A 102 éves zseni

A világ legidősebb élő olimpiai bajnoka a tudományban is maradandót alkotott.

2016. 03. 17. 19:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

San Franciscótól északra található az öbölpart egyik legszebb vidéke, a közeli Tiburontól alig néhány mérföldre elnyúló Belvedere. Áldhatja az eszét, aki időben vásárolt ingatlant a környéken. Az ötvenes években szinte fillérekért lehetett bárki tulajdonos, ma már súlyos dollármilliókba kerül egy kisebb ház. Tarics Sándor 1949-ben hagyta el Magyarországot, a kommunista hatalomátvétel után érkezett az Egyesült Államokba. Hét évvel később vásárolt ingatlant az öbölparton, a saját tervei alapján elkészült házban él a mai napig is. A Windward Road 29. a maga csodálatos belső udvarával és igényes berendezésével ma is vonzza az arra járók figyelmét.

Látogatásunk előtt néhány nappal a Nemzetközi Olimpiai Bizottság munkatársa vizitált Tarics Sándornál, mert a világ legidősebb élő olimpiai bajnokáról tárlatot rendeznek a NOB lausanne-i központjában. Így már érthető, miért mondta a felesége, a 84 éves Erzsike a telefonban, hogy „most nagyon busyk vagyunk” (elfoglaltak).

Egymásnak adják a kilincset a látogatók, a környék lakója, a Formula 1 avatott szakértője, Frankl András a család barátja, és további ismerősök is rendszeresen megfordulnak a Windward Roadon. Az unalom ismeretlen fogalom a Tarics-házban, amely afféle zarándokhelyként működött az Amerikába látogató magyarok életében. A sport és a művészvilág nagyjai Tokody Ilonától Faragó Tamásig megfordultak náluk Belvedere-ben.

Az utóbbi években alábbhagyott a lendület, ez elsősorban a lakók korának tudható be, akik szellemileg ma is kiváló állapotban vannak. Erzsike lendületesen mesél, 102 éves férje türelmesen hallgatja, majd az akcentus legapróbb jele nélkül belekezd a történeteibe.

„Csupikám [Erzsike minden neki kedves embert így szólít] mindennap órákat gondolkozik, a legnehezebb matematikai problémák izgatják. Legújabban Simon Singh Fermat’s Enigma (A nagy Fermat-sejtés) című könyvét olvasgatja” – meséli a büszke feleség.

„Prőhle Péterrel, a Műegyetem algebratanszéken dolgozó dékánjával levelezem, 2010-ben, 97 évesen tanulmányt írtam. Ez edzésben tartja az agyamat” – mondja a ház ura.

Tarics Sándor a Magyar Tudományos Akadémia doktorával, Stipsicz Andrással 2012-ben Magyarországon találkozott. Abban az évben a Magyar Olimpiai Bizottság meghívására érkezett haza, és kísérte el a magyar csapatot a londoni olimpiára. A budapesti tartózkodás során, 99 évesen ismerkedett meg matematikus professzorokkal. Annak idején a Műegyetemen végzett, és doktori fokozatot is ott szerzett. Az erről tanúskodó bekeretezett oklevél ott lóg a belvedere-i ház falán. A második világháború után eldőlt, hogy nem otthon kamatoztatja tudását a korábbi vízilabdázó.

„1949-ben jöttem ki Amerikába, 1951-ig a Fort Wayne-i egyetemen, majd a kaliforniai műszaki egyetemen tanítottam, később építészmérnöki irodát alapítottam. Nem panaszkodhattam, több megrendelést kaptunk, mint amennyire számítottam” – idézi fel a kezdeti éveket.

Az Egyesült Államokba ösztöndíjjal érkezett, akkor már szó sem volt a vízilabdáról. „Főállású” mérnökként hagyta el az országot, pedig ha nem szól közbe a háború, kétszeres olimpiai bajnokként hagyta volna abba az élsportot.

Tarics Sándor az óbudai Árpád Gimnáziumba járt, többek között az öttusázó Fábián László és Török Ferenc, a vízilabdázó Gyarmati Dezső, Konrád Ferenc és János, Markovits Kálmán, a vívó Szabó Bence is ott tanult, természetesen később, mint ő. Az iskolából rohant edzésre.

