Doppingolással gyanúsítják Hosszú Katinkát egy szaklapban

Gyárfás Tamás, az úszószövetség elnöke magyar szálat sejt a támadás mögött.

WL
2015. 05. 22. 10:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már magyar hírportálok is beszámoltak róla, hogy Hosszú Katinkát doppingolással vádolja egy neves nemzetközi úszó szaklap újságírója. Casey Barrett, a Swimming World Magazine munkatársa szerdai véleménycikkében azt taglalja, hogy bár hiteles bizonyítékot eddig nem talált senki, a sokszoros világ- és Európa-bajnok magyar sportoló évek óta folyamatosan emberfeletti teljesítményt nyújt a medencében, ami tiltott ajzószerek használata nélkül szerinte lehetetlen. Barrett Hosszú a korábbi, utólag doppingoláson ért NDK-s úszónőkkel vont párhuzamot és Katinka eredménysorára hivatkozik kvázi bizonyítékként: 2012 óta az Iron Ladyként emlegetett magyar úszónő Michael Phelpsnél, Ryan Lochte-nél és Katie Ledeckýnél is több érmet szerzett komoly világversenyeken. A szerző úgy véli, nem lehetséges „tisztán” csúcsokat javítani úgy, hogy egy úszó egy versenynapon 3-4 számban is elindul, ráadásul alig negyedórákat, fél órákat pihenve két szám között.

Hosszú Katinka a 2012-es isztambuli rövidpályás vébén 2 aranyat és 2 bronzot nyert, a 2014-es dohai versenyen már 4 arany, 3 ezüst volt a termés. 2012-ben 50 méteren is hasított: az olimpia előtti debreceni Eb-n háromszor is a dobogó legfelső fokára állhatott. A 2013-ban a barcelonai világbajnokságon 200 és 400 vegyesen aranyérmes lett, míg 2014-ben a rövidpályás kontinensviadalon négy, a nagymedencés berlini Eb-n pedig három aranyat akasztottak a nyakába. A világkupa-versenyeken eközben számtalan világcsúcsot úszott, több alkalommal saját rekordját adta át a múltnak. Legutóbb egy hétvégi amerikai úszóversenyen halmozta az érmeket és a csúcsokat.

A Magyar Úszó Szövetség elnöke, Gyárfás Tamás közleményben reagált a véleménycikkre. Ebben visszautasítja a gyanúsítást, és leszögezi, ők sem kérdőjelezték meg korábban más úszók teljesítményét, akkor sem, ha azok emberfelettinek tűntek. Gyárfás hozzáteszi: a WADA, illetve helyi antidopping-ügynökségek rendszeresen ellenőrzik és ellenőrizték az úszónőt, és soha nem találtak a szervezetében tiltólistás szereket. A sportvezető a távirati irodához is eljuttatott közleményében mély megdöbbenésének adott hangot, miután a nemzetközi úszóéletből kapott visszajelzések szerint a vádaskodás magyarországi „erők sugallatára fogalmazódott meg”, amit szerinte a péntek délelőtt esedékes tisztújító közgyűlésre időzítettek.

A Swimming World Magazine csütörtökön nemcsak a magyar szövetség közleményét tette ki oldalára, de szerkesztőségi kommentárt is hozzáfűzött az ügyhöz. Azt írták, hogy lapjuk független, egyetlen amerikai vagy külföldi kormányzati szervhez sem kötődik, és továbbra is követni fogják Hosszú pályafutását, versenyeredményeiről pedig – ahogy eddig is – beszámolnak. A magyar úszónőről született véleménycikk állításait vállalják, azok célja szerintük nem a sportoló lejáratása volt, ők továbbra is a sport jobbítása érdekében fognak dolgozni.

A Wikipédia oldala szerint a cikk írója, Casey Barret 1996-ban Kanadát képviselte 200 méteres pillangóúszásban az atlantai olimpiai játékokon, később egy társával megalapította az Imagine Swimming úszóiskolát New Yorkban, ahol gyermekek úszóoktatásával foglalkoznak. Az NBC díjnyertes munkatársa, blogger. Háromszor nyert Sport Emmy-díjat, egyszer Peabody-díjat olimpiai közvetítéseinek és produceri munkáinak köszönhetően.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.