Pars Krisztián ma lett 35, de mikor lesz a régi?

Szombathelyen már nem kell kapirgálni, újrabetonozni a fagy miatt. Az olimpiai bajnok megint megcélozza a 80 métert – és az egészséget.

Arday Attila
2017. 02. 18. 12:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Roger Federer 35 évesen Grand Slam-tornát nyert néhány hete, a teniszben extrém esetnek számít az övé. A csapatsportok kapusai között, vagy éppen dobóatlétikában azonban egy 35 éves versenyző messze nem számít veteránnak, Pars Krisztián sem az, aki éppen ma ünnepli a harmincötöt. De számolatlan súlyos sérülés, műtét és pályafutása legnehezebb éve után nagy kérdés, milyen jövő vár londoni olimpiai bajnokunkra a dobókörben.  

Edzőjével, a világbajnoki ezüstérmes Németh Zsolttal ismét heteket töltöttek a dél-afrikai edzőtáborban az év elején, a kalapácsvetés szakemberét hazatérése után Pars Krisztián esélyeiről kérdeztük. 

– A tavalyi év végig kínlódás volt, úgy terveztük, az idei szezon talán fájdalommentes lehet számára – mondta Németh Zsolt. – Úgy néz ki, ez sikerülhet, de nem arról a szintről kezdtük a munkát, mint korábban, idő kell Krisztiánnak. Ha edzeni tud, ha emelni tud, utoléri majd magát, a mennyiségi munkán van a lényeg, hogy minél többet tudjon dolgozni. Harmincöt évesen sokkal több időre van szüksége a regenerációhoz. Ezt rá kell áldoznia, és persze más a terhelés, az edzésmunka is, mint fiatalon.

De ha valaki tudja, mi a cél, hová akar eljutni, akkor már nem olyan nehéz mindez. 

De mi a cél egy olyan versenyző előtt, akinek az olimpiai bajnoki címmel nyilvánvalóan teljes a pályafutása? Nem mellesleg kétszeres Európa-bajnok, a világbajnokságokon pedig éppúgy ezüstig jutott eddig, mint a trénere.   

– Számomra az a cél, hogy Krisztián újra egészségesen tudjon versenyezni – folytatta a szombathelyi dobóedző. – Tavaly alig tudott elindulni valahol, ha idén nem lesznek olyan fájdalmai, az egész más felállás. Nem ígérem, hogy érmet nyer a világbajnokságon, de zökkenőmentes felkészüléssel az éremesélyek között lesz. Láttuk tavaly, a favorit Pawel Fajdek esetében, hogy bármi megtörténhet. Ott voltam a selejtezőjén Rióban: az első dobásnál valamiért kilépett, a másodikat lazára vette, harmadikra pedig már látszott az arcán, hogy beijedt. Most több ciklusban, Portugáliában készül, nyolcvan métereket dobál, ami ebben az időszakban nagyon jó.  

Németh Zsolt 1999-ben nyerte világbajnoki ezüstjét, huszonhét évesen. Jelenleg negyvenöt, saját életéből tudja, meddig nyújtható el egy dobóatléta pályafutása. Azt pedig edzőként tapasztalta meg, mi kell pontosan ahhoz, hogy a biztos érmet jelentő 80 métert elérje valaki.

– Én még a 2012-es londoni olimpián is versenyeztem volna, ha nem sérülök meg – mondta. – Reális, hogy Krisztián újra elérje a nyolcvan métert, a technikája megvan ehhez.

Ha valaki 140 kilót tud szakítani, 240-nel tud guggolni és felállni, 190-et felvesz és 320-at ugrik helyből távolban, nagy esélye van arra, hogy nyolcvan méterig jusson.

Krisztián előnye, hogy tudja hogyan kell nyolcvan métert dobni. Sok az erős ember, de a technika mellett a dinamikára is szükség van, ezért kell a helyből távolugrás. Az edzőtáborokban látjuk egymást készülni, vannak extrém eredmények, például 350 kilóval guggolás, vagy 180-nal szakítás, de ezek a versenyzők sokszor súlyemelésre alkalmasabbak. Aki kétszer akkorát emel, még nem dob kétszer akkorát, ennyire nem szoros az összefüggés, csak egy ideig segít a súlyemelés. 

Miközben azért szorítunk, hogy Pars Krisztián újra a régi legyen, a kalapácsvetés magyar utánpótlásáért nem kell aggódnunk. A férfiaknál Halász Bence, a nőknél Gyurátz Réka lehet az, aki belátható időn belül hasonló szintre eljut, a korosztályos világrekordok után. Mindketten a szombathelyi Dobós SE-nél készülnek, Németh Zsoltéknál. 

– Halász Bence a nyári londoni világbajnokságon már versenyképes lesz szerintem a felnőttek között – véli a tréner. – Ha kijut a vb-re, a döntő közelébe kerülhet, húszévesen ez már komoly teljesítmény lenne, hiszen huszonhárom-huszonnégy éves koruk előtt nem nagyon rúgnak labdába a kalapácsvetők. Jelenleg néhány centire jár a 74 métertől, 76 méterrel már biztosan döntőbe lehet jutni. Gyurátz Réka sincs még huszonegy éves, erősödnie kell, türelemre van szüksége. Az első számára a U23-as Európa-bajnokság. Tavaly sérült volt, ez az olimpiába került, ő is eljuthat már a döntő közelébe felnőtt világversenyen.

A mieink szerencséje, hogy őrségváltás lesz kalapácsvetésben a fiúknál és a lányoknál is,

közvetlenül a jelenlegi legjobbak mögött van egy űr. A tokiói olimpián már a döntő elérése a feladat Halász Bencének és Gyurátz Rékának. 

A Dobós SE pályáját a semmiből építette fel egykor Németh Pál és a helybéliek összefogása. Ám telente a dobókat itt nem kímélte az idő, ami jelentősen hátráltatta az edzésmunkát, és sok energiát vitt el. A helyzet változott. 

– Mi télen-nyáron a szabadban edzettünk – mondja Németh Zsolt. – Sokszor hóban, jégen, nagyon rossz körülmények között. A szövetség és az Emmi jóvoltából a sportágfejlesztési program részeként kaptunk százmillió forintot, amivel sok mindenen változtatni tudtunk. Így lett fűtött dobókörünk, három fok alatt bekapcsol a rendszer. Bármekkora lehet a jég, nem kell kapirgálunk, és nem is megy tönkre a dobókör, nem kell mindig újrabetonozni, mert nem fagy szét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.