Tiszta lap és sötét éjszaka: reakciók Gyárfás lemondása után

Hosszú és Gyurta egy-egy mondattal konstatálta a hírt.

MNO
2016. 11. 30. 10:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cikkünket frissítjük.

Gyárfás Tamás szerda délelőtt bejelentette távozását a Magyar Úszó Szövetség éléről, amit semmiképp nem nevezhetünk váratlan lépésnek annak tudatában, hogy sokan rengeteg követ megmozgattak, hogy az úszósport első embere lemondjon posztjáról. 

Szabó Tünde államtitkár reméli, hogy az úszók és a Magyar Úszó Szövetség között kialakult konfliktus lezárul Gyárfás Tamásnak „az úszósport érdekében hozott döntésével”.

„Elfogadom Gyárfás Tamás döntését, aki huszonhárom éven át irányította a Magyar Úszó Szövetséget. Munkájával hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország ne csak versenyzői által, de versenyek rendezőjeként is a nemzetközi sportélet elismert szereplője legyen” – mondta a sportért felelős államtitkár szerdai sajtótájékoztatóján.

Szabó Tünde hangsúlyozta: bárki lesz a jövőben a szövetség elnöke, a legfontosabb, hogy zökkenőmentes közös munka, együttműködés indulhasson a szövetség, a sportolók, a szakemberek és a kormányzat között. „Fontos, hogy a szövetség élére olyan szakember kerüljön, aki a sportban otthon van, menedzsertípusú, és mindazt biztosítani tudja, ami az eredményességhez szükséges. Ez rendkívül fontos, mert csak így biztosítható, hogy újra mindenki – sportolóink, sportszakemberek, edzők – arra koncentrálhassanak, amihez a legjobban értenek, a feladatukra” – fogalmazott az olimpiai ezüstérmes úszó.

Kiemelte: az éppen most Budapesten zajló sportminiszteri konferencia megerősítette azt, hogy a sport minden ágazatra pozitív hatással van, és jelentősége továbbra is folyamatosan növekszik. „Ezzel együtt jár, hogy a nemzetközi sportdiplomáciának is mind jelentősebb, új kihívásokkal teli feladatokkal kell szembenéznie. Gyárfás Tamás sokéves szakmai tapasztalatát ezen a területen szeretné Magyarország érdekében hasznosítani” – tette hozzá Szabó Tünde.

Németh Zsolt, az egykori Magyar Hosszútávúszó Szövetség főtitkára szerint Gyárfás Tamás távozásában komoly szerepet játszott, hogy ha maradt volna, akkor az úszók nem indulnak el a december 6-án kezdődő windsori rövidpályás világbajnokságon – írja az Origo. A portál szerint emiatt Gyárfás a lemondást már korábban eldöntötte, legalább egy hete napirenden szerepelt.

Tóth Ákos korábbi kapitány, jelenlegi elnökségi tag szerint az lenne tisztességes, ha az elnökség is lemondana, miután Gyárfás Tamás távozott az elnöki posztról – írja az Index. Harminc napon belül egyébként rendkívüli közgyűlést kell összehívni az alapszabály szerint.

„Már beszéltem pár emberrel erről, szerintem most meg lehetne adni az esélyt a fiataloknak az előretörésre. Csinálják ők. Gyurta Dani tiszta lapról beszélt, magam is ezt támogatom. Mégiscsak mi voltunk azok, akik ebbe a helyzetbe kerültünk. Hogy egyedül leszek-e ezzel az állásponttal, hamarosan kiderül. Az ügyeket egy operatív testületnek kellene vinnie a következő tisztújító közgyűlésig – mondta Tóth. – Az egész mostani szituáció padlóra küldött. Mert én versenyző- és edzőpárti vagyok, de Gyárfás érdemeit is látom, még ha kétségtelenül érdes stílusú, autokrata vezető is. Nélküle a magyar úszósport a poraiban lenne. Katinka viszont három aranyat nyert, és egy ezüstöt, aminél többet egy olimpián soha senki” – tette hozzá. Tóth Ákos szerint most tényleg félrement valami.

Annak kifejezetten örül, hogy Gyárfás megtartja a 2017-es világbajnokság szervezőbizottsági posztját.

„Nagy levegő. Tiszta lap” – írta a Facebookon Gyurta Dániel, aki az úszók közül elsőként reagált a hírre. Gyurta azon úszók közé tartozott, akik még nyilatkozatot is aláírtak Gyárfás eltávolítása céljából.

A legsötétebb éjszaka is idővel véget ér, és kisüt a nap!” – ezt már Hosszú Katinka, az úgynevezett úszóháború kirobbantója posztolta szintén a közösségi médiában. Katinka már korábban is szembement Gyárfásékkal, és úgy tűnik, most ő jön ki győztesen ebből a konfliktusból.

És akkor jöjjön Shane Tusup – Hosszú Katinka férje és edzője – szintén a Facebookról, aki szinte ódát írt feleségéhez. Bár Gyárfás nevét nem is említi, nem nehéz a sorok mögé képzelni a „főellenséget”, főleg amikor arra a két hónapra utal, amikor felesége legélesebben kritizálta az úszószövetség elnökét:

Annyira büszke vagyok rád, kedvesem! Te vagy a legbátrabb, legmerészebb és legkedvesebb ember, akivel valaha találkoztam! A te vágyad, hogy másokat segíts, és jobbá tedd a világot a körülötted lévők számára, erre nincsenek szavak! Olyan büszke voltam rád, amikor azt mondtad nekem, kitartasz januárban és novemberben újra! Megtisztelő, hogy a csapatod tagja lehetek, és segíthetek az álmaid elérésében, hogy jobbá tedd a sportot és a közösséget is a jövő generációi számára! Köszönök mindent! Szeretlek! És a legfontosabb: GRATULÁLOK!

Tusup esete azért érdekes, mivel Gyárfásék Hosszú viselkedése mögött férje szándékait sejtették, és a médiában is főként őt támadták, mivel az úszóhoz képest az amerikai szakember inkább tűnt kikezdhetőnek a közvélemény szemében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.