Korrupció miatt nem ünneplik a legjobb atlétát

Elmarad a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) hagyományos monacói évzáró gálája.

MTI
2015. 11. 07. 3:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év legjobb atlétáinak kilétét 1988 óta az IAAF-gálán jelentik be, de a szövetség pénteki közleménye szerint a november 28-ára tervezett rangos eseményt idén nem rendezik meg.

„A sportágunk égboltja felett gyülekező viharfelhők miatt ez nyilvánvalóan nem az az időszak, amikor az atlétika nagy családja méltó módon ünnepelhetne. Ennek ellenére méltón meg fogunk emlékezni az idei esztendő kiemelkedő teljesítményeiről. Az év legjobbjainak járó díjakat, illetve a további elismeréseket ezúttal is kiosztjuk, a névsort az interneten jelentjük majd be. Az IAAF megfelelő alkalmat fog keresni a díjak nyilvános átadására”

– idézi a jelenlegi elnök, Sebastian Coe szavait az IAAF hírlevele.

Az év legjobbjait a Nemzetközi Atlétikai Alapítvány tanácsa választja ki, s ez a szervezet rendezi a gálát is. Az alapítványnak formálisan továbbra is a szenegáli Diack az elnöke.

A korábbi elnök, Lamine Diack fia is gyanúsítottá vált a Nemzetközi Atlétikai Szövetséggel kapcsolatos botrányban.

Az IAAF etikai bizottságának elnöke, Michael Beloff nyilvánosságra hozta, hogy a szenegáli Papa Massata Diack, valamint további három sportvezető ellen zajlik vizsgálat, mert a gyanú szerint tudomásuk volt a Chicago Marathont háromszor megnyerő – de augusztusban három év két hónapra eltiltott, és győzelmeitől megfosztott – orosz Lilija Sobukova doppingvétségéről, de eltitkolták azt, ezzel megsértették a szervezet etikai kódexét. Papa Massata Diack korábban tanácsadóként tevékenykedett a nemzetközi szövetség vezetésében.

Rajta kívül Valentin Balaknicsijov, az Orosz Atlétikai Szövetség korábbi elnöke, az IAAF egykori pénztárnoka; Alekszej Melnyikov edző; és Gabriel Dolle, az IAAF doppingellenes részlegének korábbi vezetője is gyanúsított az ügyben. Meghallgatásukra még idén sor kerül Londonban.

Az elnöki posztot 1999 és idén augusztus között betöltő 82 éves Lamine Diack ellen korrupció és pénzmosás gyanújával nyomoznak a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) feljelentése nyomán. Csütörtökön került napvilágra, hogy Gabriel Dolle, valamint jogi tanácsadója, Habib Cisse az oroszoktól 200 ezer eurót fogadott el azért, hogy orosz atléták doppingügyei ne kerüljenek nyilvánosságra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.