Újra megmászhatják télen a Mount Everestet

Mindezt oxigénpalack nélkül akarja véghez vinni a baszk hegymászó.

MTI
2017. 01. 30. 5:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 35 éves baszk hegymászó ráadásul oxigénpalack nélkül akarja elérni a Föld legmagasabb, 8848 méteres pontját, amire eddig csak egyszer, 1987-ben volt példa télen. Akkor egy serpának, Ang Ritának sikerült, aki egyébként tízszer is megmászta a Mount Everestet, mindannyiszor oxigénpalack nélkül.

Alex Txikon január elején érkezett meg az alaptáborba társaival, akik közül a spanyol Carlos Rubiót egy hete helikopterrel kellett kimenekíteni a 6400 méteren lévő 2-es táborból, mert szervezete nem bírta a megpróbáltatásokat. Txikon, aki az olasz Simone Moróval és a pakisztáni Ali Szadparával tavaly elsőként mászta meg a szintén nyolcezer méter feletti Nanga Parbatot télen, a segítőivel azóta felért 7800 méterig, majd visszatért az alaptáborba pihenni. Honlapja szerint nem lát túl nagy esélyt a sikerre, ennek ellenére bizakodó.

A legnagyobb akadályt a nagy hideg és a rendkívül erős szelek jelentik. Az átlaghőmérséklet ilyenkor mínusz 36 Celsius-fok, de akár mínusz 60-ig is süllyedhet, a csúcson pedig október végétől február végéig átlagosan minden négyből három napon hurrikánerejű szél tombol. 2004 februárjában rekorderős, óránkénti 280 kilométeres szelet mértek – emlékeztetett az extrém sportokkal foglalkozó Desnivel.com spanyol nyelvű portál.

A Mount Everest volt a nyolcezer méter feletti 14 hegy közül az első, amelyet télen megmásztak. Az Andrzej Zawada vezette lengyel csapat 1980. január 5-én vert alaptábort a déli oldalon, a csúcsot február 17-én érte el oxigénpalackkal Krzysztof Wielicki és Leszek Cichy. Az expedíció új korszakot nyitott a himalájai hegymászásban, megkezdődött a versenyfutás a nyolcezresek téli meghódításában. Simone Moro például négyet mászott meg elsőként télen, a Nanga Parbat mellett a Sisapangmát, a Makalut és a Gasherbrum II-t.

A nepáli, a kínai, az indiai és a pakisztáni hatóságok december elsejét tekintik a téli szezon kezdetének. Sok hegymászó azonban úgy tartja, a csillagászati tél kezdete, vagyis december 21. után kell elérni a csúcsot ahhoz, hogy téli sikerről lehessen beszélni. A legszigorúbbak, köztük a mentőhelikopter-pilótaként is rendkívül tapasztalt Simone Moro pedig az vallják, akkor igazán téli egy expedíció, ha december 21. után kezdődik és teljes egészében a csillagászati tél idején zajlik.

Ang Rita például december 22-én – különösen enyhe időben – ért fel oxigénpalack nélkül 1987-ben, így többek szerint Alex Txikon lehet az első, aki teljes egészében télen, oxigénpalack nélkül mássza meg a Mount Everestet.

A két lengyel után egyébiránt egy japán, Kato Jaszuo volt a harmadik, aki télen ért fel, 1982. december 27-én, de ereszkedés közben eltűnt. Így is bekerült a rekordok közé, ő volt ugyanis az első, aki három különböző évszakban mászta meg a hegyet: a végzetes expedíció előtt 1980 tavaszán és 1973 őszén.

1983-ban egy japán expedíció tagjai értek fel (december 16-án), majd Ang Rita, aki Jung Ho Ho dél-koreai hegymászót kísérte. A legutóbbi sikeres téli expedíció japán volt, ketten 1993. december 18-án, ketten 20-án, ketten pedig 22-én mászták meg a Mount Everestet.

Az északi oldalról még senkinek sem sikerült télen meghódítania a Föld legmagasabb hegyét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.