Van, amiben jobbak vagyunk a németeknél

A Vasas német edzője a mentalitást változtatná meg a magyar futballban.

2016. 02. 25. 9:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Minek köszönhető a német vonal térnyerése a magyar labdarúgásban?
– A kereslet-kínálat kapcsolat alapján mostanában nagyobb a kereslet a német szakemberek iránt. A németek mindig is szimpátiával érdeklődtek a magyar futball iránt, és nem csak az 1954-es világbajnoki döntő miatt. Édesapám és az ő korosztálya a mai napig fel tudja sorolni a fontosabb magyar klubcsapatokat.

– Arról lehet hallani, hogy jó viszonyt ápol Bernd Storck szövetségi kapitánnyal.
– Mikor Nürnbergben dolgoztam, megismerkedtem a Vasas tulajdonosával, Jámbor Jánossal. Majd tavaly, a két ünnep között három-négy napig tárgyaltunk, Bernd Storck szövetségi kapitány, Jámbor János és én. Bár inkább kétfős eszmecserének nevezném ezeket a találkozókat.

– Felteszem, azóta is rendszeres a kapcsolata a nálunk dolgozó németekkel.
– Igen. Thomas Doll segítőjével, Ralf Zundickkal korábban három különböző csapatban dolgoztam. Doll hamburgi illetőségű, kvázi a szomszédom. Bernd Storckkal is rendszeresen beszélek.

– Mi a legnagyobb különbség a magyar és a német futball között? Már valamennyit tapasztalt ebből
– Talán az, hogy Németországban „mediatizált” a labdarúgás. Hatalmas nyilvánosság előtt zajlik, szinte semmit sem lehet eltitkolni

– Úgy érzi, hogy nálunk lehet?
– Inkább, mint Németországban.

– A magyar futballmeccseken kevés a néző, a játékosok felkészültsége is hagy kívánnivalót maga után, nem beszélve a pályák minőségéről. Csodálkozom, hogy nem ült fel az első gépre és ment haza Németországba
– Nem kell kisebbnek tettetni magunkat, mint amilyenek valójában vagyunk. Olyan sátorral fedett műfüves pálya például nincs Németországban, mint amilyen a Vasas-pálya mellett van. Ez számomra is kellemes meglepetés volt, és az edzőpályák állapotával sincs különösebb gond. A stadionunk valóban nem most épült, de lesz új. Magyarország ebből a szempontból fejlődési fázisban van. Ugyanakkor a modern stadion és a sporttematikus televízió önmagában nem elég a jól szervezett futballkultúrához.

– Kenesei Krisztián öregnek számított a Vasasnál, Ferenczi István nem. Az elmúlt fordulóban ő rúgta a győztes gólt a Haladás ellen. Mindketten 1977-ben születtek. Hogy is van akkor ez?
– Nem összehasonlítható a kettő. A kor nem számított kettejük között. Nem akarok mindig élni azzal a lehetőséggel, hogy beküldöm Pistát, de legutóbb szerencsésen sült el ez a fegyverünk.

– Fiatal, alig húszéves tehetségeket is szerepeltet. Ki a Vasas legtehetségesebb ifjonca?
– Vannak tehetségeink, de senkit nem akarok név szerint megnevezni, akkor még nagyobb terhet raknék rájuk. Tudom, hogy az utolsó fordulóig küzdenünk kell a bentmaradásért. Jövőre komolyabb céljai lehetnek a Vasasnak az első osztályban. Azért dolgozunk, hogy ez sikerüljön.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.