Liina, Leila és Lily: a három királynők

A profi táncosokból riói olimpikonná váló észt hármas ikrek meséltek történetükről és karácsonyi élményeikről.

Radványi Benedek
2016. 12. 27. 11:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Trio to Rio néven futott a nyári ötkarikás játékok egyik legkülönlegesebb csapata, amelynek tagjai állításuk szerint rengeteg energiát adnak egymásnak. Nem csoda, hiszen néhány perc különbséggel születtek. A profi táncosokból riói olimpikonná váló észt hármas ikrek a Magyar Nemzet újságírójának meséltek történetükről és karácsonyi élményeikről.

– Az egész kórházat kiürítik? – kérdezte egy észt taxisofőr 1985 októberében. Hüledezése nem volt alaptalan, hiszen az édesapa, Henno egyesével hozta ki a tallinni épületből a három Luik testvért. Liina, Leila és Lily a vártnál egy hónappal korábban született, néhány hétig az intenzív osztályon kezelték őket. – Keményen meg kellett küzdenünk a túlélésért, de ez az akarás azóta is bennünk van – mondja Lily. Édesanyjukon kívül – akit az egyszerűség kedvéért Leának hívnak – azóta sem sokaknak sikerül megkülönböztetni őket, pedig harminc évvel később igazán híressé váltak, hiszen a riói olimpia mezőnyét színesítették.

A maratonfutásig vezető utat Liina elevenítette fel: – Már hat éve profi táncosok voltunk, s két éve futottunk rövidebb versenyeken, amikor 2009-ben teljesítettem az első maratonomat. Ez megtetszett a testvéreimnek is, s elhatároztuk, hogy innentől ezt is, mint szinte mindent korábban, együtt csináljuk – meséli a kezdetekről. Két évvel később már Liina nyerte a 10 ezer méteres és a félmaratoni országos bajnokságot, Leila pedig a maratonon győzött, s csakhamar Lily is felzárkózott hozzájuk. De megerősítették: ha a táncos alap nem lett volna, sosem kezdenek el futni.

Azelőtt versenyeken is felléptek, s hogy ebben is sikeresek voltak, arról e sorok írója személyesen meggyőződhetett, amikor egy athéni konferencián a hármas ikrek egy rövid produkció keretében azért kampányoltak, hogy két másik pályázóval szemben Tallinn rendezhesse a következő szimpóziumot az utcai futóversenyek témájában. Kitűnően „vizsgáztak”, hiszen az észt főváros nyert a szavazáson. (Ezután nyilatkoztak lapunknak, s a beszélgetés során csak azért tudtam megkülönböztetni őket, mert egyenként elmondták a keresztnevüket. Szerencsére velem nem játszották el azt, amit Rióban az M4 riporterével: Tihany Viktornak hasonlóképpen bemutatkoztak, majd nevetve helyet cseréltek, mintha csak Itt a piros, hol a pirost játszanának )

Miután a táncot felváltotta a hosszútávfutás, egyre komolyabb versenyeken indultak, s hasonló tempóban fejlődtek. Bár a riói kvótákat eltérő időpontokban gyűjtötték be: Liina a 2015-ös pekingi világbajnokságon, Lily ősszel Valenciában, Leila pedig 2016 tavaszán, Hamburgban. Így aztán négy hónappal a riói megnyitó előtt vált világossá: az olimpiák történetében elsőként hármas ikrek szerepelnek a játékokon.

Augusztus 14-én jött el a nagy nap. Rengeteg szempár szegeződött rájuk, amikor a 157 fős mezőnyben egymás mellől nekivágtak a maratonnak, még ha arra nem is lehetett számítani, hogy megszorongatják az afrikai futókat (arról pedig még ők sem álmodoztak, hogy mindhárman a dobogón állnak majd). Lily szerepelt a legjobban, 97. lett, Leila a 114. helyen ért célba, Liinának viszont fel kellett adnia a versenyt. – Volt egy kisebb sérülésem a derekamban, már a felkészülés hajráját sem tudtam úgy végigedzeni, ahogyan szerettem volna, s a fájdalom a riói maratonon felerősödött, a huszadik kilométer után nem bírtam folytatni – meséli Liina, aki addig együtt haladt Leilával, s nővére azt mondja, úgy tervezték, közösen is érnek célba, akár kéz a kézben. – 10-15 kilométert megtéve nekem is jelezte, hogy egyre erősebb a fájdalma, s amikor leállt, biztatott, hogy fussak tovább. Én is elszomorodtam kicsit, egyébként is könnyen átérezzük egymás nehézségeit, de szerencsére akkor is így van ez, amikor egyikünk nagyon boldog valamiért. A célhoz így csak nézőként eljutó testvér ezt meg is erősítette: – Láttam, ahogyan befutottak, s egy kicsit át is éreztem az örömüket, majdnem olyan volt, mintha én is célba értem volna – fejti ki őszintén Liina. A 42 kilométeres távot a leggyorsabban – 2 óra 48 perc 29 másodperc alatt – teljesítő Lily egyébként ki is emelte, hogy számára a célba érkezés a legjobb emlék Rióból. – Megvártam Leilát, s amikor ő ért be, az is fantasztikus érzéssel töltött el.

A hármas ikrek csaknem 30 éven át egy fedél alatt éltek, csupán két éve költöztek el a családi házból – Leilának már vőlegénye is van –, de így is mindennap beszélnek egymással. Ráadásul a tréningek nagy részét együtt végzik. – Kapunk külön, személyre szabott gyakorlatokat is az edzőnktől, de sokat készülünk hármasban, a nehezebb feladatokat különösen jó közösen csinálni, mert rengeteg energiát tudunk adni egymásnak – állítja Leila. Azt mondják, a karácsony náluk hagyományosan családi ünnep, a nagyszülőkkel együtt a szűkebb rokonság összegyűlik, közösen énekelnek, és az ünnepi ételek is az asztalra kerülnek. Idén is így készültek, de az elmúlt években megesett, hogy épp Afrikában voltak ilyenkor. – Az utóbbi hat esztendőben csak kétszer volt lehetőségünk együtt ünnepelni, mert sokat edzőtáboroztunk, egyszer például Kenyában ért bennünket a karácsony – mesélik. Viszont gyerekkorukban megesett, hogy házhoz jött a Mikulás, aki az ajándékokat előbb a fa alá tette, s utána osztotta ki nekik. De bármennyire is akartak, mindhárman mégsem ülhettek egyszerre az ölébe, úgyhogy a Mikulás egyenként szólította őket

A 31 éves Luik nővérekkel folytatott beszélgetés során a jövőről is szót ejtettünk. Elmondták, először is tovább szeretnének fejlődni, még jobb időket elérni a maratoni távon. – Ha ez sikerül, és az egészségünk is rendben lesz, miért ne lehetnénk ott Tokióban is – ábrándozik Lily. Felvetettem, hogy 2020-ban akár hárman, egyszerre, kéz a kézben is célba érhetnének. – Talán ez is megtörténhet – jött az egyöntetű válasz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.