Kemény Dénes erősíti a női birkózóválogatottat

Az összes utánpótláskorú között az ötödik helyre sorolták, a Magyar Birkózó Szövetségnél az év legjobbja lett.

2015. 04. 09. 13:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány éve még a 48 kilogrammban indult és szerzett négy érmet a korosztályos világversenyeken, beleértve a kadett-Eb-aranyát, amely a sportág első magyar női Európa-bajnoki címe. Tavaly már az 51 kilóban lett a junioroknál vb-ezüst- és Eb-bronzérmes, két hete pedig az 53-ban végzett az ötödik helyen az U23-as Eb-n, 21 évesen. Meddig lépked még felfelé a súlycsoportokban?
– Itt már megállok. Az ötvenhárom kilogramm olimpiai súlycsoport, pont passzol a magasságomhoz, ezt éppen nekem lőtték be. Nem kell sokat fogynom, ami keveset pedig kell, az még rá is dob a teljesítményemre. Persze ebbe a mezőnybe még bele kell erősödnöm, mert itt kicsit még gyenguska vagyok. S ez ráadásul nagyon sűrű súlycsoport. Az ötvenöt kilogrammosok fele lejött ide, a negyvennyolc kilósok nagy része feljött, és most az ötvenegyesek is inkább itt indulnak az olimpia miatt. Szóval rá kell kapcsolnom, hogy erőben utolérjem a többieket, utána pedig a gyorsaságomat is fejleszteni kell, mert ha valaki izmot kezd el pakolni magára, akkor óhatatlanul lelassul. Az U23-as Eb-t felfoghattam erőfelmérőnek, és nagyon jó kezdeményezés, hogy most először megrendezték ezt a versenyt. Ugyanis a junior és a felnőtt korosztály között hatalmas különbség van, sokkal nagyobb, mint a kadett és a junior között. Amikor huszonegy esztendősen felmegyek a szőnyegre, és ott huszonnyolc-harminc évesekkel kerülök szembe, olyanokkal, akik mögött már komoly versenytapasztalat van, az bizony nagy ugrás.

– Bevallom, meglepődtem, amikor a szombati gála sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a szumóba is belekóstolt. Ezt mégsem az ötvenkilós lányokhoz kötjük
– Kétségkívül úgy él az emberek többségében, hogy kétszáz kilós férfiak űzik, holott a szumóban már az utánpótlásban is ugyanúgy vannak súlycsoportok, mint a birkózásban. Jómagam azért vágtam bele gyerekként, hogy minél jobban hozzászokhassak a nemzetközi versenyek légköréhez, és nem is ment rosszul, mert nyertem két korosztályos-Eb-aranyat. Amúgy anyukám is szumózott, de az a helyzet, hogy nem én kaptam kedvet hozzá tőle, hanem tulajdonképpen ő tőlem.

– Nocsak!
– A szumó itthon tízenkét-tizenhárom éve terjedt el, és sok olyan anyukát befűztek, akik eleinte csak azért mentek le az edzésekre, hogy elkísérjek a gyereküket. Minden úgy indult, hogy az iskolánkban tartottak birkózóbemutatókat, s mivel elég eleven kislány voltam, elmentem az edzésekre is. Jött utánam a bátyám, anyu is, és milyen a sors, később apukám is elkezdett birkózni, és ő a mai napig űzi. Szóval, igazán sportos a családunk.

– Érden komoly a birkózóélet?
– Mondhatom, hogy igen, bár az Érdi Spartacusnál nálunk, lányoknál a kicsik vannak többségben, a nagyobbakat csak hárman képviseljük Váncza Ivettel és Lemák Diánával. S én persze alapvetően a válogatottal készülök.

– Sérülésmentesen?
– Szerencsére igen, ha pedig kisebb probléma adódik, akkor a gyógytornászunk, Moldvai Ildikó kezelésbe vesz. Hozzá egyébként is heti rendszerességgel járok, hogy karbantartson. És megemlíteném még Balassa Levente sportpszichológust, ő is nagyon sokat segít.

– Az eredménylistája alapján jó karban van.
– Tavaly valamennyire már a junior-Eb-n is sikerült formába lendülnöm, de ez már a harmadik év volt egymás után, hogy az augusztus végi, szeptemberi időszakban vagyok a topon, erőben és fejben is. Így nem is bánom, hogy idén a fő verseny, a Las Vegas-i kvalifikációs világbajnokság is szeptemberben lesz.

– Itt a súlycsoportok első hat helyezettje szerez kvótát, de később még két európai kvalifikációs versenyről és egy világ kvalifikációs tornáról is ki lehet jutni Rióba. Milyenek az erőviszonyok a súlycsoportjában?
– A háromszoros olimpiai bajnok japán Josida Szaorin gyakorlatilag fogást sem lehet találni, ő kiemelkedik a mezőnyből, de a svéd Sofia Mattsson és az amerikai Helen Maroulis is nagyon jó. Mellettük két lengyel, orosz és fehérorosz lányt sorolnék még a szűk elitbe, de minden országból csak egyvalaki szerezhet kvótát. Az egyik fehérorosszal már birkóztam szoros meccset, csak 2-1-re kaptam ki tőle, és ebből tudok erőt meríteni.

– Mondhatjuk, hogy a nemzetközi középmezőnyben ott van?
– Igen, és remélem, hogy mire elérkezünk a Las Vegas-i vb-hez, már a középmezőny legtetején leszek, és a legjobbakkal is felveszem a versenyt.

– Látva az elszántságát, határozottságát, jól gondolom, hogy a potenciális riválisait nagyon pontosan feltérképezi?
– Így van, az edzőtáborokban már tudat alatt is rögződik bennem, hogy az adott versenyző mit szeret csinálni, mire hajlik inkább: erőből, érzésből vagy éppen technikából birkózik. Ezt jó tudni. Szeretek úgy felmenni a szőnyegre, hogy előtte fejben már megvan, mit kell tennem a soros ellenféllel szemben. Számomra az az első, hogy kézbe vegyem az irányítást, és ne én legyek a kis üldözött azon a piros zónán belül, mert ebből már kinőttem, ennek vége.

Egy nagy győzelem a tavalyi junior-világbajnokság elődöntőjében:

És kis kedvcsináló a szombati gálához:



Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.