Úszás: mi marad a tíz Eb-aranyból Rióra?

Nem uralták még így Európát a magyar úszók, mint most, de arccal előre: Eb-eredményünket átszámítottuk olimpiai esélyekre.

2016. 05. 23. 12:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden idők legsikeresebb úszó-Európa-bajnokságát zárta vasárnap a magyar csapat, tíz arany-, négy ezüst- és öt bronzérmet szereztünk. Vasárnap esti összefoglaló cikkünkben már érzékeltettük, hogy ezt a páratlan történelmi eredményt nem ildomos egy az egyben átfordítani olimpiai aranyérmekre – hogy mennyire nem, annak már most érdemes egy kis figyelmet szentelni. Végigszaladunk a 32 medencés olimpiai úszószámon, áttekintjük, melyikben mit értünk el az Eb-n, illetve mire számíthatunk az ötkarikás játékokon augusztusban annak tudatában, hogy amerikai, dél-afrikai, ázsiai és ausztrál úszókkal bővül majd a mezőny.

(Félkövérrel a magyar éremeséllyel kecsegtető olimpiai versenyszámok szerepelnek.)

50 m gyors: döntősünk volt az Eb-n, a 30 éves Takács Krisztián 6. lett. 50 méteren szinte bármi megtörténhet, de áttekintve a világranglistás helyzetet és Takács Eb-döntős időeredményét (22,07), az a 21,5 másodperces idő, ami várhatóan a dobogóhoz kell, ezen a szinten nagyon messze van még az egyéni legjobbjától is. Hét Európán kívüli úszó is van, aki az idén tudott már 22,07-nél jobbat, persze korántsem biztos, hogy mind el is indul Rióban.

100 m gyors: nem volt magyar döntős (a továbbiakban: –).

200 m gyors:

400 m gyors: Bernek Péter bronzérmet szerzett. Úszásával a világranglista 11. helyére lépett előre, négyen vannak előtte a kontinensen kívül, ebből három ausztrál, tehát egy sportoló kiesik (nemzetenként ketten úszhatnak egy számban). Kis szerencsével finalista lehet.

1500 m gyors: döntősünk volt az Eb-n Gyurta Gergely személyében, nagyot küzdött a 4. helyért. A pár héttel korábbi magyar bajnokságon jobb időt úszott, mint Londonban, de azzal sem lett volna beljebb, ráadásul a mezőnybe Rióban érkezhet két ausztrál és egy amerikai az idők alapján. Egy döntő azért kinézhet neki.

100 m mell: Gyurta Dániel kerülhet döntőbe az olimpián, az Eb-t kihagyta. Nem ez a fő száma, de biztosan elindul rajta Rióban, az idén nincsen ranglistás eredménye. Az Eb-n nem volt döntősünk a számban.

200 m mell: Gyurta Dániel világcsúccsal nyerte a számot a 2012-es olimpián (2.07:23), azóta többen feljavultak a szintjére, ő pedig gyengült. Érdekes ezért az időeredmények között barangolni: azt látjuk, a most zárult Eb-n gyengébb teljesítménnyel is nyerni lehetett (2.08:33), mint amilyennel a tavalyi kazanyi vb-n Gyurta bronzérmes lett (2.08:10), emiatt lehet bizakodni, hogy nem hiába bújt el az idén az UTE világklasszisa – a világranglistára sem „tett fel” eredményt. Akikre figyelni kell, azok a mindig veszélyes japánok (a 2.07:01-es világcsúcsot birtokló, 22 éves Jamagucsi Akihiro Gyurtához hasonlóan bujkál) és a britek, akik közül Ross Murdoch nyerte az Eb-t. És akkor a német Marco Kochról még nem is beszéltünk, ő áll a világranglista élén – igaz, még ő is gyengébb idővel, mint amit a mi Danink papíron tud. Nem egyszerű a képlet. Éremszerzésben nem kételkednénk.

100 m hát: döntősünk volt az Eb-n, Balog Gábor 5. lett, időeredménye (54,35) olimpiai szinten legfeljebb középdöntőre lehet elég.

200 m hát: döntősünk volt az Eb-n, Balog Gábor 4. lett, gyengébb idővel, mint az országos bajnokságon. Egyik eredménye sem lenne most elég olimpiai döntőre.

