A Szilícium-völgy nagy kedvencei

A Golden State Warriors győzelemmel köszöntötte Stephen Curryt.

2016. 03. 16. 4:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság, az NBA a szakma csúcsa. Az előző szezonban a kaliforniai Golden State Warriors győzött, amelynek a lendülete azóta is tart, már 49 mérkőzés óta veretlen hazai pályán, a bajnokság legértékesebb játékosnak (MVP) járó díjat a Warriors irányítója, Stephen Curry nyerte el.

A hivatalosan San Franciscótól néhány kilométerre, Oaklandben bejegyzett csapat a Bay Area szeme fénye. Hiába létezik Kaliforniában négy NBA-csapat (Los Angeles Lakers, Los Angeles Clippers, Sacramento Kings, Golden State Warriors), a Szilícium-völgyben a többség egyértelműen a Warriorst szereti. Egyelőre a húszezres oaklandi Oracle Arenába özönlenek a drukkerek, ám ez átmeneti állapot, már megvan az új csarnok helye, a világ technológiai fővárosa, San Francisco „fogadja be” a kosarasokat, 2019-ben lesz készen az új otthon. A baseballcsapat stadionja mellé költöznek Curryék, és erőteljes ellenszélben kellett kampányolni a tervek mellett.

A pénzügyi lobbi felhőkarcolókat akart oda, végül a kosárlobbi, a csapat vonzereje győzte meg a döntéshozókat, ezért költözik három év múlva San Franciscóba a Warriors. A nézőket nem zavarja a távolság: tömegközlekedéssel bő fél óra Oakland San Franciscóból, autóval még ennyi sem. Minden fanatikus kék-sárgába öltözik, Curry és a 30-as számú póló alapértelmezett szurkolói kellék. Az aréna felé vezető kacskaringós utat ellepik a feketeárusok, sapka, dressz, zászló nyomott áron kapható, amíg arra nem jár egy rendőr. A hotdog-barbecue a helyi tökmag-szotyi kombináció. A meccs maga a show: az amerikai himnusz dallama egy szál gitáron csendül fel, az egyik időkérésnél San José-i mexikói tánccsoport ropja, minigolfversenyt is láthat a közönség, a hangulatfelelős szóra bírja az 1989 óta bérletes szurkolót, és van nem is annyira bújtatott reklám a hawaii utazást népszerűsítve. A nézők boldogan sodródnak az eseményekkel, imádják a fiúkat.

A csapat szexepilje az egység, hangozzék bármilyen közhelyesen is. Egy kiemelkedő zseni, ő Stephen Curry, két-három klasszis és több szorgalmas iparos pattogtatja a labdát a Warriorsban. Széles a taktikai repertoár, a látványos hárompontosokat nem egy-két ember szolgáltatja, a centertől az irányítóig mindenki vállalkozik távolról, a közönség pedig megőrül a triplákért. A rajongás legfőbb tárgya azonban a zsenialitás, leginkább Curry.

A félvér irányító sorra dönti a csúcsokat a hárompontosaival, a népszerűségi indexe az eget verdesi. Két gyereket nevel, sztárallűrök nélkül teszi a dolgát, talán csak a fogvédő állandó rágcsálása róható fel neki, de ez legyen a legnagyobb baj vele. Curry tisztes családapa, egy keresztény gyülekezet tagja, nincsenek balhéi, nem él kicsapongó életet, mint egykor Dennis Rodman. A tömeg imádja: amikor itteni idő szerint hétfőn késő este a folyamatosan rontott távoli kísérletek után egyszer csak bekígyózik a hústornyok között és pincérdobással talál a gyűrűbe, amikor jobbra néz és balra passzol, amikor a levegőben úszva lop labdát, és odavarázsolja a center kezébe a labdát eksztázisban tombol a közönség. Pedig az első 19 percben öt kísérletéből csak egy megy be, de aztán nekilendül, zsinórban szór három triplát. Curry 28. születésnapján a New Orleans két negyedig tartja magát, utána egy laza 30–7-es rohammal letudja a meccset a Warriors és az ünnepelt is.

A negyedik negyedre már nem jön ki, a kispadon ücsörögve, törülközőbe burkolózva egykedvűen bámulja a többieket. A vége 125–107, menet közben volt 29 pontos is a különbség. Curry előbb a pályán, majd az öltözőben ad interjút. A tengerentúlon beterelik az újságírókat az öltözőbe, akik türelmesen kivárják az összes lezuhanyzott, átöltözött játékost. Az ünnepelt előbb felvágja a születésnapi tortát, aztán elárulja, alig várja, hogy hazamenjen és filmet nézzen a családjával, a saját teljesítményétől pedig nem volt elájulva. A hárompontosok közepesen mentek, nyilatkozza, aztán felmondja a kötelezőt:

„A kosárlabdát missziónak tekintem. Mindennap azért dolgozom, hogy fejlődjek, és tudom, hogy tudok még fejlődni. A csapat mindig fontosabb, mint az én egyéni teljesítményem, örülök, hogy a New Orleans ellen helyenként jól játszottunk”

– értékel a főszereplő, majd leteszi a tortát és elviharzik. Egy órával a meccs után kis srácok sóvárognak az aréna előtt, hogy csak egy pillanatra láthassák a szupersztárt. Könnyen lehet, hogy Stephen Curry akkor már rég úton van hazafelé, vagy már filmet néz családi körben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.