Lemondott Gyárfás, már meg is találták az új feladatát

„Úgy érzem, hogy most ezzel segíthetek a legjobban” – fogalmazott. Gyurta és Hosszú is reagált.

MNO
2016. 11. 30. 8:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cikkünk folyamatosan frissül.

Gyárfás Tamás szerdán az MTI szerkesztőségét az alábbiak szó szerinti közlésére kérte:

„Köszönöm. 1993-ban lettem az úszószövetség elnöke. Megtiszteltetés, hogy együttműködhettem nagyszerű edzőkkel, szakvezetőkkel és csodálatos versenyzőkkel. Nagy élmény, hogy részese lehettem öt hazai rendezésű Európa-bajnokságnak, boldogság, hogy ott lehettem, amikor sikerült elnyerni a FINA-világbajnokság megrendezése jogát. A legeslegnagyobb öröm pedig az, hogy már látom az újonnan épülő úszókomplexumot. Kívánom, hogy a legeredményesebb sportág mielőbbi közgyűlése a legalkalmasabb elnököt válassza meg. Ezennel lemondok, mert úgy érzem, hogy most ezzel segíthetek a legjobban.”

Szabó Tünde reméli, hogy az úszók és a Magyar Úszó Szövetség között kialakult konfliktus lezárul Gyárfás Tamásnak „az úszósport érdekében hozott döntésével”.

„Elfogadom Gyárfás Tamás döntését, aki huszonhárom éven át irányította a Magyar Úszó Szövetséget. Munkájával hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország ne csak versenyzői által, de versenyek rendezőjeként is a nemzetközi sportélet elismert szereplője legyen” – mondta a sportért felelős államtitkár szerdai sajtótájékoztatóján. 

Szabó Tünde hangsúlyozta: bárki lesz a jövőben a szövetség elnöke, a legfontosabb, hogy zökkenőmentes közös munka, együttműködés indulhasson a szövetség, a sportolók, a szakemberek és a kormányzat között. „Fontos, hogy a szövetség élére olyan szakember kerüljön, aki a sportban otthon van, menedzsertípusú, és mindazt biztosítani tudja, ami az eredményességhez szükséges. Ez rendkívül fontos, mert csak így biztosítható, hogy újra mindenki – sportolóink, sportszakemberek, edzők – arra koncentrálhassanak, amihez a legjobban értenek, a feladatukra” – fogalmazott az olimpiai ezüstérmes úszó.

Kiemelte: az éppen most Budapesten zajló sportminiszteri konferencia megerősítette azt, hogy a sport minden ágazatra pozitív hatással van, és jelentősége továbbra is folyamatosan növekszik. „Ezzel együtt jár, hogy a nemzetközi sportdiplomáciának is mind jelentősebb, új kihívásokkal teli feladatokkal kell szembenéznie. Gyárfás Tamás sokéves szakmai tapasztalatát ezen a területen szeretné Magyarország érdekében hasznosítani” – tette hozzá Szabó Tünde.

Németh Zsolt, az egykori Magyar Hosszútávúszó Szövetség főtitkára szerint Gyárfás Tamás távozásában komoly szerepet játszott, hogy ha maradt volna, akkor az úszók nem indulnak el a december 6-án kezdődő windsori rövidpályás világbajnokságon – írja az Origo. A portál szerint emiatt Gyárfás a lemondást már korábban eldöntötte, ez legalább egy hete napirenden szerepelt.

Tóth Ákos korábbi kapitány, jelenlegi elnökségi tag szerint az lenne a tisztességes, ha az elnökség is lemondana, miután Gyárfás Tamás távozott az elnöki posztról – írja az Index. Harminc napon belül egyébként rendkívüli közgyűlést kell összehívni az alapszabály szerint.

„Már beszéltem pár emberrel erről, szerintem most meg lehetne adni az esélyt a fiataloknak az előretörésre. Csinálják ők. Gyurta Dani tiszta lapról beszélt, magam is ezt támogatom. Mégiscsak mi voltunk azok, akik ebbe a helyzetbe kerültünk. Hogy egyedül leszek-e ezzel az állásponttal, hamarosan kiderül. Az ügyeket egy operatív testületnek kellene vinni a következő tisztújító közgyűlésig – mondta Tóth. – Az egész mostani szituáció padlóra küldött. Mert én versenyző- és edzőpárti vagyok, de Gyárfás érdemeit is látom, még ha kétségtelenül érdes stílusú, autokrata vezető is. Nélküle a magyar úszósport a poraiban lenne. Katinka viszont három aranyat nyert, és egy ezüstöt, aminél többet egy olimpián soha senki.” Tóth szerint most tényleg félrement valami.

