc úszásneme, ezt be is bizonyította a 200 méter döntőjében. Ugyan ötvennél még hajszállal az ausztrál Emily Seebohm volt elöl, aztán atomfordulóival Katka úgy hagyta ott a mezőnyt, mint Szent Pál az oláhokat. A vége eszeveszett világcsúcs lett, honfitársunk a világon elsőként került nőként 2 perc alá a 200 méter háton.

Gyurta Dánielnek csak egyetlen dobása volt Dohában – mivel a 100 méter mellet kihagyta –, de azzal az eggyel maximálisan élt: megvédte két éve, Isztambulban megszerzett rövidpályás világbajnoki címét. Az Újpest olimpiai bajnoka ötvennél még az orosz Kirill Prigoda mögött tempózott, de száznál már vezetett, mögötte a berlini Európa-bajnok német Marco Koch haladt. És bár Koch utolsó ötvene gyorsabb lett Daniénál, igazából senki és semmi sem fenyegette a magyar fiú aranyérmét, 42 századmásodperc előnnyel, saját világcsúcsától bő egy másodperccel elmaradva, de biztosan szerezte meg ötödik – ebből a második rövidpályás – vb-címét.

Bernek Péter meg az elsőt, de hogyan! Bár a legjobb idővel lett döntős, ő maga is azt nyilatkozta, hogy a többiek nyilván tartalékoltak. De a BVSC eddig hátúszónak hitt klasszisa is! 150-nél vette át a vezetést a szerb Velimir Stjepanovictól, majd csapásról csapásra növelte előnyét, és a végén már izgulnunk sem kellett: két testhossz előnnyel, országos és világbajnoki csúccsal ért célba, majd a kötélre ülve ünnepelte magát, a közönség – benne jó néhány magyarral – pedig őt. A 2010-es szingapúri ifjúsági olimpia ma már 22 éves bajnokának ez az első aranyérme felnőttvilágversenyen. Bernek Grant Hackett 1999-es világbajnoki csúcsát, a 3:35,01-et adta át a múltnak.

„Először is szeretném megköszönni mindenkinek, aki hozzásegített ehhez a győzelemhez. A sikerben ugyanúgy benne van Turi György munkája – hiszen az év nagyobb részében még nála készültem –, mint Nagy Petié a BVSC-ben; mindkettejüknek nagyon hálás vagyok” – nyilatkozott a honi sportági szövetség Facebook-oldalán Bernek.

A sportoló Berlinben, a nyári nagymedencés Eb-n, amikor a dobogóról is lemaradt 200 méter háton, sírásban tört ki. „A padlón voltam – emlékezett vissza –, viszont annak úgy kellett történnie, hogy végül meghozzam a döntést a váltásról. Ahhoz, hogy ez így sikerüljön, kellett a környezetváltás. Bár elismerem, szeptemberben még magam sem gondoltam, hogy decemberben már világbajnok leszek 400 gyorson.”

Bernek úgy véli, hogy vetélytársai eddig nyilván nem vették komolyan. „Az előfutamok után talán változott a helyzet, ezután pedig bizonyosan fog. Jó lett volna Rióig titkolni, mire vagyok képes, de persze nem bánom, hogy így alakult ” A sportoló Hosszú Katinka 200 méter háton és Gyurta Dániel 200 méter mellen aratott győzelme után a pénteki harmadik magyar aranyat szerezte Dohában.

„Maga a verseny pontosan úgy alakult, ahogy elterveztem, a harmadik százat nagyon megnyomtam, verhetetlennek érzem magam, utána már csak az volt a fontos, hogy a lendület kitartson a végéig. Teljesen kiúsztam magam, de nem érzem a fáradtságot. A váltás óta teljesen kicseréltek, tényleg úgy érzem, hegyeket tudnék elhordani” – összegzett Bernek Péter.

Hogy Hosszú Katinkának hányadik a 100 méter vegyes elsősége, csak az ördög tudja. (Számításaink szerint a huszonegyedik.) Agyonverte a mezőnyt, ezen a távon szokatlan, 1,13 másodperces előnnyel, saját világcsúcsát 16 századdal megjavítva ért célba, Verrasztó Evelyn nyolcadik lett. Katinkának ez a harmadik dohai diadala.

Pénteki második aranyát követően így értékelt: „Nagyon boldog vagyok, hogy ma tényleg minden összejött, amit szerettem volna. Tudom, sokan gondolták az első nap után, hogy valami gond van, pedig nem volt” – szögezte le. Hozzáfűzte: érezte, hogy megy az úszás, és szavai szerint csupán annyi történt, hogy a kiváló formában levő spanyol Mireia Belmonte két számban legyőzte.

„Az a jó, hogy sikerült túltennem magam az aprócska csalódáson, és a második napon a száz hát megnyerése teljesen helyretette a lelkemet. Ezek után már egyértelmű volt, hogy a mai nap jól fog sikerülni. Természetesen abban is bíztam, hogy sikerül világcsúcsokat döntenem mindkét távon. És most nagyon élvezem a versenyzést, ennél pedig nincs jobb érzés a világon!” – mondta Hosszú Katinka.

A férfiaknál Florent Manaudou megvédte londoni olimpiai bajnoki címét 50 méter gyorson, ráadásul világcsúccsal. A hölgyek között Mireia Belmonte García immár negyedik dohai aranyát is könnyedén zsebelte be, de a 400 méter gyorson elmaradt saját világcsúcsától, Kapás Boglárka délelőtti idejét megjavítva ötödik lett.

Három nap után 5 arannyal, 2 ezüsttel és 1 bronzzal Magyarország vezeti a világbajnokság éremtáblázatát!

A dohai rövidpályás világbajnokság győztesei:
4×50 méter, női vegyes váltó: Dánia 1:44,04 perc, világcsúcs
100 méter női gyors: Femke Heemskerk (holland) 51,37 másodperc
100 méter női hát: Hosszú Katinka 1:59,23 perc, világcsúcs
200 méter férfimell: Gyurta Dániel 2:01,49 perc
50 méter női pillangó: Sarah Sjöström (svéd) 24,58 másodperc
400 méter férfigyors: Bernek Péter 3:34,32 perc
100 méter női vegyes: Hosszú 56,70 másodperc, világcsúcs.
50 méter férfigyors: Florent Manaudou (francia) 20,26 másodperc, világcsúcs
400 méter női gyors: Mireia Belmonte García (spanyol) 3:55,76 perc, 5. Kapás Boglárka 4:00,27 perc
200 m férfivegyes: Hagino Kószuke (japán) 1:50,47 perc
4×100 méter női gyorsváltó: Hollandia 3:26,53 perc, világcsúcs

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.