A portugál aranylabdástól a svájci ezredesig

Viták, visszatérések, meglepetések és papírformák a 2015-ös januári sportvilágban.

B.M.L.
2015. 12. 15. 20:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor nem sokkal éjfél után, pezsgővel a kézben koccintottunk a sikerekben gazdag új esztendőre, 2015 legelején nem gondoltuk volna, hogy az év első harmincegy napja ennyi mindent tartogat a sportszeretők számára. Mert ki gondolta volna, hogy egy korábbi kocsmai kedvenc, a darts emberek millióit lesz képes leültetni a televíziók képernyője elé, hogy a sportág legnagyobbjának, Phil Taylornak kiszurkolják az újabb, tizenhetedik világbajnoki címet? Egészen a fináléig remekelt az 55 éves világklasszis, ám ott egy skót, nevezetesen Gary Anderson megállította őt.

Persze voltak olyanok, akiket nem lehetett megállítani. A katariak büszkesége, Nasszer al Attiyah 2011 után ismét legyőzte a dél-amerikai sivatagot és a teljes Dakar-mezőnyt, míg az osztrák Stefan Kraft a homok helyett a hó birodalmában lett a síugrás négysáncának legjobbja. A teniszpályán szintén ünnepelhettünk, hiszen a 17-szeres Grand Slam-bajnok, Roger Federer már a hónap elején, a brisbane-i tornán megszerezte pályafutása ezredik győzelmét, míg az Australian Openen a két világelső, az amerikai Serena Williams és a szerb Novak Dokovic emelhette a magasba a győzteseknek járó trófeát.

Sajnos a férfikézilabda-világbajnokság a magyarok nélkül zajlott le, ám így is sokáig beszédtéma maradt. No, nem a franciák aranyérme miatt – hiszen ők a sportág legnagyobbjai közé tartoznak, a vb-aranyon kívül az Európa-bajnokságon és a legutóbbi olimpián sem találtak legyőzőre –, hanem a hazai válogatott, Katar miatt, amely általános megdöbbenésre a fináléig jutott.

A profi ökölvívás királykategóriájában Vitalij Klicsko visszavonulása után gazdátlan maradt a WBC világbajnoki öve, amit az amerikai KO-király, Deontay Wilder szerzett meg. A sors iróniája, hogy éppen a címmeccs az egyedüli eddigi pályafutásában, amelyet pontozással nyert meg Bermane Stiverne ellen.

Természetesen a legnépszerűbb sportág, a labdarúgás sem maradhat ki a visszaemlékezésünkből. A portugál Cristiano Ronaldo megérdemelten szerezte meg az Aranylabdát – immáron harmadszor pályafutása során –, megelőzve Lionel Messit és Manuel Neuert, utóbbi a világ legjobb kapusa címmel vigasztalódhatott. Az elveszített Aranylabda miatt vagy másért, mindenesetre Messi a kelleténél többször veszett össze a Barcelona edzőjével, Luis Enrique-vel, és ekkoriban nem sokan fogadtak volna arra, hogy rövidesen ők ketten ismét verhetetlenné teszik a katalán szupercsapatot. A Puskás-díjat James Rodriquez kapta: a kolumbiai középpályás a brazíliai vb-n az Uruguay elleni fantasztikus kapásgóljáért érdemelte ki a kitüntetést.

Itthon sok ünnepelnivaló nem volt a labdarúgásunkban, hiszen az Aranycsapat utolsó tagja, Buzánszky Jenő is eltávozott, hogy a mennyei pályákon újra összeálljon a legendás tizenegy. Ezzel a hazai futball történetében végleg lezárult egy legendás fejezet

Ugyanakkor a havas lejtőkön viszont elkezdődött egy másik, miután Miklós Edit az olimpiai hetedik helye után a lesikló vk-sorozatban a magyar síelés történetének első dobogós helyezését szerezte meg a svájci St. Moritzban. Egy másik magyar hölgy, a korábbi többszörös vb-érmes, Európa-bajnok dzsúdós Mészáros Anett úgy döntött, többéves kihagyást és súlyos sérülést maga után hagyva visszatér a tatamik világába, és a tervbe vett ketrecharcot egyelőre talonba helyezi. A 70 kilós versenyző azóta már dobogóra is állhatott nemzetközi versenyen, és megvan az esélye arra, hogy kijusson a riói olimpiára.

Két szövetségben viszont a viták játszották a főszerepet. A női kosarasoknál leváltották a hazai Európa-bajnokságra készülő válogatott kapitányát, Farkas Sándort, akinek a helyére aztán a korábban kissé érthetetlenül elküldött szlovák szakembert, Stefan Szviteket nevezték ki. A birkózóknál előbb megalakult Hegedűs Csaba ellenzékéből az Új-Szövetség, amely aztán az addig a rezsibiztosként hírnévhez jutó Németh Szilárdot juttatta el egészen az elnöki székig.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.