Gyárfás távozására utalgat a sportkormányzat

Szabó Tündéék szerint akár a 2024-es olimpiai pályázat sikerét is veszélyeztetheti a botrány.

2016. 11. 22. 11:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megelégelte a Szabó Tünde korábbi olimpiai érmes vezette sportállamtitkárság az állandósuló és egyre terebélyesebbé váló háborút az úszósportban, ezért azonnali lépéseket sürget kedden lapunknak is megküldött közleményében.

Előrebocsátja, hogy sem az állam, sem az államtitkárság nem szól bele a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) belügyeibe, de

Újabb olimpiai bajnok, a Szöulban (1988) aranyérmes Szabó József állt be Hosszú Katinka mellé kedden. „Katinka reformprogramjának minden pontjával egyetértek. Húsz éve mondjuk, hogy változásra van szükség, ám eddig süket fülekre talált a kérésünk. Örülök annak is, hogy januárhoz képest már nincs egyedül Katinka, s a többi úszó is nyíltan vállalja: meg kell reformálni a magyar úszósportot. Sok botrány volt a magyar úszás körül, ám a vezetőségnek egyszer sem jutott eszébe, hogy lemondjon. Ennek egyszerű az oka, túl vastag a bőr a képükön. Akkor hozna jó döntést Gyárfás Tamás, ha lemondana.”

A Blikk közben arról cikkez, hogy Seszták Miklós fejlesztési miniszter, a 2017-es vizes vb egyik fő szervezője, valamint Czene Attila, a Katinka-ügyben véleményét exponáló egykori olimpiai bajnok, a Magyar Szabadidősport-szövetség elnöke is esélyes lehet az úszószövetség elnöki székére, ha az egyszer megüresedik.

A HVG online kiadása délután megjelent cikke szerint elcsípte Orbán Viktor miniszterelnököt, aki jelezte, az ő véleménye benne van államtitkára közleményében.

Külön figyelmet érdemel, hogy az államtitkárság nem nevesíti az úszószövetség elnökét, Gyárfás Tamást mint a változtatás szükséges „tárgyát”, ugyanakkor Hosszú Katinkáék korábbi közleményeiben ez volt a legkonkrétabb követelés a MÚSZ-tól, ami mellé tehát most állt be az erőforrás-minisztérium sportállamtitkársága élén Szabó Tündével, aki az 1992-es barcelonai olimpián a női 100 méteres hátúszás versenyében az aranyérmes Egerszegi Krisztina mögött szerzett ezüstöt.

Az úszószövetség és a versenyzők nyilvános vitáját múlt kedden Rio háromszoros bajnoka, Hosszú Katinka indította el, aki több dolgot is kifogásolt és számonkért a szövetségen, egyúttal lemondásra szólította fel Gyárfás Tamás elnököt. Másnap Gyárfás sajtótájékoztatón jelezte, hogy nem kíván lemondani, ugyanakkor mindent megtesz majd, hogy a problémákat megoldják. Még aznap előbb Gyurta Dániel, azután Kapás Boglárka szólalt meg az ügyben, jelezve, hogy szerintük is vannak gondok, és „nincs rend” a magyar úszásban. Hozzájuk csatlakozott még szerdán a többek között Bernek Pétert képviselő cég, majd csütörtökön a Verrasztó testvérek, Dávid és Evelyn, illetve Kozma Dominik jelezték, egyetértenek abban, hogy vannak gondok a sportágban, és a magyar úszósport jövőjét érintő reformokat szorgalmaztak.

A hétvégén Hosszúék házában egyeztettek a sportolók és néhány úszóedző, majd újabb közleményt adtak ki, pontokba szedve a követeléseket. Erre válaszolva a szövetség irreálisnak nevezte a leírtakat, és saját konkrétumaival válaszolt, főként a pénzfelhasználások és az edzőtáborozások szervezésének átláthatóságával kapcsolatban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.