A magyar tollaslabdázó népmeséje olimpiát ért

Fair Play-díjra jelölték, majd szabadkártyát kértek neki a németek, de ő önerőből vívta ki a részvételt.

Lipiczky Ágnes
2016. 05. 18. 18:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mint a magyar népmesékben, a jó elnyeri méltó jutalmát
– Micsoda jutalom! És amióta értesítettek arról, hogy kvótás vagyok, nem is tudom, hogy hol áll a fejem. Aludni nem nagyon tudok, és tényleg barátkozom a gondolattal, az érzéssel, hogy én is olimpikon leszek – mondta Sárosi Laura, aki a hét végén tudta meg, hogy 20 esztendővel Ódor Andrea atlantai szereplése után első magyar tollaslabdázóként indulhat az olimpián.

– Mióta dédelgette ezt az álmot?
– Amióta elkezdtem tollasozni, de valójában másfél-két éve fogalmazódott meg bennem, hogy tényleg szeretnék kijutni. Mindig csodáltam azokat a sportolókat, akik ott vonultak a megnyitóünnepségen, és úgy éreztem, ez elérhetetlen szint számomra. Hogy a magyarok kishitűsége élt bennem eddig, vagy ennyire nincs önbizalmam?! Nem tudom. De ezért a kvótáért én most valóban sokat tettem, keményen megdolgoztam érte.

– Egy tollaslabdázó életében ez mit jelent?
– Az elmúlt hónapok a versenyzésről szóltak. Huszonhat olyan tornán léptem pályára, amelyen világranglistapontokat lehetett gyűjteni, ebből a legjobb tíz eredményem számított be, és sikerült a harmincnyolcadik helyre feljönnöm az olimpiai ranglistán. Erőltetett menet volt, de megérte. Most pedig kezdődik a felkészülés az olimpiára, portugáliai és osztrák edzőtáborozással.

– Amikor az Európa-bajnokságon felajánlotta a cipőjét Karin Schnaasénak, a németek előbb Fair Play-díjra jelölték, majd mozgalmat indítottak azért, hogy kapjon szabadkártyát.
– Kedves gesztus volt tőlük, de akkor is hangoztattam, nem így akarok kijutni az olimpiára.

– Egy pillanatig sem mérlegelt, hogy elővegye-e a tartalék cipőjét?
– Nem, ösztönösen jött a gesztus. De szerintem minden játékos megtette volna a helyemben. Ettől is olyan szép a sport.

– És mennyire lesz szép ez a nyár? A kijutás a csúcspont, vagy láthatunk az olimpián Sárosi-bravúrt?
– Minden a sorsolástól függ, vagyis semmi sem lehetetlen, de történhet az ellenkezője is. Most már kezdem elhinni, hogy képes vagyok akár Rióban is magasabban kvalifikált játékosokat megszorongatni.

– A magyar tollaslabdát hol helyezzük el a nemzetközi színtéren?
– Feljövőben vagyunk, U15-ben és U17-ben is sikerült Európa-bajnoki érmet szerezni Magyarországnak, ami nagy szó, és mutatja a sportág előrelépését.

– Miért ajánlaná ezt a sportágat egy gyerek számára?
– Mert nem unalmas, és nagyon összetett. Minden labdamenet, minden szett más és más, és a játék közben rengeteget kell gondolkodni is.

– A teniszhez viszonyítva nyilván olcsóbb.
– Ne gondolja! Ebbe a sportágba is be kell fektetni. Egyetlen tollaslabda hat-hétszáz forint. Egy edzésen több mint húszat elütünk belőle. Itt is kell jó ütőt választani, rendszeresen húroztatni, de ami a legnagyobb kiadást jelenti, az az utazás. Aki tartani akarja a szintet, sok-sok nemzetközi versenyen kell hogy szerepeljen, és egyáltalán nem biztos, hogy kijut az olimpiára.

– Az azonban biztos, bárhogy is alakul az ön olimpiája, Magyarországon és a világon is példakép lett.
– Ennek nagyon örülök, de még inkább annak, hogy húsz év után én képviselhetem Magyarországot Rióban a sportágban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.