Hihetetlen fordítást hajtott végre Póta

Három magyar játékos sikerrel vette a női egyes első fordulóját.

MTI
2016. 10. 20. 17:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legjobb hazai pingpongozó, a vegyes párosban negyeddöntőig jutó Póta (34. a világranglistán) egyesben az angolok 18 éves, ázsiai felmenőkkel rendelkező tehetsége, Tin-Tin Ho (214.) ellen mutatkozott be, és alaposan ráijesztett a szurkolókra, az első három szettet ugyanis riválisa nyerte, sőt a negyedikben is vezetett 6-5-re. A közönség által hajtott Pótának innen sikerült fordítania, és pénteken a román Irina Ciobanu (128.) vár rá.

„Az első két és fél szettben nem éreztem a játékot, meg voltam zavarodva. Délelőtt nem volt ilyen sok néző kint, szerettem volna bizonyítani, és ez görcsössé tett. És a labda is más ezen az Eb-n, mint amilyennel játszani szoktunk – nyilatkozott a nyolcadik helyen kiemelt magyar játékos. – A harmadik játszma végére aztán belejöttem, ott 10:8-ról vesztettem, ha az megvan, akkor lehet, hogy 4:2-re nyerek.”

Hozzátette: szereti a kiélezett helyzeteket, de most azért ő is nagyon izgult, és 0:3-as állásnál átfutott rajta, hogy „ciki lesz”, ha kiesik. Nagyon boldog, hogy nem így történt.

A selejtezőből csoportgyőztesként főtáblára jutott Pergel Szandra (106.) a lengyelek ötszörös paralimpiai bajnokával, Natalia Partykával (83.) találkozott, akivel nagyon szoros mérkőzést vívott. Négyszer is 10 pont állt a szettet elvesztő játékos neve mellett, a játszmák végén többnyire a budaörsi Pergel fókuszált jobban, és 4:1-re nyert. A huszonhatodik kiemelt búcsúztatása után pénteken, a harminckettő között nagyon nehéz ellenfél, az ötödikként rangsorolt holland Li Jie (26.) vár rá.

Lovas Petrát (91.) a világranglistán nem jegyzett ukrán Hanna Gaponovával sorsolták össze, ami jó hír volt számára, mivel kifejezetten szeret védekező stílusú játékosok ellen játszani. Ez a mérkőzésen is megmutatkozott, hiszen rendkívül türelmesen játszva sorra gyűjtögette a pontokat, majd a szetteket is, az ukrán gyakorlatilag a játszmanyerés közelébe sem került, Lovas simán győzött.

„Jó volt végre játszani” – nyilatkozta az MTI-nek a sportoló arra utalva, hogy huszonhetedik kiemeltként egyesben csak a főtáblán kapcsolódott be a küzdelembe, és párosban is csak az Eb harmadik, csütörtöki versenynapján játszott először. „Nagyon szeretek védők ellen pingpongozni, ez most is így volt, bár a labdával azért voltak gondjaim. Sokkal lassabban jött vissza az ellenfélről, nagyon türelmesnek kellett lennem” – mondta.

A Szekszárd 36 éves játékosa a következő körben, pénteken a tizenharmadikként rangsorolt, román Daniela Monteiro Dodeannal találkozik, aki 50. a világranglistán. „Jobb játékos, mint én, negatív ellene a mérlegem, de ha tudom azt a laza játékot hozni, amelyet az edzéseken, akkor szoros meccset vívhatok vele” – fogalmazott Lovas.

A selejtezőből feljutott Nagyváradi Mercédesz (247.) ugyancsak egy védővel került szembe, de csak a harmadik szettet tudta szorossá tenni a tizenkettedik helyen kiemelt orosz Polina Mihajlova (48.) ellen, így búcsúzott a nyitófordulóban. Ahogy Madarász Dóra (113.) is, aki kiegyenlített csatát vívott a mezőny legidősebb asztaliteniszezőjével, az 53 éves, luxemburgi Ni Xialiannal (66.), de a végén a tollszárfogásos technikával, kellemetlen stílusban játszó vetélytárs örülhetett. Egyesben Madarász is a kvalifikációban kezdte a tornát.

A vasárnapig tartó egyéni kontinensviadalon 44 ország 254 játékosa, köztük 12 magyar versenyzett, illetve versenyez.

Eredmények:

főtábla:

női egyes, 1. forduló (a 32 közé jutásért):

Lovas Petra – Hanna Gaponova (ukrán) 4:0 (7, 7, 4, 1)

Pergel Szandra – Natalia Partyka (lengyel) 4:1 (9, 10, –10, 10, 10)

Póta Georgina – Ho Tin-tin (angol) 4:3 (–5, –4, –11, 7, 7, 8, 5)

Polina Mihajlova (orosz) – Nagyváradi Mercédesz 4:0 (5, 5, 13, 5)

Ni Xia Lian (luxemburgi) – Madarász Dóra 4:2 (9, –9, 9, –5, 9, 9)

korábban:

vegyes páros, negyeddöntő:

Aleksandar Karakasevic, Ruta Paskauskiene (szerb, litván) – Oláh Benedek, Póta (finn, magyar) 3:1 (6, 1, –6, 8)

vegyes páros, 2. forduló (nyolcaddöntő):

Oláh, Póta – Li Ahmet, Hu Melek (török) 3:2 (3, 8, –5, –4, 9)

Karakasevic, Paskauskiene – Szudi Ádám, Pergel 3:2 (–13, –5, 7, 7, 7)

női páros, 1. forduló (a 16 közé jutásért):

Madarász, Pergel – Manca Fajmut, Tamara Pavcnik (szlovén) 4:0 (6, 9, 3, 6)

Póta, Matilda Ekholm (magyar, svéd) – Charlotte Carey, Nikole Troszman (walesi, izraeli) 4:0 (6, 4, 3, 6)

Daniela Dodean Monteiro, Elizabeta Samara (román) – Lovas, Ódor Éva (magyar, szlovákiai) 4:1 (7, 5, –8, 5, 6)

férfipáros, 1. forduló (a 16 közé jutásért):

Szudi, Lakatos Tamás – Petyo Krasztev, Alexander Valuch (bolgár, szlovák) 4:2 (–10, 6, 7, 6, –6, 12)

Paul Drinkhall, Liam Pitchford (angol) – Ecseki Nándor, Majoros Bence 4:2 (–9, 7, 8, –9, 9, 7)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.