Annak örül, hogy Gyárfás megtartja a 2017-es világbajnokság szervezőbizottsági posztját.

Gyurta Dániel Gyárfás bejelentése után azt posztolta a Facebookon, hogy „Nagy levegő. Tiszta lap”.

Röviddel ezután az a Hosszú Katinka is megszólalt, aki tulajdonképpen kirobbantotta az úszóháborúnak is nevezett támadássorozatot Gyárfás ellen. A sportoló – szokásához híven – szintén a közösségi médiában üzent, és elbúcsúztatta a „legsötétebb éjszakát”. Később Shane Tusup a Facebookon gratulált feleségének. (A reakciókat itt olvashatja.)

 

Sokat sejtető címlappal jelent meg a Nemzeti Sport mai, november 30-ai száma. Mindez azért érdekes, mivel Gyárfás korábban még csak esetleges távozását többen meggyengült politikai kapcsolataival hozták összefüggésbe, a sportlap pedig annak a Mediaworks-portfóliónak a része, amely a megszüntetett Népszabadságot is magáénak tudja, és amely Fidesz-közeli üzletemberek és médiaszakemberek kezébe került. Ennek következtében a Nemzeti Sport főszerkesztője az a Szöllősi György lett, aki ezer szállal kötődik Orbán Viktor sportköreihez.

Az úszószövetség és a versenyzők nyilvános vitáját Rio háromszoros bajnoka, Hosszú Katinka indította el, aki több dolgot is kifogásolt és számonkért a szövetségen, egyúttal lemondásra szólította fel Gyárfás Tamást. Másnap Gyárfás sajtótájékoztatón jelezte, hogy nem kíván lemondani, ugyanakkor mindent megtesz majd, hogy a problémákat megoldják. Még aznap előbb Gyurta Dániel, azután Kapás Boglárka szólalt meg az ügyben, jelezve, hogy szerintük is vannak gondok, és „nincs rend” a magyar úszásban. Hozzájuk csatlakozott még a többek között a Bernek Pétert képviselő cég, majd a Verrasztó testvérek, Dávid és Evelyn, illetve Kozma Dominik jelezte, egyetértenek abban, hogy vannak gondok a sportágban, és a magyar úszósport jövőjét érintő reformokat szorgalmaztak.

Közös pólót terveztek az úszók a windsori rövidpályás világbajnokságra utazáshoz, ám az ehhez kapcsolódó tervezett performanszt a Lufthansa sztrájkja megakadályozta, mivel a sportolók a mai napon csak több csoportban tudtak elutazni a viadalra. Az elnyomás elleni fellépést illusztráló pólót néhányan azért magukra öltötték, de csak más ruhadarabjaik alá vették fel – írja az NSO.

Később Hosszúék házában egyeztettek a sportolók és néhány úszóedző, majd újabb közleményt adtak ki, pontokba szedve a követeléseket. Erre válaszolva a szövetség irreálisnak nevezte a leírtakat, és saját konkrétumaival válaszolt, főként a pénzfelhasználások és az edzőtáborozások szervezésének átláthatóságával kapcsolatban.

A Blikk a múlt héten már arról írt, hogy nemcsak ismert úszók szervezkednek, hanem sportvezetők és a politika képviselői is ott lehetnek az úszószövetség környékén kirobbant konfliktusnál. Sőt már a lehetséges utódról is írtak, megnevezve Seszták Miklós nemzeti fejlesztési minisztert és Czene Attila olimpiai bajnok úszót. Ha Czene lesz az új elnök, az rossz hír lehet Hargitay András jelenlegi szövetségi kapitánynak is, akit ez esetben Sós Csaba válthatna posztján, de a lap már Shane Tusup – Hosszú Katinka férje és edzője – nevét is bedobta mint potenciális kapitányjelöltét.

A sportért felelős államtitkárság múlt kedden közleményben sürgetett azonnali lépéseket, majd Orbán Viktor is megszólalt.

Mindenesetre Gyárfás bejelentése után nagy kérdés, hogy a világbajnokság szervezési munkálatait ki viszi tovább, abban ugyanis oroszlánrésze van.

 

Ez a pasas, aki első ránézésre életében nem rettent meg semmitől, és maximális magabiztossággal intézte ügyeit, hirtelen csapdába zuhant, és képtelen kikecmeregni belőle. Nem mindig hiszek a népi bölcsességeknek, de a szegény embert az ág is húzza igazsága gyakran érvényes – és a jelek szerint a kőgazdagokra is vonatkozikGazda Albert cikke.

 ###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.