Magyar–ausztrállal kezdődik a budapesti vízilabda-vb

Már a sorsoláson érvényesült a „hazai pálya előnye”, nem kerültünk egy csoportba egy délszláv válogatottal sem.

2017. 02. 24. 11:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ünnepélyes külsőségek között, a világ úszó- és vízilabdasportja vezetésének jelenlétében sorsolták ki a belvárosi Sofitelben a nyári vizes-világbajnokság női és férfi pólótornájának csoportbeosztását. Mindkét válogatottunk alanyi jogon tagja a mezőnynek, ám míg a hölgyek aktuális Európa-bajnokként az első kalapba nyertek besorolást, a férfiak az utóbbi évek hullámzó eredményei miatt csak a másodikba fértek be.

Férfiak

1.: Szerbia, Horvátország, Olaszország, Montenegró

2.: Egyesült Államok, MAGYARORSZÁG, az amerikai kontinens kvalifikációs tornájának egyik továbbjutója, Spanyolország

3.: Kanada, Franciaország, Oroszország, Ausztrália,

4.: Dél-Afrika, Japán, Kazahsztán, Görögország

Nők

1.: Egyesült Államok, Olaszország, Oroszország, MAGYARORSZÁG

2.: Spanyolország, Ausztrália, Kanada, Hollandia

3.: Brazília, Görögország, Franciaország, Új-Zéland

4.: Dél-Afrika, Japán, Kazahsztán, Kína

A sorsolást a köszöntők után csakhamar meg is kezdték – neves sportolók, olimpiai és világbajnokok segítségével –, és a következő négyesek alakultak ki:

A csoport: Montenegró, Brazília, Kanada, Kazahsztán

B csoport: Olaszország, MAGYARORSZÁG, Ausztrália, Franciaország

C csoport: Szerbia, Görögország, Spanyolország, Dél-Afrika

D csoport: Horvátország, Egyesült Államok, Oroszország, Japán

Elkerültük tehát a 2014 óta egyeduralkodó Szerbiát, a riói olimpián döntős horvátokat és a tavalyi Eb-finalista Montenegrót is, Olaszország a 2012-es ötkarikás játékok óta nem szerepelt nagy torna döntőjében, a 2014-es budapesti Eb-n mögöttünk végeztek a 3. helyen, igaz, Rióban megcsíptek egy bronzérmet Montenegró legyőzésével. Mi akkor az 5. hellyel jöhettünk haza, csakúgy, mint Londonból 2012-ben.

Märcz Tamás (férfi szövetségi kapitány): – Hazai pályán fogunk játszani, a lehető legjobb teljesítmény kell tőlünk, ezt a szurkolók is elvárják. Hogy nem lesz délszláv csapat a mi csoportunkban a ráhangolódás szempontjából nem jelent hátrányt, fogunk még addig szálv csapatokkal mérkőzni. Itt lesz mindjárt március első felében a Montenegróval közös itthoni edzőtábor, ami segítség lesz a csapat épülésében. A nemzetközi tornákon a vb-ig is fogunk találkozni délszlávokkal, a csoportunk pedig szerintem a világbajnokság legerősebbje, ahogy a mezőnyé Szerbia, mögéjük 7-8 csapat érhet oda. Persze megpróbálunk minden mérkőzést megnyerni, ha lehetséges, de tovább lehet jutni nyolcaddöntővel is, nincs elvárva a csoportgyőzelem. A cél, hogy elődöntőt játsszunk, megvan a megfelelő forgatókönyv. Ne feledkezzünk meg Ausztráliáról sem Olaszország mellett, horvát edzővel készülnek évek óta, fizikailag rendkívül felkészültek, ha a nagyközönség ezt nem is látja. Európaias vízilabdát játszanak, pengés mérkőzéseik vannak a legjobbak ellen is. Nekem a saját csapatomról is sok tapasztalatot kell még szereznem – akkor is, amikor a válogatottal vannak a játékosok, akkor is, amikor a klubjukban. Nekünk még áprilisban is lesz egy összetartásunk, és jön még a BENU-kupa és egy görögországi torna.

A csoport: Olaszország, Kanada, Brazília, Kína

B csoport: Egyesült Államok, Spanyolország, Új-Zéland, Dél-Afrika

C csoport: MAGYARORSZÁG, Hollandia, Franciaország, Japán

D csoport: Oroszország, Ausztrália, Kazahsztán, Görögország

Bíró Attila (női szövetségi kapitány): – Teljesen elégedett vagyok, nincs mitől félnünk. Érdekességeket az A és a D csoportban várok, örülök, hogy Kínát és Görögországot elkerültük a negyedik kalapból, illetve Spanyolországgal és Ausztráliával sem lett volna könnyű megküzdeni. Félreértés ne essék, Hollandiának is nagyon jó és veszélyes csapata van, ne tévesszen meg senkit, hogy nem volt ott a 8 csapatos olimpián, az Európa-bajnokságon éppen ellenük nyertük a döntőt, azóta pedig aligha gyengültek. A mi célunk most a világbajnokságon, hogy a legvégéig versenyben legyünk. A felkészülésünk úgy néz ki, hogy először is jön egy mérkőzésünk Olaszország ellen a Világliga selejtezőjében áprilisban, a júniusi sanghaji Világliga feladata pedig az, hogy megtaláljam a világbajnokság 13 játékosát. Még a vb előtt 10 nappal rendezünk egy tornát a Margitszigeten, már sejtem, melyik csapatokat lehet meghívni erre. A mi csapatunk benne van a legerősebb négyben a világon, de ne feledjük, az olimpia utáni évben vagyunk, sokan váltottak edzőt, várhatóak átrendeződések. Abszolút megverhetőek például az amerikaiak is a vb-n, kijár már nekik egy vereség. Fel szeretnénk tenni a koronát az éves munkára. De nem lesz egyszerű. 

Bujka Barbara (a válogatott játékosa): – Nincsenek bennem speciális érzések. A hollandok lesznek a riválisaink, régen játszottunk ellenük, de abból is mi jöttünk ki jobban. Természetesen erős és egységes csapat, de mi még erősebbek és még egységesebbek vagyunk. A világbajnokság egészét tekintve pedig egyetlen célunk lehet: a végső győzelem.

A nyári torna lebonyolításának legfontosabb részletei: a négy csoportgyőztes azonnal megy a negyeddöntőbe, míg a 2.-3. helyezettek keresztbe mérkőznek egymással. A mérkőzéseknek a torna kezdeti szakaszában az addig megújuló, 1800 lelátói helyes Komjádi és a margitszigeti, ideiglenesen 6000-esre bővítendő Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda ad otthont, a végjáték pedig – várhatóan 15 ezer szurkoló előtt – a Dagály melletti új Duna Arénában zajlik majd.

A férfitorna Magyarország–Ausztrália összecsapással kezdődik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.