A Magyar Athletikai Club (MAC) játékosaként különös technikát honosított meg a medencében. Jobbkezes lévén eleve pontosan játszott, elképesztő mennyiségben lőtte a gólokat, viszont magas szintre fejlesztette a balkezes játékát is, ráadásul mozgékony volt, könnyen összezavarta a védőket, akik nem tudták tartani. A tehetségekben gazdag magyar mezőnyben így sem volt evidens, hogy helye van a válogatottban.

Nem véletlen, hogy az aranyérmet hozó 1936-os berlini olimpián [ő következetesen olimpiásznak nevezi az olimpiát – a szerk.] csak Málta ellen játszott. Alapesetben a sportág kiemelkedő alakja, az akkori legjobb center, Németh János (Jamesz) volt kezdő, Tarics Sándor csak a tartalék. Málta ellen azonban Némethet pihentették, így került előtérbe a mozgékony fiú, és négy góllal járult hozzá a 12:0-s magyar győzelemhez. A válogatott veretlenül, jobb gólarányának köszönhetően előzte meg Németországot.

„Nem lett volna értelme folytatni, miután kiderült, hogy a háború miatt elmarad az 1940-es olimpia, ezért nem erőltettem az élsportot. Játéknak fogtuk fel az egészet. Komjádi Béla, a híresen szigorú Komi bácsi megtanított minket arra, hogy inkább dobjuk a labdát, ne csak ússzunk vele. Mindig azt hajtogatta, hogy a labda gyorsabban repül, mint ahogyan a játékosok úsznak. Betartottuk az utasítását, talán ezért volt látványos a játékunk a többiekéhez képest” – mondja.

Az olimpiai bajnoki cím mellett három főiskolás világbajnoki címet szerzett. Magyar bajnok nem volt, „kárpótlásul” a pekingi olimpián győztes csapat tagja, Varga Dániel nekiadta az egyik magyar bajnoki érmét.

Tarics Sándor a földrengésbiztos építkezésben korszakalkotó megoldást vezetett be. A rengéscsillapító gumisávokat és acéllemezeket rétegesen helyezték egymásra, mivel az épületek így nem érintkeztek közvetlenül a talajjal, és képesek voltak lefékezni a föld rezgési frekvenciáját. A Tarics-féle szabadalomnak köszönhetően a talaj rezgése tompítva érte az épületeket, így épségben megúszták a földrengéseket. A szakembert a dobostorta réteges elrendezése ihlette meg. Először egy San Bernardinó-i középületen tesztelték az eljárást, amely sikeresen vészelt át egy 4-es erősségű földrengést. Tarics Sándor szakértelmére Japánban is felfigyeltek, egy jelentős építőipari vállalat tíz éven keresztül foglalkoztatta. Amerikában tervezőiroda-tulajdonos lett, innen ment nyugdíjba 87 évesen.

„Azt hiszem, a földrengésvédett építkezésben kifejlesztett módszerre vagyok a legbüszkébb, ezt tartom életem legértékesebb eredményének. Lehet, hogy a többi sikerem népszerűbb volt az emberek körében, de a földrengésbiztos építkezés hozzájárult az emberiség fejlődéséhez. Erre tényleg nagyon büszke vagyok!” – mondja.

A visszavonult zseni otthon követi a sportot, már nem ütöget a teniszklubban, amelyet évtizedekkel korábban alapított Belvedere-ben.

„A sporttal nagyon egyszerű a kapcsolatom. Otthon nézem a tévében, a 44-es gombot kell nyomnom, és azonnal jönnek a meccsek, elsősorban teniszmérkőzések. Marija Sarapovát szerettem nézni a pályán, Roger Federer elegáns játékában is lehet gyönyörködni, kedvelem Novak Djokovicot is. Nekem már az is csoda, ha megélem a következő napot, néha a halálozási rovattal kezdem az újságolvasást, és megnyugszom, ha nem látom a saját nevemet. Az életemet leéltem, de figyeljen ide, maga előtt ott van még az élete java, és ezt becsülje meg! Én felkészültem a halálra ” – jelenti ki, majd udvariasan megkér, hogy a matematikai problémákról szóló könyvet helyezzem vissza a helyére. Még szüksége lehet rá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.