Siránkozni felesleges, a románokat verni kötelező

Kézilabda-válogatottunknak akkor marad esélye, ha a románok elleni győzelemmel kezdi az Eb-középdöntőt.

Ch. Gáll András
2014. 12. 12. 8:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azzal, hogy a lengyelek 29–26-ra legyűrték és kiejtették az oroszokat, a magyar–orosz meccs 29–29-es döntetlenjével együtt vesztett pontunk is elillant, hisz lányaink a lengyelek feletti 29–23-at viszik magukkal a középdöntőbe. A spanyolok elleni esetleges siker így négy pontot, azaz tökéletes debreceni rajtpozíciót eredményezett volna, ám ismerjük el: csapatunk összetétele, eddigi produkciója alapján ez az álom kategóriája lett volna. Bár az elérhető álomé, mert az ibériaiak elleni rangadó mindvégig ide-oda billegett, majd dőlt el a végén 27–26-ra az ellenfél javára.

Igazat kell adnunk Németh András szövetségi kapitánynak, aki úgy értékelt: „Hajszálon múlott, nüansz döntött, sajnos nem a javunkra. Több volt ebben a meccsben, de a végjátékunk nagyon butára sikeredett. Pedig nem kellett volna egyebet tennünk, mint egy emberelőnyös szituációt rendesen végigvinni. Ehelyett túl sok volt a barkácsolás, ami megengedhetetlen.” Ugyanakkor tegyük hozzá, 21–18-as vezetésünk után az ellenfél védekezésváltására nem tudtak a mieink reagálni, ami persze nem csupán szándék, hanem képesség kérdése is, és 26–26-nál Herr Orsolya két bravúrja mentett meg minket – sajnos csak átmenetileg. Sőt azt se feledjük, a vasárnapi bemutatkozáskor egy ideig úgy tűnt, az oroszok akár tönkre is verhetnek bennünket, aztán egyrészt döntetlenre mentettük a partit, másrészt a lengyelek jóvoltából annak a jelentősége is elenyészett. Úgyhogy a debreceni középdöntőbe vitt két pont nem tragédia, hanem realitás, még akkor is, ha érdeklődésemre Németh András joggal szögezte le: előzetesen nem érte volna be ennyivel, ő néggyel számolt.

Most viszont itt az ideje, hogy mi is elvégezzük a további lehetőségeket illető kalkulációt. Először rögzítsük a kiindulási állapotot: Norvégia és Spanyolország 4, Magyarország 2, Dánia és Románia 1, Lengyelország 0 ponttal folytatja. Együttesünk sorrendben szombaton a románokkal, hétfőn a dánokkal, szerdán a norvégokkal találkozik. Három győzelem – ez nem szakmai, hanem matematikai esélylatolgatás – esetén szinte biztos az elődöntős pozíció, ami csak extrém esetben (spanyol, magyar, norvég körbeverés, csupa egygólos különbséggel) – hiúsulhatna meg. Két siker valószínűleg elég a debreceni hatos 3. helyéhez, azaz összesítésben az 5-6. pozícióért rendezendő keresztbe játszáshoz, egyetlen nyerés a puszta számok alapján kevés. Persze döntetlenek, tőlünk független, nem várt eredmények árnyalhatják mindezt, de egyelőre tanácsos saját csapatunkra, annak is az első találkozójára koncentrálni.

Csapatunk a nyár és az ősz folyamán a románokkal két tesztmeccset is vívott: augusztusban Kecskeméten 33–23-as, októberben Debrecenben 28–22-es magyar siker született, ezeket is idézve mondta Németh András: „Igaz, ezen a két mérkőzésen nem volt ott a románok legjobbja, de nyilvánvalóan most is csak a győzelemre tudok gondolni. Remélem, tanulunk a hibákból, és akkor a szoros meccseken mi fogunk nyerni.” Ebben a szellemben jegyezte meg Tomori Zsuzsanna is: „Nagyon jó spanyol csapattal szemben végig jól tartottuk magunkat, de tanulnunk kell az utolsó tíz percből. Ha megtesszük, ez a fiatal csapat már a középdöntőben is sikeres lehet.” Kovacsics Anikó mélyen egyetért: „A spanyolok elleni meccsből szerintem lehet erőt meríteni, mert jó csapat ellen jól játszottunk, a küzdőszellemünkkel semmi probléma nem akadt. Megyünk tovább, nem siránkozunk, hanem előre nézünk.”

Most még épp csak szombatig, és ha a románok elleni két pont zsebben lesz, akkor érdemes feltenni a következő két kérdést: miként lehetne hétfőn felülmúlni a dánokat? És az mire lehet elég?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.