Olimpia: a pénzüket is féltették az adófizetők

A hamburgi szavazás után nehezebb lesz az olimpiai eszme erősítése Németországban.

Stefan Lázár
2015. 12. 03. 16:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Németország gazdag nemzet, az Európai Unió legerősebb gazdasága az övé, ám Hamburg polgárai leszavazták a 2024-es olimpia rendezési jogának megszerzéséért indított pályázatot. A pénz játszotta a főszerepet?
– Részben igen, de nem csak az anyagiakon múlt a polgárok elutasító szavazata – mondta Michael Vespert. – A Balkánról érkező menekülthullám, a Párizsban lezajlott terrortámadásokból adódó félelem felkavarta az érzelmeket, és befolyásolta az embereket. Elvitathatatlan, hogy az olimpiai játékok finanszírozása a kényes problémák közé tartozott. A versenyek lebonyolításának az összegét – 3,4 milliárd eurót – nem sikerült elfogadtatni a hamburgiakkal, holott ezt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság révén, vagyis a bevételek kosarából lehetett volna fedezni. A nyilvánosság azonban kizárólag az előzetes befektetésekről vitatkozott, amelyek természetesen szükségesek egy ilyen rendezvény lebonyolításához. Az átfogó kalkuláció 11,2 milliárd eurót tett ki, ebből a város 1,2 milliárdot vállalt magára, a szövetségi államra maradt volna 6,2 milliárd anélkül, hogy a kormány ehhez már most a beleegyezését adta volna. A pályázóbizottság – az eddigi városok rendezőivel ellentétben – őszintén átvilágította és megmagyarázta ugyan a kalkulációt, de ezt nem sikerült megfelelően eljuttatni a lakossághoz. Talán az is hátrányt jelentett, hogy a biztonságra fordítandó összeg mindössze 461 millió eurót tett ki, London legutóbb erre a feladatra 1,7 milliárdot költött.

– Feltételezhető, hogy az adófizetők a saját pénzüket féltették?
– Ez nem kizárható elgondolás egy olyan városban, ahol 77 millió euróval kezdték meg az új hangversenyközpont építését, ami ugyan még nem készült el, de végül előreláthatóan 800 milliót fog felemészteni.

– A híres hanzaváros üzleti érzékéről is ismert polgárai mire számíthatnak az elutasító voksolás után visszamaradt pénz felhasználásánál?
– Pénz nem maradt vissza. A pályázóbizottság az év végével feloszlik, további tevékenységének a fedezésére csak akkor kapott volna folyamatosan pénzt, ha a lakosság megszavazza az olimpiai rendezés folytatását. A felépítendő sportlétesítmények költségei pedig ebben a fázisban csak papíron léteztek.

– Milyen következményekkel jár a hamburgi csalódás a német sport jövőjét tekintve?
– Az olimpiai rendezés kapcsán jelentős fellendülést, úgymond hátszelet reméltünk. Sajnos erről le kell mondanunk. Ennek ellenére meggyőződéssel hiszem, hogy nemzetközi színtéren lépést tudunk tartani a konkurenciával. Igyekszünk az olimpiai eszmét is ápolni és népszerűsíteni, bár tudjuk, hogy a hamburgi fordulat után a kihívás egyre nehezebb lesz, de vállaljuk a feladatot.

– Hamburg meghatározó politikusai és a gazdasági élet vezetői csalódottan vették tudomásul az olimpiai pályázat elvetését. Mivel vigasztalódik a nagy kikötőváros?
– Az olimpiai játékok nélkül is nagy sportvárosnak mondhatjuk magunkat – mondta Christoph Holstein. – Erre utal néhány számadat: közel 800 egyesületet tartunk nyilván több mint félmillió aktív taggal, csaknem 1600 sportlétesítmény áll a rendelkezésükre, és tizenöt a versenysportot szolgáló központ működik. Ötven sportág csapata szerepel az országos bajnokság legmagasabb osztályában, a Bundesligában. A legismertebb klub elvitathatatlanul a Hamburger SV, amelynek labdarúgói 1963 óta szünet nélkül ott vannak a legjobbak között. Magunkénak mondhatjuk a világ egyik legnagyobb múltjára visszatekintő egyesületet, az 1816-ban alakult Hamburger Turnerschaftot. Városunk sorozatosan helyszíne volt világszínvonalú rendezvényeknek a vívó-világbajnokságtól kezdve a futball vagy kézilabda világbajnokságokig. Négy alkalommal rendeztük meg az úszók országos bajnokságát, évről évre itt futják a hazai lósport klasszikus versenyét, a német derbit. A sort további hasonló rangú rendezvénnyel folytatjuk majd, függetlenül az olimpiai csalódástól. Büszkén állíthatjuk: a város sportja éppen olyan sokoldalú, mint azok az emberek, akik Hamburgban élnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.