100 m pillangó: a számot Cseh László nyerte az Eb-n. Győztes ideje (50,86) éppen egy másodperccel rosszabb Michael Phelps világcsúcsánál. A magyar vezeti is a világranglistát, mivel Phelps egyelőre rejtőzködik. Túl sokan már nem bukkanhatnak elő a sötétből ebben a számban (Phelpsen kívül még Chad le Clos lehet veszélyes). Mivel az MNO-nak adott interjújában konkrétan utalt rá, hogy eldobja a 200 vegyest a pillangószámokért, bizonyosra vehetjük, hogy Cseh ott lesz a szám döntőjében Rióban, és így érmet is szerezhet. Demoralizáló volt látni, ahogy a szám elődöntőjében a „szomszédja” megijesztette a rajtnál, ami miatt beragadt, mégis a legjobb idővel lett döntős

200 m pillangó: a számot Cseh László simán nyerte az Eb-n. Michael Phelps és Chad le Clos a hosszabbik pillangótávon is osztozhatnak Lacival a dobogós helyeken, azonban Cseh Laci ebben a számban nem titkolja: olimpiai bajnok akar lenni, akár Phelpsékkel a mezőnyben is. Kiindulva abból, hogy Cseh kazanyi vb-elsősége idején Phelps egy amerikai edzőversenyen jelentősen jobb időt teljesített a mi fiunknál, azért nem írnánk be tutira.

200 m vegyes: Ebben a számban a riói kvótás Verrasztón múlik minden, Cseh László bedobja a rövidebbik vegyest is (mármint ezt) a pillangósiker(ek) érdekében.

400 m vegyes: a számot Verrasztó Dávid simán nyerte az Eb-n (4.13:15), de két japán, Hagino Koszuke (4.08:85) és Szeto Daija (4.10:53) sokkal jobb időt tud nála. Az érem kinézhet neki, igaz, Ryan Lochte szándékairól még hetekig csak találgathatunk.

4x100 m gyors váltó: döntőztünk, 5. helyen végeztünk úgy, hogy Ausztrália, Dél-Afrika és az USA sem volt ott a mezőnyben. Meglepetés lenne, ha döntőbe jutnánk az olimpián.

4x200 m gyors váltó: döntőztünk, 7. helyen végeztünk. A helyzet hasonló vagy még rosszabb, mint a rövidebb váltó esetében.

4x100 m vegyes váltó: döntőztünk, bronzérmes lett a kvartett – Gyurta Dániel nélkül. Kiegészülve olimpiai bajnokunkkal azért ebből lehet egy döntő. Érem aligha, nincs világklasszis hát- és gyorsúszónk 100-on.

50 m gyors:

100 m gyors: döntősünk volt az Eb-n, Verrasztó Evelyn a 8. lett. Lukas számnak tűnik olimpiai szinten, Verrasztó ideje legalább két másodperccel rosszabb, mint ami egy fináléhoz kéne.

200 m gyors: döntőseink voltak az Eb-n, Verrasztó Evelyn az 5., Késely Ajna a 6. lett. Időeredményük messze van a világ legjobbjaiétól, ha ebbe a kategóriába vesszük az ausztrál, amerikai és kínai hadakat, akik tolonganak a magyarok előtt a ranglistán.

400 m gyors: a számot Kapás Boglárka váratlanul simán nyerte az Eb-n, és az a nagy helyzet, hogy az idén csak a szám amerikai olimpiai bajnoka, Katie Ledecky tudott nála jobbat, igaz, sokkal. Az UTE 23 éves versenyzőjének pedig még csak nem is a fő száma a legrövidebb középtávú szám. A döntő ezzel a formával teljesen biztos, de az érem sem irreális.

800 m gyors: Kapás Boglárka simán nyerte az Eb-t fő számában. Az aranyat ebben a számban is előre Katie Ledecky nyakába lehet akasztani, más dimenzióban úszik, mint a mezőny. Bogi dobogóesélyes vetélytársai: Jessica Ashwood (ausztrál) és Brittany MacLean (kanadai), utóbbival századra azonos idő a legjobbja, mindketten a közelmúltban úszták, közel egyidősek is. Szerintünk meglesz az az olimpiai dobogó, főleg, hogy nem fogja fárasztani az olimpián „holmi 1500 méter gyors” – nincs az olimpia programján.

100 m mell:

200 m mell:

100 m hát: döntősünk volt, Hosszú Katinka ezüstérmet szerzett Mie Nielsen mögött. Nagyon úgy fest, hogy első számú úszónk a hát- és a vegyes számokat tartja meg Rióra, de ezt még van ideje eldönteni, noha Hargitay András már sürgetné a döntést. Katinkán kívül ketten, a dán Nielsen és az ausztrál Emily Seebohm tudnak 59 másodpercen belüli időt úszni. Ha megtartja a számot, és nem tartalékol, felúszhat a dobogóra, az aranyéremnek azért nem favoritja.

