Minden van, csak riói kvóta nincs

A sikertelen houstoni olimpiai kvalifikációs világbajnokság után súlyos helyzetbe került a sportág.

B. Molnár László
2015. 12. 01. 4:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szombat este lezárult világbajnokságot követően – amelyről olimpiai kvóta nélkül tért haza a magyar férfi súlyemelő-válogatott – Magyarországnak már csupán egyetlen esélye maradt: a tavaszi, norvégiai Európa-bajnokságon kell olimpiai kvótát érő helyen végeznie a férfi- és a női válogatottnak a csapatversenyben, de ez siker esetén is mindkét nemnél már csak egy magyar súlyemelő rajthoz állását tenné lehetővé. Pedig a súlyemelés az érmeket tekintve a 12., az olimpiai pontok alapján pedig a 8. legeredményesebb magyar sportág.

Volt. Eddig.

Mert most olimpiai induló még nincs, de gond van, mégpedig nem kicsi. Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) elnöke szerint az elmúlt három-négy évben a magyar súlyemelés lefelé menő pályán mozog.

– Képtelen vagyok megérteni, miért nem tud a Magyar Súlyemelő-szövetség olyan helyzetet teremteni, hogy legalább megközelítsük a nemzetközi szintet. Nem szeretnék senkit személy szerint bírálni, de ez, ami most van, elfogadhatatlan – jelentette ki az MTI-nek Aján Tamás, aki hozzátette, a sportágakat összefogó Magyar Olimpiai Bizottság vezetése előbb-utóbb rákényszerül, hogy megnézze, mi a helyzet a Magyar Súlyemelő-szövetségben.

Nem titkolja csalódottságát Dobos Imre, a hazai szövetség elnöke sem, aki a houstoni vb előtt reálisnak tartotta a három olimpiai kvóta megtartását.

– Gyurkovics Ferenc és az ezúttal csalódást okozó Nagy Péter mellett ha valamelyik versenyzőnk pontszerző lett volna, akkor most nem kellene magyarázkodnunk. Természetesen én sem örülök ennek a szereplésnek, de biztos vagyok benne, hogy a májusi Eb-n meglesz a nemenkénti egy-egy kvóta, sőt, szerintem Nagy Péter saját jogán is kivívja a riói indulás jogát – fogalmazott Dobos Imre.

Az elnök nem titkolta, a rossz szereplés fő felelőse a szövetségi kapitány. Ördögh István január 31-én lejáró szerződését immár biztosan nem hosszabbítják meg, és nem tartanak igényt a munkájára.

– Neki a MOB-bal van szerződése, így mi csak javasolhattuk a leváltását. Ezt már meg is tettük, és a szakmai elnökségi tagokkal karöltve három nevet, Szász Lászlót, a jelenlegi utánpótlás-kapitányt, Likerecz Attilát és Gyurkovics Ferencet javasoltuk, hogy közülük kerüljön ki az új szakvezető a válogatott élére. Megérzésem szerint Gyurkovics lesz a befutó, én őt támogatom – árulta el a sportág hazai első embere.

Dobos Imre az IWF elnökének szavaira is reagált.

– Mi minden helyzetben, akkor is, amikor nemzetközi szinten támadták őt, kiálltunk mellette és támogattuk, ezzel szemben egy ideje a bírálatokon kívül segítséget nem ad. Nem a hazai szövetség életével kellene neki elsősorban foglalkoznia, hanem a nemzetközi ügyekkel – vágott vissza a magyar szövetség elnöke.

Arra pedig, hogy lemondásra szólította őt fel a kétszeres junior vb-győztes, többszörös magyar bajnok Nagy Ákos, mindössze annyit mondott, nem veszik figyelembe azokat, akik elkeseredettségükben, a sportágon kívülről próbálnak meg nyilatkozgatni.

Azt nem tudjuk, Gyurkovics Ferenc eddig milyen edzői munkát végzett, hogy méltónak tartja az elnökség a szövetségi kapitányi tisztségre. Ám kinevezésének üzenetértéke nem lenne túl hízelgő a sportágra, hiszen a 2004-es, a sportágat a mélypontra lökő doppingbotrány „főhőséről” van szó. Gondoljunk csak bele, a kanadai sprintválogatott élére kineveznék-e Ben Johnsont, vagy felkészíthetné-e kapitányként az amerikai kerékpárosokat Lance Amstrong. A döntés a MOB felelőssége.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.