Backgammon-Eb-t rendez Budapest

Tavaly a játék történetének első kontinenstornáján hetedik helyezést értünk el.

CsL
2015. 09. 15. 19:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többek között Cannes-t és Szocsit utasította maga mögé Budapest a Backgammon Csapat-Európa-bajnokság megrendezéséért kiírt pályázaton, így a magyar főváros rendezheti meg a játék történetének második kontinensviadalát szeptember 17. és 20-a között a Danubius Hotel Heliában. Az első Európa-bajnokságnak tavaly Dubrovnik adott otthont. Habár maga a játék egyes források szerint ötezer éve született Perzsiában, a 23 tagországot magába foglaló európai szövetség csupán 2014-ben, az első Eb-n alakult meg. Magyarország egyike a hét alapítónak. Az első Európa-bajnokságon a magyar csapat hetedik lett. A budapesti versenyen várhatóan tizenöt ország indul majd el, ez együttesen körülbelül hatvan versenyzőt és kísérőt jelent.

A backgammont hazánkban már a középkorban is ismerték, ezért magyar neve is van: ostábla. Az elmúlt évtizedekben azonban nem volt túl népszerű Magyarországon, habár a tábla, amin játsszák, sokaknak ismerős lehet, mivel rengeteg sakktábla hátlapját díszítette a játék jellegzetes, nyújtott háromszögekből álló mintázata. A hozzá tartozó sötét és világos korongokat pedig gyakran a malomjátékhoz használta a magyar közönség. Az ostábla hazánkban 2008-ban ismét kezdett divatba jönni, többek között azért, mert az interneten is lehet játszani, és nemzetközi online versenyeken is el lehet indulni. A mai szakosztályok elődei akkor kezdtek kialakulni a játékot kedvelő baráti társaságokból. Azóta a játék egyre népszerűbb, ma már országos bajnokságot is rendeznek belőle.

Az ostábla szabályai első hallásra egyszerűek: a játékosok a korongjaikat megpróbálják minél hamarabb eljuttatni a tábla egyik végéből a másikba, miközben igyekeznek megakadályozni az ellenfelüket abban, hogy ők is ugyanezt tegyék. A játék a sakkhoz hasonlóan kiváló kombinációs készséget és stratégiai gondolkodást követel meg, ám eddig csak néhány országban sikerült beférkőznie a szellemi sportok közé. A besorolás tekintetében azért nincs egyetértés, mert a játékosok kockadobással döntik el, ki mennyit léphet a táblán, így a szerencsefaktor befolyásolhatja a végeredményt.

A szerencse szerepét azonban megfelelő szabályokkal csökkenteni lehet. Abban az esetben például, ha a győzelemhez nem elég egyszer felülkerekedni az ellenfélen, hanem több alkalommal is jobbnak kell lenni nála, a kocka szerepe csökken, hiszen a jól és rosszul sikerült dobások hatása kiegyenlítődik. Épp ezért a játék európai fellegvárának nevezhető Dániában csak akkor ismerik el sportként, ha legalább hét győzelemre van szükség egy meccs megnyeréséhez. Hazánkban ugyanakkor nem tartozik a sportok közé, igaz, a szerencsejátékok közé sem sorolható.

Az európai szövetségnek és az idei kontinensbajnokságot szervező Magyar Ostábla Egyesületnek egyébként épp az a célja, hogy a játék felkerüljön a szellemi sportágak nemzetközi listájára. A magyar egyesület másik fontos célkitűzése, hogy ismét megszerettesse ezt a játékot a magyar közönséggel. Elsősorban általános és középiskolai szinten népszerűsítik az ostáblát, mivel az utánpótlás-nevelés nélkül nem lehet megoldani az élversenyzők pótlását. Mint azt az egyesülettől megtudtuk, eddig egy második kerületi iskola jelezte, hogy a sakkszakkör mellett szívesen belekezdenének az ostábla oktatásába is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.