200 m hát: a számot Hosszú Katinka nyerte az Eb-n, és nagyon üldözi Egerszegi Krisztina „ezeréves” Európa-csúcsát (2.06:62), aminek megdöntésére a riói dobogóhoz szüksége lesz. Aranyéremre nem túl esélyes, jönnek a rejtőzködő oroszok és a világranglistát vezető ausztrál Belinda Hocking is.

100 m pillangó: döntősünk volt, Szilágyi Liliána 4. lett. A dobogóról két századdal maradt le, de szakértők szerint az olimpiáig akár egy másodpercet is simán javíthat, elérve az ezüstérmes dán Ottesen szintjét. Nincs tőle messze a riói dobogó, és bizonyára sok örömet találunk még benne, ha rögzítjük, az Eb-döntő második legifjabb versenyzője volt. A szám aranyvárományosa a svéd Sarah Sjöström.

200 m pillangó: döntőseink voltak, Szilágyi Liliána ezüstérmet szerzett (teljesen elrontotta a benyúlást), Jakabos Zsuzsanna negyedik lett. Sós Csaba, az úszószövetség szakmai alelnöke szerint akár két másodperc is lehet még „tarcsiban” Lilu úszásában, ez pedig szintén dobogó közelébe repítheti a sűrű kínai, német, ausztrál „erdőben”.

200 m vegyes: Hosszú Katinka simán nyerte, Verrasztó Evelyn 5. lett az Eb-n. Ebben a számban Hosszúnak aranyat kell szereznie, nemcsak 2 perc 9, de 2 perc 8 másodpercen belüli időt is csak ő tudott a földön az idén. A szám világ- és Európa-bajnoka, világcsúcstartója. Nincs kérdés, egyértelmű aranyesély. Verrasztó Evelyn viszont nem döntőesélyes, amerre ő tart, már sűrűsödik a mezőny.

400 m vegyes: Hosszú Katinka simán nyerte, Jakabos Zsuzsanna bronzérmet szerzett. Akár mindketten döntősök lehetnek az olimpián, de Hosszú magának előírta az aranyat a hosszabbik vegyesen is. Titkos célja talán a világrekord lehet még, amitől szűk másfél másodpercre van. Ez 400 méteren talán nem annyira sok – neki.

4x100 m gyors váltó:

4x200 m gyors váltó: a magyar kvartett aranyérmet szerzett nem kis meglepetésre Jakabos, Verrasztó, Kapás, Hosszú összetételben. Komoly esélyük volna döntőbe kerülni, ehhez az is kéne, hogy Hosszú Katinka vállalja a váltót. Az amerikaiak és a kínaiak tavalyi vb-döntős idejétől persze messze vagyunk.

4x100 m vegyes váltó: –

Sós Csaba a múlt héten többször nyomatékosította, és a Digi Sport hétfő reggeli adásában is megerősítette, hogy az úszás egy aránylag kiszámítható sportág, ezért van értelme már most számolgatni, a mezőny július eleji véglegesülése előtt is. Egyértelmű aranyesélyünk kettő van: Hosszú Katinka 200 és 400 m vegyesen kiegészítheti éremgyűjteményét a még hiányzó olimpiai arannyal, rögtön kettővel is, ám Gyurta Dánielnek 200 m mellen és Cseh Lászlónak 200 – és 100 – m pillangón rezeg a léc az olimpiai elsőséget illetően (Sós Csaba szerint Gyurtának ki kell hogy jöjjön a lépés, Cseh pedig akár Phelpset is meglepheti). Verrasztó Dávid ígéretesen úszott 400 m vegyesen, és érmes lehet – ennek színe Lochte-ék számválasztásától is függ –, és ha Szilágyi Liliána rendbe rakja a fordulóit és a finisét, szintén érmet akaszthatnak a nyakába. Négyszeres londoni Európa-bajnokunk, Kapás Boglárka rosszkor van rossz helyen, hisz toronymagasan veri Európát 400 és 800 m gyorson, de amerikai vetélytársa fényévekkel előzi. Akár két érmet is nyerhet, de egyet nagyot valószínű, hogy fog is. Sós Csaba három számítható medencés arannyal kalkulál tehát (kettővel Hosszútól, eggyel Gyurtától), a mi számításaink viszont szerényebbek ennél: a két Hosszú Katinka-arany tényleg nagyon valószínű, emellett viszont egy nagyobb mennyiségű egyéb színű érem várható, akár nyolc-kilenc is, ha Hosszú megtartja a hátúszószámokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.