A magyar tenisz megint szép lesz

Babos Tímea majdnem a legjobb ötvenhez tartozik, míg juniorban mindkét nemnél magyar volt a világelső.

B.M.L.
2016. 02. 02. 6:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még ha egyelőre messze is vagyunk attól, hogy magyar teniszező az első tízben, vagy ahhoz közeli helyen álljon a világranglistán, valami kétségkívül megindult a hazai teniszéletben. Babos Tímea pályafutása legjobbjaként az 51. helyen áll a női teniszezők legfrissebb, tegnap kiadott világranglistáján, míg Gálfi Dalma és Valkusz Máté világelsőként zárta a tavalyi évet a juniorok között. Úgy tűnik, ismét van arra remény, hogy megismétlődjön Taróczy Balázs 12. egyéni és harmadik páros világranglistás helye a férfiak között, vagy éppen Temesvári Andrea egyesben hetedik, míg párosban 13. helyezése a női rangsorban.

Persze ehhez idő, rengeteg pénz és még annál is több munka szükséges. Babos számára ez az 51. hely egészen más távlatokat nyithat meg. Előnyére érinti a versenyprogramját is, hiszen így nem kell annyi selejtezőt játszania, mert a tornák jelentős részében immár főtáblás lesz. Arról nem beszélve, hogyha megtartja vagy javítja ezt a jelenlegi helyezését, akkor biztos résztvevője lesz a riói olimpia egyes küzdelmeinek.

Gálfi Dalma – aki tavaly a juniorok között egyesben US Opent, női párosban Wimbledont nyert – még csak 336. helyen áll ugyanezen a világranglistán, ám mentora, Temesvári Andrea szerint ha céltudatosan, megfelelő terheket a vállára rakva haladhat a 17 éves játékos előre – és ez a fiúk között Valkusz Mátéra is igaz –, akkor most igenis benne van a levegőben a magyar tenisz újbóli felemelkedése.

– Egyikük sem bízhatja el magát attól, hogy a juniorok között világelsőségig vitték. Most jön az igazán kemény munka. Két éve elindult a hazai szövetség irányítása mellett egy olyan támogatási program, ami lehetőséget ad a legjobbak további fejlődésére. Eljuthatnak a számukra legfontosabb versenyekre, elkísérheti őket az edzőjük, így az itthon még kétségkívül meglévő létesítményhiány ellenére a lépcsőfokok helyes betartása mellett igenis a felnőttek között is odaérhetnek idővel az elitbe – jelentette ki Temesvári Andrea, aki úgy véli, tanítványa az év végére a legjobb 200, míg 2017 végére a TOP száz tagja lehet.

Hogy lehet-e eredményesen játszani egyesben és párosban is párhuzamosan Temesvárival együtt Taróczy Balázs is úgy gondolja, mindez partnerfüggő, és a kettő nem zárja ki egymást.

– Nyilvánvaló, hogy az egyéniben elért siker motivál jobban mindenkit, hiszen az nagyobb pénz, elismertség a játékos számára. Ám azt se feledjük, a páros – főleg jó partnerrel, aki egyéniben is megközelítőleg ugyanott áll a világranglistán – az egyesben elszenvedett vereség után visszaadhatja az ember önbizalmát, ám ehhez a partnereknek nagyon meg kell érteniük egymást – ecsetelte Taróczy.

Abban is egyetért mindkét korábbi Grand Slam-győztesünk, hogy a mostani legtehetségesebb fiatalokat nem szabad egyből a mély vízbe dobni, fokozatosan kell bevezetni őket a felnőtt versenyzők világába.

– Most már a nagyobb rutinnal rendelkezők ellen kell megmutatniuk, mit tudnak. Olyanok ellen, akik már évek óta ebben a mezőnyben játszanak. Előbb ezt a lécet kell megugraniuk, és ha megszokták a felnőtt versenyek légkörét, megvan itt is a sikerélményük, akkor lehet újabb és újabb célokat kitűzni – tette hozzá Temesvári.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.