Fél év után találkozott újra családjával az etióp futó

Valentin-napon ölelhette meg újra szeretteit a rióban ezüstérmes, emlékezetes kézmozdulattal tiltakozó Lilesa.

Radványi Benedek
2017. 02. 15. 18:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feyisa Lilesa úgy ért célba a nyári olimpia maratoni versenyében, hogy a befutónál a feje fölött keresztbe tette a csuklóját. Ezzel a gesztussal kívánt tiltakozni az oromo törzset ért tavaly januári támadások ellen, amelyben a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet szerint 400-an, az etióp kormányzat szerint 173-an vesztették életüket. 

Etiópiában a verseny ismétléseiből kivágták az elhíresült kézmozdulatot, Lilesa pedig így nyilatkozott: „Ha visszamegyek, akkor elképzelhető, hogy kivégeznek.” Hiába üzenték neki, hogy nem esik bántódása s hogy hősként fogják fogadni, ő jobbnak látta nem hazatérni.

Szeptemberben Brazíliából Amerikába utazott, ahol speciális vízummal maradhatott. Ám felesége és két gyermeke Etiópiában maradt, ám mostanra ők is megkapták a vízumot, így Lilesa tegnap hat hónapnyi szünet után ismét láthatta őket. 

A miami repülőtér várójában egy csokor piros rózsával állt a világ egyik legjobb hosszútávfutója, akit hatéves lánya pillantott meg először, majd fia és felesége is a nyakába borulhatott.

Lilesa nagyon nehéz időszakról, de a tegnapi napot nézve óriási ajándékról beszélt. Az AP hírügynökségnek elmondta, szükséges kockázatot vállalt azzal, hogy hátrahagyta családját. „Jó példa lehet sokak számára, hogy áldozatot kell vállalj azért, hogy a végén előnybe kerülj és változtass a helyzeteden. Ebből a szempontból inspirálhatja az embereket, hogy küzdjenek a jogaikért és álljanak ellen az etiópiai kormánynak.”

Etiópiában a kormányellenes tiltakozások az adott régióban 2015 novemberében kezdődtek, az emberek szociális és politikai elnyomás miatt panaszkodtak. Ezek során használták szimbólumként a fej fölött keresztbe tett kezeket, jelezve, hogy nem hátrálnak meg. Tavaly októberben hat hónapos szükségállapotot hirdettek, hogy elnyomják a kormányellenes elégedetlenséget.

Az olimpiai ezüstérmes, aki 2016-ban megnyerte a Tokió maratont, úgy látja, amíg a jelenlegi kormány van hatalmon, nem reménykedhet abban, hogy visszatér hazájába. Ugyanakkor a 2020-as olimpián ott szeretne lenni, ám azt még nem tudja, megteheti-e ezt etióp színekben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.