Norvégverés után: ez az igazi magyar csapat?

A Norvégia feletti diadal hozadéka az 5. hely ígérete mellett a felismerés: jé, így is tudunk kézilabdázni!

Ch. Gáll András
2014. 12. 18. 8:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel csapatunk a dánok elleni vereséggel lemaradt az elődöntőről, az addig százszázalékos, nemcsak számunkra, hanem tulajdonképpen a kézilabdás világ számára szinte verhetetlen norvégok ellen a tét már nem a siker fokozása volt, inkább a kudarc elkerülése. Különösen azok után, hogy az első szerdai meccsen Debrecenben a románok simán elintézték a lengyeleket, ez ugyanis azt jelentette: ha a mieink kikapnak, águkon az 5., összesítésben a 9. helyen zárnak. Ami azért hazai rendezésű kontinenstornán kevesebb a kevésnél.

A 29–25-ös győzelem egyik fő hozadéka az, hogy e csalódástól a csapat megkímélte magát és a sportágat is. A másik, a még becsesebb azonban a felismerés: ha görcseitől szabadul válogatottunk, ilyen teljesítményre is képes. A magyar sportoló ugyanis különleges szerzet, mentális és lelki állapota egészen szélsőséges irányba billentheti ki, mindkét irányba. Sőt, még a fizikumára is döbbenetesen visszahat, a mieink például az amúgy szélvész norvégok ellen gyorsabban futottak, fordultak, dinamikusabban törtek be, mint korábban bármikor.

Ezért is szembesítettük a mérkőzés után Németh András szövetségi kapitányt azzal az alig 48 órával korábbi kijelentésével, mely szerint nem is lenne helyünk a legjobb négy között. Eszerint mégis lenne-e, kérdeztük, mire így felelt: „A mai játék alapján lenne, de ehhez sok mindennek össze kellett jönnie. Értékén kell kezelni ezt a győzelmet, mert tudjuk, hogy ez nekünk volt igazán fontos, de nagyon örülök neki, hogy a támadójátékunk most jelentősen javult, többekben átszakadt a gát. A lányok tudták, hogy a norvégokat még senkinek sem sikerült megverni, ezért felszabadultan állhattak oda ellenük.” Akkor, akár mesterséges eszközökkel, fondorlatosan is, mindig ezt a mentális állapotot kellene reprodukálni, folytattuk, mire Németh rábólintott: „Igen, valahogy ennek kellene megtalálni a módját.”

Például Bulath Anitánál, aki az előző meccseken láthatóan sokat küszködött, ám ezúttal sablonmegoldások helyett nyolc kísérletéből hat gólt bombázott be, és érdeklődésemre sóhajtva mondta: „Igen, ez a gát most bennem is átszakadt, végre éreztem a tempót, ment minden magától. Minden mindegy alapon kezdtünk, és ez bejött.”

Triscsuk Krisztina még ennél is tovább ment: „Egészen belefeledkeztem a mérkőzésbe. Ilyen játék után már nem szabad idegeskednünk, bebizonyítottuk, hogy tudunk játszani és együtt játszani is. Ez volt az igazi magyar válogatott.”

És remélhetőleg ez is marad, mert a hullámhegyről igen kellemetlen lenne pénteken, immár a Papp László Budapest Sportarénában ismét hullámvölgybe ereszkedni, a franciák elleni, az 5. helyért rendezendő mérkőzésen.

Természetesen el lehet játszani a feltételezéssel, hogy közel hasonló produkcióval most javában az elődöntőre készülne a csapatunk – elegendő lett volna ehhez a spanyolokkal egy döntetlent kiszenvedni –, Kovacsics Anikó szentelt is egy gondolatot a témának: „Végre megmutattuk, mit tudunk. Sajnálom a korábbi mérkőzéseket, nem volt nagy különbség köztünk és a legyőzőink között. De reálisan örülhetünk, hogy az 5. helyért játszunk.”

Valóban hiba lenne azzal áltatni magunkat, hogy a hétfőn még elparentált társaság szerdára a világ legjobbja lett – hisz a világ legjobbját verte. Nem véletlenül fogalmazott úgy Németh András sem, hogy ez a mérkőzés a mieinknek volt igazán fontos, bár ne essünk át a ló túlsó oldalára se, a már biztos csoportelső norvégoknak sem volt abszolút jelentőség nélküli. Egyrészt kevesebbet játszó embereik mindenképpen bizonyítani akartak, másrészt náluk életforma, hogy győzelemre törnek, harmadsorban e vereségükkel „testvéreiket”, a dánokat fosztották meg attól, hogy az 5. helyért folytathassák.

Norvég szemszögből érdemes Nora Mörköt idézni: „Erős csapat a magyar, örülök, hogy nem az elődöntőbe jutásért játszottunk ellene. Így egy kicsit pihenhettek nálunk azok, akik eddig sokat voltak pályán (magát Mörköt is 15 percre vetették csak be – szerk.), jól jön ez még majd a továbbiakra. Megpróbáltunk úgy is jól játszani, hogy mindenki belekóstolhasson az Eb légkörébe, a célunkat szerintem elértük.”

Szerdán mi is. Pénteken is el kellene, de történjék bármi, a norvégok elleni 29–25 üzenete változatlan: a magyar válogatottra különösen igaz, hogy a kézilabda fő testrésze a fej.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.