Magyar álomgólok itthon és Amerikában

Priskin Tamásnak a lövése, Németh Krisztiánnak a cselsorozata ment élményszámba.

2015. 12. 31. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vélhetően nem mondunk újat azzal, hogy a magyar sportteljesítmények tekintetében a november sem lóg ki 2015 többi hónapja közül. Voltak hatalmas sikerek, és voltak szégyellni való kudarcok is.

Kezdjük tán az előbbiekkel. Szepesi Csenge aranyérmet nyert Tokióban a súlycsoport nélküli shinkyokushin karate-világbajnokságon, ami történelmi tett volt a maga nemében. Férfi sakkozóink is odatették magukat, hiszen az Almási Zoltán, Balogh Csaba, Berkes Ferenc, Lékó Péter, Rapport Richárd összetételű magyar férfi válogatott bronzérmet nyert a reykjavíki sakkcsapat Európa-bajnokságon. Ráadásul mindezt egy nő vezetésével, hiszen a kapitányi hídon nem más, mint Polgár Judit áll.

Babos Tímea sem felejti el egyhamar a novemberi hónapot, hiszen pályafutása második WTA-trófeáját szerezte meg Tajvanon, amikor a 125 ezer dollár összdíjazású, keménypályás női tenisztorna döntőjében két szettben legyőzte az első helyen kiemelt japán Doi Miszakit.

A túraautó-világbajnokság (WTCC) privát vb-címét Michelisz Norbert nyerte – pályafutása során már másodszor – és egyre többször került a hírekbe, hogy a Zengő Motorsport pilótája 2016-ban már gyári versenyző lesz.


A legnagyobb bravúrt kétségkívül a magyar labdarúgó-válogatott hajtotta végre azzal, hogy kijutott a 2016-os franciaországi Európa-bajnokságra, miután pótselejtezőn kettős győzelemmel, 3–1-es összesítéssel felülmúlta a norvég csapatot.

Súlyemelőink – sajnos nincs rá jobb szó – leszerepeltek a houstoni kvalifikációs világbajnokságon, így jelenleg egy olimpiai kvótával sem rendelkeznek. A verseny előtt dopping-vád, a vb után a szövetségi kapitány menesztése volt a fő téma a sportággal kapcsolatban.

A profi ökölvívás történetének egyik legnagyobb meglepetése született meg Düsseldorfban, amikor a brit Tyson Fury abszolút megérdemelt, egyhangú pontozással legyőzte a királykategória addigi uralkodóját, az ukrán Vlagyimir Klicskót.

A gyorsaságimotoros-világbajnokság királykategóriájában is trónfosztásra került sor, miután hatalmas botrányok közepette a spanyol Jorge Lorenzoé lett a vb-cím. A Forma–1 világában a novemberi három futamot hiába nyerte meg Nico Rosberg (Mercedes), a világbajnokságot csapattársa, Lewis Hamilton szerezte meg.

A teniszezőknél a férfiaknál volt „nagyobb mozgás”: a londoni vb-n a szerb világelső, Novak Djokovic maradt a trónon, annak ellenére, hogy a csoportmeccsek során kikapott Roger Federertől, míg a Davis Kupában Andy Murray végre-valahára diadalra vezethette a briteket. A hölgyeknél a csehek diadalmaskodtak a Fed Kupában.

Decemberben újra villantottak az úszók a medencében. A netanyai rövid pályás Európa-bajnokságon az állócsillagokon kívül mások is felkéredzkedtek a dobogó legfelső fokára. Például Bernek Péter és Verrasztó Dávid, míg Cseh Lászlótól és Hosszú Katinkától bármikor elvárhatjuk az aranyérmet.

Na, ez így nem teljesen pontos, de ha egyszer magasra tették a lécet Nagyon magasra: Hosszú hét döntőjéből hatot megnyert, Cseh László három aranyat söpört be, Bernek Péter egyet, az egyre érettebb Verrasztó Dávid szintúgy. Minden idők legjobb magyar szereplése (11 arany, 2 ezüst, 1 bronz) után karácsony előtt két nappal borult a bili. Nem minden klappol az úszósportban, Hosszú Katinka panaszaira gyors és látványos választ akart adni Gyárfás Tamás úszóelnök, de Katinkának – Hargitai András sportnapilapos interjúja alapján – a kabin nem felelt meg az öltözésre.

Nemcsak a vízben, de a földön is volt magyar parádé decemberben, és nem csak Magyarországon. Németh Krisztiáné lett az év gólja az amerikai futball-bajnokságban. A „Némó” becenevű támadó lassan kilép az örök ígéret skatulyából.

Közben sorsoltak a Bajnokok Ligájában: tavasszal slágermérkőzések szórakoztatják a közönséget. A címvédő Barcelona az Arsenal, a Real Madrid a Roma, a Juventus a Bayern München, a Chelsea pedig a PSG ellen játszik a legjobb 16 között. Apropó, Barcelona. A katalán sztáralakulat ezúttal Luis Suárez vezényletével simán megnyerte a klubvilágbajnokságot.

No de volt, ahol mi, magyarok is érintettek voltunk! Az 1972 után újra Eb-résztvevő magyar futballválogatott megkapta csoportellenfeleit a francia tornára. Sorrendben Ausztria, Izland és Portugália ellen játszik Bernd Storck együttese a nyári Európa-bajnokságon.

Ami a futballistáknál az öröm volt a négyzeten, az a női kéziseknél kudarc a köbön. Görbicz Anitáék már a nyolcaddöntőben búcsúztak a dániai kvalifikációs világbajnokságon, és a továbbiakban eldőlt, hogy megannyi sikeres olimpiai szereplés után London után Rióban sem láthatjuk női kéziseinket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.