Gyárfás nem akart senkit megbántani, elnézést kér

A szövetségnek hatalmas csalódás szembesülnie a Kiss László ellen 55 éve született ítélettel.

MNO
2016. 04. 10. 16:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A MÚSZ elnöke azután nyilatkozott az MTI megkeresésére vasárnap, hogy hazaérkezett a férfivízilabda olimpiai selejtezőről, Triesztből, ahol a nemzetközi és az európai úszószövetség vezetőivel tárgyalt.

„Az egykor történtek részleteit nem ismertem, Kiss Lászlót kizárólag a kiemelkedő munkája alapján ítéltem meg – jelentette ki a sportvezető. – Elnökké választásomkor a mesteredző több világklasszis tanítványa közül Egerszegi Krisztina a negyedik olimpiai aranyérménél tartott, Kiss László általános tekintélynek örvendett, számos rangos kitüntetést kapott. Tény, hogy nem kezdtem el nyomozni az erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkező szakember múltjában.”

„Elnézést kérek, ha akaratlanul is bárkit megbántottam emberi méltóságában, megsértettem erkölcsi értékrendjét. Nem állt szándékomban” – folytatta Gyárfás Tamás. Leszögezte: a MÚSZ vezetőségének és az edzőbizottságának közös döntése volt, hogy kiáll a kapitány mellett, „ennek ellenére úgy látom, helyesen cselekedett, amikor lemondott.”

„A Magyar Úszó Szövetség a legrövidebb időn belül levélben tájékoztatja Tényi Istvánt azt követően, hogy hivatali visszaélés gyanúja miatt a Fővárosi Főügyészséghez fordult, s kérte a Magyar Úszószövetség edzőbizottságának ülésén történtek kivizsgálását, szükség esetén a nyomozás megindítását, az esetleges elkövető felkutatását, illetve a bűncselekmény gyanújának megállapítását.

Határozott fellépésének alapja Sárdi Ákosnak, a székesfehérvári Hullám \'91 úszócsapatát vezetőjének a hvg.hu-nak adott félrevezető nyilatkozata volt a Magyar Úszó Szövetség szerdai üléséről. A MÚSZ írásban kereste meg az ülésen jelenlévőket, hogy nyilatkozzanak Sárdi Ákos állításáról. A beérkezett írásos nyilatkozatokból egyértelműen kiderül, hogy az ülésen az edzők állásfoglalásukat saját akaratukból hozták meg, azaz Sárdi Ákos teljes mértékben megtévesztette a közvéleményt, amely különösen azért sajnálatos, mert mindezt akkor tette, amikor a sportágnak súlyos teherrel kell megküzdenie” – írja közleményében a Magyar Úszó Szövetség.

Az úszóválogatott szövetségi kapitánya csütörtökön mondott le pozíciójáról. Távozik százhalombattai alpolgármesteri posztjáról is. Korábban egyébként Gyárfás Tamás kiállt mellette, szerinte Kiss bizonyíthatott tette után, és a Magyar Úszó Szövetség is arról határozott még, hogy Kiss folytathatja kapitányként. Megvédte Kisst a Halhatatlanok Klubja is.

Csurka Gergely, az Úszószövetség sajtószóvivője azt elismerte, hogy nem az elnökség, hanem egy szűkebb testület döntött Kissről. Az elnökségi aláíróként feltüntetett Cseh László olimpiai és világbajnok kijelentette, ő ott sem volt az ülésen. Mint portálunknak elmondta, van véleménye az ügyről, és gondolkodik még, kiálljon-e vele a nyilvánosság elé.

Az 1961-es csoportos nemi erőszak ügye a héten került nyilvánosságra, bár úszóberkekben többen állították, eddig is tudtak a történtekről. Így tett Bayer Zsolt és Aczél Endre újságíró is, akik lényegében kiálltak Kiss mellett és támadóit ostorozták. Aczél a Facebookon arról írt, hogy feltehetőleg nem is történt erőszak, csak a lány szülei bátorították a feljelentést, „mert egy szülőnek nem épp élmény, hogy a lányuk szeret, hogy is mondjam, kefélni”. Aczél kommentben hozzátette azt is: „Fogalmatok sincs, hogy hány úszócsaj és szép fürdőző lány volt, akit legalább három jóképű fiatal úszófiú »megerőszakolt«. Tömegével. A vadászat vég nélkül folyt, és nem eredménytelenül.”

Kisst első fokon öt, másodfokon három év letöltendő szabadságvesztésre ítélték, börtönbüntetését Nagyfán töltötte. Végül húsz hónap után szabadulhatott. Pénteki cikkünkben részletesen írtunk arról, milyen esetekben ítélhettek meg amnesztiát ekkoriban az elítélteknek.

Egy pohár elhúzásával próbálta illusztrálni Csapó Gábor olimpiai bajnok vízilabdázó, hogy egy büntetőjoggal foglalkozó férfi szerint mit kell tenni akkor, amikor valakit meg próbálnak erőszakolni. A Sport TV-n látható műsorban Csapó be is mutatta, hogyan kell elhúzni a poharat, amikor valaki megpróbálja bedugni az ujját: és akkor a professzor „mondta, hogy ennyit kellett volna önnek is tennie, asszonyom.” A látottakkal nem értett egyet a műsorvezető sem, aki úgy reagált: „ezt ugye nem gondolod komolyan, hogy ez így megy, három pasi akkor erőszakol meg egy nőt, amikor akar.” A műsorban erre Csapó is szabadkozott, hogy nem gondolja komolyan. A videót a 444 tette ki, az oldalukon meg is lehet tekinteni.

Vasárnapi közleményében a Sport TV azt írta: „A Sport TV elhatárolódik Csapó Gábornak a Heti helyzet című műsorban elhangzott véleményétől, csakúgy, mint ahogyan ezt az adásban Ágai Kis András műsorvezető is megtette.\"

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.