Gyárfás Tamás egyetlen feltétellel mégis maradna

Ő nem Hosszú Katinka súlycsoportja, mégis, ha erő mutatkozik mögötte, folytatná.

2016. 12. 14. 16:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatalosan is benyújtotta lemondását Gyárfás Tamás a szerda déltájt megtartott úszószövetségi elnökségi ülésen, a grémium egyhangú (12:0) döntése értelmében viszont ez nem azonnali hatályú, a tisztújításig teljes jogkörrel dolgozhat. Gyárfás ugyanakkor nem tartja kizártnak, hogy a január 8-ra összehívott rendkívüli tisztújításkor újra jelölik, és folytatja munkáját. Ehhez azt a feltételt szabta, hogy támogatása mindent elsöprő legyen.

– Nem én döntök, hanem a közgyűlés – nyomatékosította arra az újságírói felvetésre, hogy folytatná-e a munkát, hozzátéve, nem tudja még, hogyan dönt, ha azt látja, a szavazók többsége még most, ezekben az időkben is mellette áll.

A dolog pikantériája, hogy áprilisban a legutóbbi közgyűlés rendkívüli bizalmi szavazáson 112:1 arányban támogatta Gyárfást az elnöki székben, márpedig az nehezen elképzelhető, hogy ilyen rövid idő alatt soktucatnyi úszóklub „átöltözik”, és nemet mond rá, igent mondva viszont valaki másra. Maga Gyárfás ugyanakkor nem tartja elképzelhetetlennek, hogy a sajtóban az utóbbi hetekben felröppenő nevek közül valaki mellé felsorakozik a közgyűlési többség, akár olyan mellé is, akit a politika vonultat fel.

– Szabó Tündét tartom a legmegfelelőbbnek – fogalmazott újságírók előtt a szerdai elnökségi ülésen Gyárfás, hozzátéve, Seszták Miklós és Bienerth Gusztáv is kiváló szakember, utóbbiról azonban megjegyezte, bár kitűnően dolgozik, mégis távol az úszás területétől. Azt nem tartja ördögtől valónak, hogy politikus üljön az elnöki székbe, mint mondja, „attól függ, kiről van szó”. Maga amúgy nem gondolja, hogy a politika állna az ellene irányuló támadások mögött. Szabó Tündéről úgy hírlik egyébként, Balog Zoltán erőforrás-miniszter, az olimpiaiúszó-múltú sportállamtitkár kormánybeli főnöke nem szívesen engedné el államtitkára kezét.

Gyárfás arról is beszélt, hogy reméli, az ő helyzete nem lesz befolyással a jövő nyári vizes vb szervezésére, noha még gondolkodik azon, hogy a világbajnoksággal kapcsolatos pozícióiról is lemondjon. – Be vagyok szorítva – mondta erről.

A Nemzeti Sport főszerkesztőjével, Szöllősi Györggyel támadó konfliktusa, amelyről lapunk is részletesen írt, tudomása szerint az ATV-ben rendeződhet, a Magyar Nemzet értesüléseivel – illetve Szöllősi állításaival – szemben ő úgy tudja, a sportújságíró készen áll vele egy élő tévévitára. A sportnapilapban megjelentekre is reagált, amelyek szerint százmilliókkal tömi ki őt a Nemzetközi Úszószövetség a magazinján keresztül: szerinte inkább büszkének kellene lenni arra, semmint szégyellni, hogy ezt magyarországi szakemberekre bízza a FINA.

Visszatérve az Iron Ladyvel fennálló, feloldhatatlan konfliktusára, annak ellenére sem fogalmazott kategorikusan és egyértelműen a távozásáról, hogy Hosszú Katinkáék álláspontja az ő félreállításáról aligha változik, annyit mondott, „nem vagyunk egy súlycsoportban”, illetve hogy „békében kéne nekem elmenekülni”.

A január 8-án esedékes elnökválasztás előtt viszont azt is jelzi: rengetegen biztosítják őt támogatásukról azok közül, akik január 8-án szavazni fognak. Ez esetben márpedig folytatja úszószövetségi elnöki munkáját.

Az elnökségi ülésen részt vevő Hargitay András szövetségi kapitány a köztévé kamerájának sokat sejtetően úgy vélekedett: a dolgok jelenlegi állása szerint a tavaszi egységes, Gyárfás mögötti támogatás ma sem lehet gyengébb 80:40-es aránynál. Akárhogy számolgatunk is, ez kétharmad, azt pedig hazánkban nemrég még forradalomnak hívták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.