A repülő vécécsészétől a Girnyóig – búcsúzik a DVTK-stadion

Vidéki fellegvár állott itt, amely nemsokára kőhalom. Rozsdamarta múltidézés Miskolcon.

Havasi Zsolt
2016. 10. 29. 8:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Van egy kis ékszerdoboz Magyarország északkeleti részén, amelyet 1939-ben építettek, 1968-ban bővítettek, majd a következő évtizedekben csak toldozták-foldozták. Miskolc volt nehézipari központjának panelházakkal, romos épületekkel és a Bükk hullámzó dombjaival körülölelt létesítménye 2016. október 29-én mély álomba merül, hogy aztán másfél évvel később a XXI. századi igényekkel felvértezve adja át magát a futballnak. A diósgyőri stadiont sosem építészeti szépsége, inkább a labdarúgásban betöltött történelmi szerepe és a helyi szurkolók fanatizmusa emelte többi „társa” fölé.

Varga Lajos, a város önjelölt sporttörténésze 1955. június 15-én kóstolt bele a helyi foci hangulatába, és annyira megszerette a közeget, hogy negyvenöt éven keresztül részese is volt. Amikor először ment meccsre, a belépő még 5–10 forint között mozgott, amikor legutoljára fizetett, már ötvenszer annyiért, 500 forintért jutott be a stadionba.

A hatvanegy évvel ezelőtti találkozót épp a DVTK-aréna azon székénél elevenítjük fel, ahol először látta a piros-fehéreket játszani a Puskás Öcsivel felálló Honvéd ellen. A helyiek által csak napos oldalnak nevezett lelátórészről a távolba tekintve meséli, hogy a korabeli földlelátókon generációk szerettek bele a csapatba. – Sok fiatal olvadt bele az itteni közegbe suhancként, felnőve pedig saját gyereküket is kihozták a meccsekre – mondja Varga, aki szerint a labdarúgás Diósgyőrben összetartó erő. Így volt ez a 70-es évek végén, a 80-as évek elején, amikor a klub aranykorát élte a kupagyőzelmek és a nemzetközi szereplés miatt, s így volt ez akkor is, amikor 1984 és 2004 között mindössze ötször volt tagja az első osztálynak.

– A diósgyőri gépgyárban és a más termelői üzemben dolgozók számára a mérkőzésre járás nemcsak italozást, hanem kikapcsolódást is jelentett – meséli az 1969 óta a Nemzeti Sportot folyamatosan gyűjtő Varga. Úgy véli, régen sokkal emberibb volt a kapcsolat szurkolók és játékosok között, ráadásul az a több tízezer ember sem bomlott külön csoportokra. – Annak a 20-25 ezer nézőnek a játék élvezete és a szurkolás volt a legfontosabb – teszi hozzá. Persze a futballkultúrának vannak állandó elemei, így akkoriban is voltak vezéregyéniségek. Varga kezével a lelátó bal oldali része felé mutat, hiszen sokáig ott állt a Csáki Józsefről, a pálya közelében lakó szurkolóról elnevezett szektor. – Példakép volt, minden meccsre eljött és végigszurkolta.

Az üldögélés miatt fagyott végtagjainkat megmozgatva a stadion gyepére merészkedünk, amelynek minőségéről elég csak annyit írni: jól áll neki a távolság. Ezen az egykoron jobb állapotban is lévő talajon olyan közönségkedvencek futballoztak, mint Sikora Ferenc, Oláh Ferenc vagy éppen Salamon József. A vékony testalkata miatt sokak által csak Girnyónak becézett Sikoráról vagy Oláhról széles mosollyal az arcán mesél Varga. „Ezek itt tanulták meg a futballt, együtt nőttek fel a városi gyerekekkel és a drukkerekkel.” A legnagyobb legendának mégiscsak a 800 meccsével a lábában visszavonuló Veréb Györgyöt tartja, akiről megjegyzi, „legutóbb, amikor találkoztam a Gyurival, mondtam is neki, hogy kicsit összébb ment”. A múlt hagyománya, amikor a kezdő tizenegyből kilenc játékos a városban vagy a környéken született, mára eltűnt. Felváltották a külföldi „nevesincs játékosok” egynyári kalandjai. Varga nagy sóhajjal jelzi, hiányolja a csapatból a diósgyőri kötődésűeket.

Ki nyer ma?

A Diósgyőri Stadionrekonstrukciós Kft.-től, vagyis a stadion építtetőjétől megtudtuk, tíz munkanapon belül hirdetik ki, hogy melyik céggel írták alá a szerződést a kivitelezésről. November elején indul a bontás, a stadiont 15 hónap múlva, 2018 tavaszán tervezik átadni.

A nagy visszaemlékezés során, amelynek színhelyét időközben a napos oldali lelátó mögé tesszük, persze akadnak kevésbé szívderítő emlékek is. A 2000. május 27-i, Dunaferr elleni meccsen történtek Vargánál a legszomorúbb pillanatként elevenednek meg. A kora nyári találkozó ugyanis a 23. percben félbeszakadt, mert a hazaiak áttörték a kerítést, és vécékagylót hajítottak a rekortánra. A negatív hangulatot csak tovább fokozza, amikor a több sporttörténeti könyvet író szurkoló tekintete a rácson túlra, a számozott utcák felé téved. Csak csöndben böki felém, „ezzel a területtel itt egyáltalán nem törődtek, a házak állva haltak meg”.

A diósgyőri stadion közeli jövője is olyan lesz, mint az előttünk mutatkozó látvány: üres, romokban heverő és magányos. Mindez persze ideiglenes állapot. Ismerve azonban a magyarországi viszonyokat, kérdéses, hogy a kivitelező cég tudja-e tartani az ígért határidőt. Ráadásul a munkálatok során meg kell hogy őrizzék a fontos elemeket, mint a klubépület mellett éldegélő, vörös bundájú kiscicákat. Az értékekre ugyanis vigyázni kell, hiszen ez több mint egy futballcsapat stadionja, ez egy átalakuló vidéki fellegvár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.